Klimatklivet har beviljat nya åtgärder inom infrastruktur för omkring 100 miljoner kronor sedan senhösten 2019. Södra Skogsägarna, Vaggeryds kommun och Falköpings kommun har fått stöd för att bygga omlastningscentraler för att öka överflyttningen av gods från lastbil till tåg. Flera satsningar görs även på biogasanläggningar och tankstationer för flytande biogas.
– Vi är medvetna om att Sverige och omvärlden befinner sig i ett speciellt läge just nu där tillfälliga insatser i samhället behöver prioriteras. Samtidigt ser vi positivt på att aktörer som har möjlighet genomför sina åtgärder som planerat och kan fortsätta det långsiktiga arbetet mot ett fossilfritt och hållbart samhälle, säger Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivsenheten på Naturvårdsverket.
Utbyggnad av biogas bidrar till fler fossilfria transporter
Sedan hösten 2019 har Klimatklivet beviljat stöd till bland annat två större anläggningar som producerar biogas. En av dem är Scandinavian Biogas, en biogasanläggning i Södertörn som fått 154 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet. Genom stödet kan de bygga ut och höja kapaciteten i sin biogasanläggning. Åtgärden förväntas bidra med en årlig minskning av koldioxidutsläpp från inrikestransporter med 22 000 ton per år. Även Gasum har beviljats 158 miljoner kronor i stöd för att bygga en ny produktionsanläggning för flytande biogas i Götene. Gasen produceras från gödsel och industriellt avfall och beräknas minska utsläppen från transportsektorn med 24 000 ton koldioxid per år.
Återvinning av bilbatterier till laddbara bilar
Ytterligare en aktör som beviljats bidrag är Northvolt där Klimatklivet gett stöd med 159 miljoner kronor för att bygga en anläggning för återvinning av batterier till laddbara bilar. Anläggningen leder till att en hel värdekedja för batterier kan skapas och att råvarorna kan återvinnas och recirkulera. Återvinningsanläggningen beräknas leda till en utsläppsminskning på närmare 54 000 ton per år.
Nästa ansökningsperiod för Klimatklivet öppnar den 5 maj – 28 maj.
Läs mer
Kontakt
För ytterligare information, kontakta:
Carl Mikael Strauss, chef Klimatklivsenheten, 010-698 16 51, carlmikael.strauss@naturvardsverket.se