I Sverige handlar det om tusentals förtida dödsfall. Källorna till utsläppen är framför allt långväga transporterade föroreningar, vedeldning, dieselfordon och dubbdäcksanvändning. Trenden är minskande utsläpp, och när halterna av luftföroreningar minskar, så minskar också effekterna på folkhälsan.
– Det är positivt att luftkvaliteten nu sakta förbättras, men det visar också att Sverige måste fortsätta vårt aktiva internationella arbete med att minska utsläppen i hela Europa, säger Leif Holmberg, enhetschef på Luftenheten på Naturvårdsverket.
Rapporten bygger bland annat på Sveriges inrapportering av luftkvalitetsdata från Sveriges kommuner. Sverige har för år 2016 rapporterat några få överskridanden av EU:s gränsvärden. Det gäller i Stockholm (kvävedioxid och kolmonoxid), Göteborg (kvävedioxid) och Visby (partiklar PM10).
– Även om utsläppen minskar och halterna förbättras behövs fortsatt arbete för att nå miljökvalitetsnormerna och för att kunna nå våra miljömål för frisk luft, säger Leif Holmberg.
Läs mer i rapporten
För ytterligare information kontakta
Leif Holmberg, enhetschef på Luftenheten på Naturvårdsverket, 076-1151933, leif.holmberg@naturvardsverket.se