Naturvårdsverket har sedan 2015 skyldighet att beräkna och rapportera vilka sysselsättningseffekter som anslagen för skydd och skötsel av värdefull natur ger upphov till.
- Skydd och skötsel har inte som syfte att skapa jobb, men det är en viktig sidoeffekt. Att synliggöra sysselsättningseffekterna är viktigt för att visa att de statliga anslagen även genererar arbete och skatteintäkter tillbaka, och att naturvård inte bara är kostnader, säger Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket.
Störst sysselsättningseffekt får anslagen inom verksamheter som ger jobb ute i naturen, som skogsskötsel, byggande och underhåll av vandringsleder och liknande samt rovdjursinventering. De stod tillsammans för 813 årsarbeten 2017. I övrigt skapar anslagen många arbetstillfällen inom Naturvårdsverket, länsstyrelser och andra myndigheter där sysselsättningen främst handlar om utredning, vägledning och handläggning.
Arbetsförmedlingen konstaterar att många gröna näringar har brist på arbetskraft med rätt kompetens.
- Både varaktiga sysselsättningseffekter och tillfälliga jobb är därför viktiga för både naturvården och för att få fler i arbete och utbildning som kan förse de gröna näringarna med efterfrågad arbetskraft, säger Claes Svedlindh.
För ytterligare information, kontakta:
Claes Svedlindh, chef Naturavdelningen, 010-698 14 99, claes.svedlindh@naturvardsverket.se