Tävlingsinternatet i Kiruna inleddes bland annat med ett studiebesök för att inhämta idéer om hur framtidens arbetsmaskiner kan automatiseras med robotar och drivas utan fossila bränslen. Bland annat besökte tävlingsdeltagarna LKAB:s järnmalmsgruva och ett utvecklingsprojekt som ska reducera koldioxidutsläppen från ståltillverkningen genom att byta ut masugnsteknik med kol till att använda vätgas som producerats av el.
– Vi fick också lära om 3D-visualisering med positioneringstekniker vilket kan revolutionera också byggprocessens effektivitet. Exemplet från gruvbranschen hade effektiviserat sin produktivitet med 20 procent, berättar Eva Dalenstam, innovationssamordnare på Naturvårdsverket.
Dessutom fick tävlingsdeltagarna lära om exempel på cirkulära flöden genom ett projekt som använder slagg från stålproduktion som alternativa bindemedel i betong, vilket kan minska betongens klimatpåverkan med upp till 80 procent.
Tävlingsinternatet innehöll även en djupdykning om digitalisering av byggbranschen med sammankopplingen av maskiner ("internet of things"), stora datamängder (big data) och artificiell intelligens vilka tillsammans ger framtida system för att minska koldioxidutsläpp, kostnader och tidsåtgång vid till exempel platsproduktion eller transporter av olika massor. Framtidens transporter och infrastruktur handlade också om elvägar, förarlösa fordon, drönare samt så kallade hyperloops, som kan liknas vid rörpost som skickas med vakuumtryck i underjordiska tunnlar.
Eftersom internatet hölls i Kiruna kom förstås även inspiration från rymdtekniker.
– Till exempel kan sensorer som är utvecklade för rymdapplikationer användas i betongtillverkning för att mäta härdning liksom att extra starka material skulle kunna integreras i betong för att minska materialåtgången, berättar Ulf E Andersson, innovationsstrateg på Naturvårdsverket.
Kirunas stadsomvandling bjöd också på konkreta lösningar för framtidens anläggningsbyggen. Ett studieprojekt handlar om att kunna se genom marken för att visualisera infrastrukturen under markytan med ledningssystem för fjärrvärme, el, internettrafik, vatten- och avlopp, osv.
Nästa internat på Gotland
Tävlingen består av fem tävlingsinternat med olika tävlingsorganisationer och myndigheter som värdar. Internaten varar i två dagar med en inspirationsdag fylld med föredrag och studiebesök samt en dag för tävlingsmomentet. Tävlingens fjärde internat äger rum i mars på Gotland.
Hur bygga Öresundsbron med nollutsläpp?
I tävlingen ska två lag lösa uppgiften att bygga Öresundsbron på nytt – med nollutsläpp av växthusgaser. I lagen finns representanter från cement- och stålindustrin, bygg- och anläggningsbranschen, universitet och forskningsinstitut. Totalt 28 aktörer deltar i initiativet, som också har fokuserat på FN:s 17:e hållbarhetsmål om samarbete. I tävlingen ses konkurrenter samarbeta, kollegor tävla mot varandra och företag generera idéer tillsammans med myndigheter och akademi.
– Naturvårdsverket driver tävlingen för att hitta nya lösningar och innovationer i miljöarbetet så att Sverige fortare kan nå miljömålen. Nya lösningar med större effekt krävs för ett bättre klimat, berättar Eva Dalenstam.
Kontakt