Till skillnad mot gråsäl, där även licensjakt kan tillåtas, kan Naturvårdsverket endast fatta beslut om skyddsjakt på knubbsäl och vikare.
- Skyddsjakt behövs för att förhindra de skador som säl orsakar. Till skillnad mot licensjakten får skyddsjakten bara ske vid vissa givna villkor. Detta för att rikta jakten mot skadegörande individer, säger Carl-Johan Lindström, tillförordnad chef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
Nytt för i år är att nya villkor införs i tillägg till tidigare där skyddsjakt enbart fått bedrivas vid plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen. De nya villkoren är att skyddsjakt på vikare och knubbsäl även ska kunna bedrivas inom 200 meter från fiskodlingar, fredningsområden och utsättningsplatser för fisk.
- De nya villkoren ger bättre förutsättningar att skydda fisket och känsliga fiskbestånd, säger Ebba Henning Planck, vilthandläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
Besluten omfattar även nya geografiska områden där skyddsjakt får bedrivas och i vissa fall även en omfördelning av tillåtet antal sälar. Skyddsjakt på vikare införs i Västernorrlands län efter att tidigare enbart ha varit tillåten i Norrbottens och Västerbottens län. Tillåtet antal vikare höjs till 420 stycken och blir gemensam för de tre länen. Tillåtet antal knubbsälar fördelas över aktuella län på samma sätt som föregående år, det vill säga 560 stycken i Västra Götalands län, 200 stycken i Hallands län och 140 stycken i Skåne län. Till skillnad från tidigare är tillåtet antal knubbsälar inte längre uppdelade i tre tidsperioder utan gäller över hela skyddsjaktperioden. Tillåtet område för skyddsjakt på knubbsäl i Skåne län utökas till kommunerna mellan Båstad och Ystad från att tidigare ha varit tillåten i kommunerna mellan Båstad och Helsingborg.
Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på gråsäl för andra året i rad. Licensjaktens huvudsakliga syfte är att förekomma och förhindra de skador som gråsäl orsakar yrkesfisket och fritidsfisket i Sverige. Skadorna innebär bland annat förstörda redskap, skador på fångst i redskapen samt minskad fångst. Antal gråsälar som får fällas och område för licensjakten är samma som föregående år, det vill säga som mest får 2000 gråsälar för samtliga län som har kust mot Östersjön fällas. Till skillnad mot förra licensjaktperioden som pågick till sista januari har Naturvårdsverket enbart fattat beslut om jakt till årsskiftet, eftersom det är så långt möjligheten sträcker sig i jaktförordningen.
- Vi avvaktar regeringens beslut om eventuell framtida licensjakt på gråsäl. När vi vet det får vi ta ställning till jakt på gråsäl i januari 2022, antingen som licensjakt eller skyddsjakt, säger Carl-Johan Lindström.
Beslutade jakttider
Följande jakttider gäller för respektive art:
Licensjakt, gråsäl: 20 april – 31 december 2021
Skyddsjakt, knubbsäl: 20 april – 20 maj 2021 samt 16 juli 2021 – 19 april 2022
Skyddsjakt, vikare: 1 maj 2021 – 31 januari 2022
Innan och efter jakt ska Naturvårdsverket kontaktas
På samma sätt som föregående år ska Naturvårdsverket kontaktas innan och efter jakt, fällda sälar bärgas när det är möjligt och i vissa fall ska provtagning ske. Se mer information i beslut om jakt på säl.
Kontaktperson
Ebba Henning Planck, viltförvaltningsenheten, 010-698 15 05, ebba.henning-planck@naturvardsverket.se