Naturvårdsverket har slutit ramavtal med sex företag som kan anlitas av länsstyrelserna för bekämpning av besvärliga invasiva främmande växtarter som växer på land. Detta är en del i uppbyggnaden av ett svenskt system för att hejda spridningen av invasiva främmande arter, såväl djur som växter. Upphandlingen har gjorts för att länsstyrelserna snabbt och enkelt ska kunna anlita utförare som är experter på växtbekämpning.
- Det är roligt att vi fått till det här stödet till länen, det kan verkligen ge en skjuts i arbetet med att bekämpa de här växterna. Det är få länder som har gått den här vägen så det ska bli spännande att se vilka resultat det ger, säger Anna Sandström, jurist på Naturvårdsverket.
Företagen är utvalda utifrån att de har erfarenhet av att arbeta mot invasiva arter. Det är en blandning av små och stora företag varav några har regional förankring och andra verkar nationellt. De ska arbeta med bekämpning av både EU-listade arter som jätteloka och skunkkalla och olistade arter som vi har problem med i landet, som exempelvis parkslide och vresros.
Tidigare har Naturvårdsverket även tecknat ett nationellt ramavtal för bekämpning av invasiva främmande ryggradsdjur på land. Det är Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt som fick det uppdraget.
Länsstyrelserna har ansvaret att bekämpa invasiva arter
Sedan 1 januari 2019 är det de 21 länsstyrelserna som har huvudansvaret i landet för att bekämpa invasiva främmande arter och de ansvarar därmed också för stora delar av det praktiska utförandet.
Bakgrund
Invasiva främmande arter är ett växande problem som framför allt hotar biologisk mångfald såväl globalt, som i Sverige. Sedan 2015 finns en EU-förordning om invasiva främmande arter som ålägger Sverige att hindra spridning av arter som finns upptagna på EU:s förteckning.
Mer information
Kontakt
Anna Sandström, jurist, Naturvårdsverket, 010-698 12 57
Henrik Lange, handläggare, Naturvårdsverket, 010-698 15 60