− Vi möts ibland av dubbla budskap som kan vara förvirrande. Är plastpåsen bättre än andra påsar? Något enkelt svar finns inte. Det vi vet är att det är bra att dra ner på konsumtionen och använda påsarna flera gånger, oavsett material. Då bidrar vi till att minska resursförbrukningen och risken för nedskräpning, säger Jon Engström, chef för Återvinningsenheten.
Enligt Håll Sverige Rents skräprapport 2018 kommer plastpåsar på tredje plats bland vanligaste avfallet som samlats in från stränder i Kattegatt, Öresund och Östersjön. Skräp i naturen bryts ner långsamt och blir till allt mindre bitar, mikroplast. När fiskar och andra marina djur sväljer mikroplast kan dessa överföras uppåt i näringskedjan och slutligen till människan.
−Utifrån ett resursperspektiv är det bättre att lägga avfallet i tunna påsar som är avsedda för avfall och är utan tryck, eftersom även trycket kan påverka miljön och återvinningsprocessen negativt. Mer plast behöver återvinnas därför ska plastbärkassen sorteras som plastförpackning för att kunna bli nya produkter. säger Jon Engström.
Förordningen om plastkassar
1 juni 2017 beslutade riksdagen att butiker och restauranger ska informera om plastkassars miljöpåverkan och medverka till att förbrukningen ska minska.
Rapporteringen enligt förordningen visar att vi förbrukade minst 80 plastkassar per person 2017. Det är alltså en bit kvar till målet 2025 om 40 plastkassar per person och år.
−Arbetet för att minska förbrukningen av plastkassar har kännetecknats av ett stort engagemang. Det är viktigt att de goda insatserna fortsätter, säger Malin Göransson, handläggare på Återvinningsenheten.
För exempel på hur butikerna och dagligvaruhandeln har arbetat med frågan, kontakta branschorganisationerna:
- Anna Jönsson, Kommunikationschef, Svensk dagligvaruhandel, 070-980 32 09, Anna.jonsson@sdvh.se
- Hans Tjernström, presschef, Svensk Handel, 076-781 86 96, hans.tjernstrom@svenskhandel.se
- Stefan Lundin, avdelningschef, Visita, 08 762 74 05, s.lundin@visita.se