Regelförändringarna ska minska användningen av kemiska växtskyddsmedel på fler platser och därmed minska riskerna för människors hälsa och miljö. Det är bekämpningsmedelsförordningen (2014:425) som ändras så att spridning av kemiska växtskyddsmedel blir förbjudet i bland annat hem- och koloniträdgårdar, växthus som inte används yrkesmässigt samt i områden som i första hand ska vara rekreationsområden för allmänheten. Förändringarna kommer att gälla från 1 oktober 2021 och påverkar både privatpersoner och yrkesverksamheter.
Beslutet ger även en möjlighet för ansvariga myndigheter att tillåta undantag från förbudet i sina föreskrifter. Naturvårdsverket kommer att utreda om det ska vara undantag när yrkesverksamheter använder kemiska växtskyddsmedel för att bekämpa invasiva främmande arter.
– Vilka undantag och under vilka förutsättningar de ska gälla behöver till stor del utredas. Därför beräknas våra nya föreskrift vara klar innan nästa växtsäsong, i februari 2022, förklarar Isak Månsson, handläggare på Naturvårdsverket.
Dessutom kommer Naturvårdsverkets vägledning om tillstånd och anmälan vid användning av växtskyddsmedel inom särskilda områden att revideras.
Medlen behöver godkännas av Kemikalieinspektionen
Växtskyddsmedel används i huvudsak för att skydda växter och växtprodukter inom jord-, skogs- och trädgårdsbruk. Skyddet kan vara mot skadedjur, svampangrepp eller mot konkurrerande växter. För att ett växtskyddsmedel ska få användas måste det vara godkänt av Kemikalieinspektionen. Kemikalieinspektionen kommer inom kort att besluta om undantag från förbudet för de verksamma ämnen som bedöms innebära en begränsad risk för människors hälsa och miljö.
Läs mer
Förändringarna kommer att bidra till att uppfylla det nationella miljökvalitetsmålet Giftfri miljö samt bestämmelserna i direktivet för en hållbar användning av bekämpningsmedel (2009/128/EG).
Kontakt
Isak Månsson, handläggare på Avfallsenheten, 010-698 16 38, 072-98 52 608,