Det framgår av Naturvårdsverkets preliminära statistik av de klimatpåverkande utsläppen inom Sveriges gränser för 2017, som var 52,2 miljoner ton. Den preliminära statistiken används som en temperaturmätare för att följa upp klimatmålen. Utsläppen minskade med 1,4 procent 2017.
− Resultaten visar att Sverige behöver ta ett gemensamt ansvar för att snabbt minska utsläppen säger Anna-Karin Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatmålsenhet.
I december publicerar Naturvårdsverket slutgiltig årlig officiell utsläppsstatistik för att följa upp klimatmålen i Sverige, EU och internationellt. Med hjälp av den årliga statistiken utvärderar och analyserar Naturvårdsverket effekten av klimatåtgärder över längre tidsperioder.
Läs mer:
För att Sverige ska kunna nå klimatmålet om nettonollutsläpp år 2045 behöver en minskningstakt om i snitt 5–8 procent per år uppnås. För att öka takten krävs ytterligare åtgärder, läs mer om Naturvårdsverkets förslag för att nå klimatmålen i rapporten "Med de nya svenska klimatmålen i sikte".

Utrikes transporter ingår inte i Sveriges klimatmål
De utsläpp som utrikes transporter via sjöfart och flyg ger upphov till omfattas inte av Sveriges klimatmål. Utsläpp från bränsle som tankas i Sverige och används till utrikes sjöfart och flyg, även kallad internationell bunkring, ökade med 11 procent jämfört med förgående år. Sjöfarten står för den största andelen av utsläppen.
För att kunna följa utvecklingen av Sveriges befolknings internationella flygande över tid tar Naturvårdsverket fram egen statistik över detta. Statistiken visar att i snitt var medelsvenskens utsläpp från utlandsflyg cirka 1,2 ton koldioxidekvivalenter per person (år 2014 inklusive höghöjdseffekten), vilket är sju gånger mer än det globala genomsnittet. I slutet av augusti kommer Naturvårdsverket att publicera nya siffror för de tre senaste åren (2015 - 2017) över Sveriges befolknings internationella flygresor.
Statistiska Centralbyråns statistik
SCB publicerar kvartalsvis officiell statistik om miljöekonomi, så kallade miljöräkenskaper, där klimat och luftutsläpp per bransch är en av komponenterna. Statistiken är uppbyggd med Nationalräkenskaperna som grund och används för miljöekonomiska analyser om sambandet mellan miljö och ekonomi. SCB:s nästa publiceringstillfälle för första kvartalet 2018 är den 30e augusti.