Ny undersökning om matsvinn
Medvetenheten om att matsvinn är ett miljöproblem är stor hos konsumenterna. 9 av 10 svarar att de själva har ett stort ansvar för att minska matsvinnet. Det visar en konsumentundersökning från Livsmedelsverket inom ramen för regeringsuppdraget för minskat matsvinn som genomförs tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket.
Matsvinn är mat som slängs istället för att ätas, det gäller både dryck och mat. Överallt där livsmedel hanteras uppstår matsvinn och det är viktigt att hela livsmedelssystemet arbetar för att förebygga och minska matsvinnet. Det mesta av matsvinnet i Sverige uppstår i hushållen. Därför är konsumenterna en viktig målgrupp för myndigheternas arbete med minskat matsvinn.
Konsumentundersökningen som Livsmedelsverket låtit genomföra omfattar uppfattningar om beteende hemma, på restaurang och vid inköp samt corona-pandemins inverkan på matsvinnet.
Några av resultaten:
- Cirka 4 av 10 har runt 4 grader i kylskåpet. Det är den temperatur som Livsmedelsverket rekommenderar för att kylvaror ska hålla längre.
- 8 av 10 förstår vad bäst före-datum på ett livsmedel innebär. Det betyder att en majoritet vet att det oftast går att äta livsmedel efter passerat datum.
- Endast 3 av 10 förstår innebörden av sista förbrukningsdag. Det är en datummärkning som handlar om säkerhet, livsmedel ska inte ätas efter passerat datum.
- 5 av 10 planerar sina måltider i förväg. Planering av måltider är ett viktigt steg för minskat matsvinn.
Med anledning av den nya konsumentundersökningens resultat sprider Livsmedelsverket en animerad peppande film för konsumenter from den 18 mars. Budskapet är att många vill och kan göra små saker för att rädda klimatet och planeten - men ”svinnsikt” är något vi alla behöver träna på. Så – hur gör du? Inlägg och tips uppmanas att taggas med #svinnsikt i sociala medier.
Läs mer om undersökningen och matsvinn