Det handlar om forskningssatsningar där sex projekt om förorenade sediment, fyra projekt om tillämpning av samhällsekonomiska analyser samt två kunskapssammanställningar om hållbar konsumtion delar på 55 miljoner kronor. Projekten sträcker sig över två till tre år.
Dessutom har vi beviljat finansiering inom området invasiva främmande arter, sammanlagt nio projekt får dela på 33 miljoner kronor från Trafikverket, Formas och Naturvårdsverket.
– Invasiva arter är ett relativt nytt område för oss, sedan EU-förordningen trädde i kraft. Nu är myndigheterna i full gång med sitt arbete utifrån EU-förordningen och den svenska förordningen och då behövs vetenskaplig kunskap om hur vi ska arbeta för största möjliga effekt, säger Mats Andersson, chef för Naturvårdsverkets forskningsenhet, och fortsätter:
– Vi är mycket glada över samarbetet med Havs- och vattenmyndigheten, Formas och Trafikverket. Det gör det möjligt att göra en så pass stor forskningssatsning och med så bred förankring.
Tillämpning av samhällsekonomiska analyser i förvaltningen
Fyra nya forskningsprojekt finansieras av Naturvårdsverket. Projekten ska stärka tillämpning av samhällsekonomiska analyser i miljöarbetet. Resultaten från forskningsprojekten ska primärt stödja utredare på myndigheter som arbetar med styrmedelsutformning. Projekten finansieras med drygt 16 miljoner kronor under åren 2021–2023.
Här hittar du mer information om forskningsprojekten om samhällsekonomiska analyser i förvaltningen.
Förorenade sediment
Sex nya forskningsprojekt ska stärka kunskap om risk och spridning av förorenade sediment och farliga ämnen från förorenade sediment. Tillsammans delar de sex projekten på knappt 29 miljoner kronor under åren 2021–2023.
Projekten ska ge myndigheterna kunskap om bland annat nedbrytningsprocesser, provtagningsmetoder, monitoring och riskbedömning samt biotillgänglighet av förorenade sediment.
Här hittar du mer information om forskningsprojekten om förorenade sediment.
Syntesanalyser om hållbar konsumtion
Naturvårdsverket finansierar två nya kunskapssammanställningar som sammanfattar och analyserar det befintliga kunskapsläge och kunskapsbehov inom delar av hållbar konsumtion. En syntes behandlar ämnet hållbara affärsmodeller medan en annan handlar om miljö- och klimatpåverkan i och utanför Sveriges gränser från svensk produktion och konsumtion av livsmedel. Det övergripande syftet med synteserna är att bidra till policyutveckling för att minska miljö- och klimatpåverkan från svensk konsumtion. De två synteserna delar på knappt 10 miljoner kronor under åren 2021–2022.
Här hittar du mer information om de nya kunskapssammanställningarna.
Hantering av invasiva främmande arter
Nio nya forskningsprojekt ska stärka kunskap och möjligheter att på bästa sätt hantera invasiva främmande växter på land och invasiva främmande djur i vatten.
Tillsammans delar de nio projekten på drygt 33 miljoner kronor under åren 2021–2024. Forskningen finansieras gemensamt av Trafikverket, Formas och Naturvårdsverket. Även Havs- och vattenmyndigheten ingår i samarbetet.
Projekten ska ge myndigheterna kunskap om hantering av invasiva främmande arter och utveckla och/eller identifiera nya eller förbättrade metoder att permanent utrota eller hindra införsel respektive vidare spridning av invasiva främmande växter i landmiljöer samt invasiva främmande djur i vattenmiljöer.
Dessutom finansierar Trafikverket tre forskningsprojekt som ingår i satsningen.
Här hittar du mer information om forskningsprojekten om invasiva arter.
OBS! Endast besked i Prisma garanterar att ett bidrag har beviljats.
Kontakt
Kontaktperson: Mats Andersson, Forskningsenheten.
E-post: mats.andersson@naturvardsverket.se