Framgångsrikt internationellt luftvårdsarbete firar 40 år
Det internationella luftvårdsarbetet har lett till stora utsläppsminskningar av luftföroreningar, inte minst i Sverige. Den 11–12 december firar FN:s luftvårdskonvention 40 år. Trots goda resultat är behovet av att minska utsläppen av luftföroreningar, och därmed minska hälso- och miljöeffekterna, fortfarande stort.
Mitt under pågående klimattoppmöte så fyller FN:s luftvårdskonvention 40 år. År 1979 gick 32 länder samman och skrev under luftvårdskonventionen med syfte att begränsa utsläppen av långväga transporterade luftföroreningar. Denna konvention har visat väldigt bra resultat, utsläpp av luftföroreningar har inom området sjunkit med 40–80 procent sedan år 1990. I början av konventionens historia drevs den av försurningsproblematiken. Utsläppsminskningarna har resulterat i att försurningseffekten minskat kraftigt i Sverige och de nordiska länderna där försurningsproblematiken var som störst. Därefter ändrades fokus till miljögifter och har på senare tid drivits framåt av luftföroreningars tydliga påverkan på människors hälsa.
En styrka som lyfts fram med Luftvårdskonventionen är dess starka koppling till vetenskapen och att förhandlingarna grundades på kostnadseffektivitet, det vill säga att utsläppsminskningarna ska göras där de är billigast att genomföra dem i förhållande till de effekter som minskningen leder till.
Den 11 och 12 december firas Luftvårdskonventionen som ett gott exempel på hur internationella samarbeten kan genomföras. Firandet kommer att ske i form av tillbaka- och framåtskådningar samt lanseringen av det globala forumet för luftkvalitet.
Mer information
Kontakt
Johan Genberg Safont, handläggare Luftenheten,
010-698 13 02, Johan.Genberg-Safont@naturvardsverket.se