Handlare har i ett år efter att en invasiva art EU-listats möjlighet att sälja och överlåta exemplar de haft i lager. Nu upphör övergångsreglerna och det blir ett totalt förbud för arterna som listades den 15 augusti 2019.
Bland de arter som listades förra året är det främst japansk humle och gudaträd som kan förekomma i handeln. Båda dessa arter bedöms kunna etablera sig och bli invasiva i Sverige.
Gudaträd, Ailanthus altissima, är ett träd, ursprungligen från Kina, som finns i trädgårdar och parker, men som där måste tas bort enligt EU-lagstiftningen om invasiva främmande arter. I Sverige har den börjat etablera sig vilt i Skåne.
Japansk humle, Humulus scandens, är en humleart från Japan och Kina som också kan förekomma i trädgårdar och parker. Det finns också tillfälliga förekomster i svensk natur. Det finna andra humlearter att köpa som inte är invasiva till exempel vanlig humle Humulus lupulus.
- Trädgårdsnäringen är viktiga i arbetet med att stoppa spridning av invasiva arter. Förutom att hålla sig uppdaterade om vilka växter som är EU-listade och invasiva, så är det bra om handeln hjälper till att informera om invasiva främmande arter och vilka växter kunderna kan köpa i stället, säger Ulf Larsson, handläggare på Naturvårdsverkets artenhet.
Bakgrund
Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald och de kan få stora negativa effekter på natur och trädgård, jord- och skogsbruk och människors hälsa. För att skydda miljön och samhället mot skadorna av invasiva främmande arter finns sedan 1 januari 2015 en EU-förordning (1143/2014). Den ska förebygga att de mest problematiska invasiva arterna inte förs in till eller sprids inom EU. Enligt förordningen får EU-listade arter inte släppas ut i naturen, säljas, bytas, odlas, födas upp eller transporteras.
Mer information
Kontakt
För ytterligare information, kontakta:
Ulf Larsson, handläggare Artenheten Naturvårdsverket, 010-698 13 71