Programmet omfattar olika åtgärdsområden för minskade utsläpp av luftföroreningar samt fokusområden som visar vägen för fortsatt arbete inom områden som är viktiga för luftvården. Luftvårdsprogrammet fokuserar främst på åtgärder inom industrin och transporter.
En integrerad luft- och klimatpolitik är avgörande för att Sverige ska klara sina åtaganden om utsläppsminskningar av kväveoxider och samtidigt nå klimatmålen inom transportsektorn till 2030.
−Åtgärder inom transportsektorn som är gynnsamma både för klimatet och luftkvaliteten är framförallt minskat trafikarbete och introduktion av elfordon. För att minska trafikarbetet krävs bland annat en förändrad samhällsplanering som bidrar till ett mer transporteffektivt samhälle samt ökad andel kollektivtrafik, cykel och gång, säger Stefan Nyström avdelningschef på Naturvårdsverket.
Det är viktigt att förbättra den lokala luftkvaliteten. Beräkningar från 2015 visar att 7 600 förtida dödsfall i Sverige kan härledas till luftföroreningar.
−Halterna fortsätter att minska långsamt i svenska tätorter men den totala befolkningens exponering för luftföroreningar har ökat de senaste åren, säger Maria Ullerstam på Naturvårdsverket som har varit projektledare för uppdraget.
Programförslaget innehåller även förslag om att fasa ut äldre dieselfordon för att minska utsläppen av kväveoxider samt förbättra den lokala luftkvaliteten.
−Om klimatarbetet fokuserar på en ökad användning av biodiesel istället för minskat trafikarbete eller ökad elektrifiering kan detta till och med vara negativt för luftkvaliteten vilket är särskilt viktigt för våra tätortsmiljöer, säger Stefan Nyström.
Naturvårdsverket redovisade förslaget till regeringen 1 februari 2019 inför beslut. Programmet ska sedan rapporteras till EU den 1 april 2019.
Läs mer