Flera återvinningsmål höjs
De nya föreskrifterna (NFS 2020:10 om lämnande av uppgifter om kommunalt avfall) är en konsekvens av beslut av Europeiska unionens råd om revideringar i avfallslagstiftningen, genom det så kallade avfallspaketet. En av ändringarna gällde höjda återvinningsmål.
Nya återvinningsmål för kommunalt avfall
Till 2025 |
Till 2030 |
Till 2035 |
55 % |
60 % |
65 % |
Senast 2025 ska förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av kommunalt avfall ha ökat till minst 55 viktprocent, 2030 till minst 60 viktprocent och 2035 till minst 65 viktprocent. Samma mål har också beslutats vara ett etappmål i det svenska miljömålssystemet.
För att säkerställa att Sverige har underlag för rapportering till EU och uppföljning av etappmål ska alla kommuner årligen lämna uppgifter till Naturvårdsverket om det kommunala avfall som samlas in i kommunen. Krav på lämnande av uppgifter gäller även de aktörer som avser transportera kommunalt avfall utomlands.
Vägledning om de uppgifter som ska lämnas
Inför den första rapporteringen, som börja gälla från och med den 30 juni 2022, ska Naturvårdsverket ta fram en vägledning om hur uppgifter om kommunalt avfall ska lämnas samt gränsdragningar för aktuella uppgifter. Denna vägledning ska även tydliggöra de fall där schabloner och uppskattningar kan användas i rapporteringen. Vägledningen beräknas vara klar under hösten 2021.
Bakgrund
Att gå från avfall till resurs var ett av huvudmålen när Europeiska unionens råd 2018 beslutade om revideringar i avfallslagstiftningen, genom det så kallade avfallspaketet. Målet är minskade avfallsmängder, ökad återanvändning av produkter, ökad återvinning samt en förbättrad avfallshantering.
Samtliga ändringar i avfallspaketet ska genomföras senast 2025. Flera av regeländringarna började gälla den 5 juli 2020 medan vissa bestämmelser, som separat insamling av biologiskt avfall och textilavfall, börjar tillämpas senare.
I Sverige införlivar vi ändringarna bland annat genom miljöbalken, avfallsförordningen, deponeringsförordningen och genom Naturvårdsverkets föreskrifter.
Kontaktperson
Läs mer