- Behovet av bekämpning av invasiva växter i Sverige är jättestort, och i det här skedet har vi prioriterat bekämpning i områden med höga naturvärden eftersom invasiva växter kan göra extra stor skada där, säger Ulf Larsson, handläggare på Naturvårdsverket.
De län som beviljats pengar till projekt är Dalarna, Gotland, Halland, Jämtland, Skåne, Södermanland, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.
Projekten omfattar både ren bekämpning och utveckling av bekämpningsmetoder för framför allt EU-listade invasiva arter. Några exempel på projekt är bekämpning av gul skunkkalla, jättebalsamin och jätteloka i Halland, Örebro län vill utvärdera metoder för att hitta det mest effektiva sättet för att få bort jättebalsamin och jätteloka och bekämpning av vresros ska genomföras i nationalparken Gotska sandön.
- Med bidragen vill vi stimulera att bekämpningsåtgärder kommer igång nu, men vi vill också bygga på den nationella kunskapsbasen kring olika metoder, berättar Ulf Larsson.
Sedan januari 2019 är länsstyrelserna ansvariga för den praktiska bekämpningen av EU-listade invasiva främmande arter i Sverige. De svarar också för tillsynen av att EU-reglerna efterlevs. EU-listade invasiva främmande arter omfattas av en rad förbud. Har man en EU-listad växt på sin mark är man skyldig att ta bort den.
Mer information
Kontakt
Ulf Larsson, handläggare på Artenheten, Naturvårdsverket, 010–698 13 71