– Målet är att så lite farligt avfall som möjligt återstår efter behandlingen. Allt som inte längre är farligt kan ingå i cirkulära flöden. Det kan återvinnas eller återanvändas och bli en resurs. Det är därför vi också behöver få en bild över mängden behandlat farligt avfall som upphör att vara avfall, förklarar Ulrika Gunnesby, enhetschef på Naturvårdsverkets avfallsenhet.
Uppgifter om avfallsbehandlingen från det närmast föregående kvartalet ska rapporteras kvartalsvis senast den sista januari, april, juli och oktober. Det avfall som behandlats under oktober, november och december 2020 ska till exempel rapporteras in senast sista januari 2021. Även behandlingsmetoderna ska rapporteras till avfallsregistret.
– Alla som rapporterar till det nya avfallsregistret bidrar till en tydligare bild över det farliga avfallets väg genom landet. Avfallsproducenten rapporterar in sitt farliga avfall, därefter rapporterar insamlare och transportörerna det farliga avfall som passerar dem. Nu har turen kommit till avfallsbehandlarna. De rapporterar hur de behandlar avfallet och vad som därefter är fortsatt farligt avfall, förklarar Ulrika Gunnesby.
Bakgrund
Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan vara till exempel brandfarligt, frätande eller giftigt för människor och miljö. Alla företag och verksamheter där farligt avfall uppstår eller som transporterar, tar emot, behandlar eller handlar med farligt avfall ska rapportera uppgifter om avfallet från och med den 1 november 2020 till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
Det innebär för de flesta verksamheter att rapportering ska ske i samband med att avfallet transporteras till en annan plats. Verksamheter som behandlar farligt avfall rapporterar däremot in sina uppgifter kvartalsvis.
Här finns alla ingångar till Naturvårdsverkets avfallsregister:
Läs mer
Kontakt
David Carlsson, handläggare
010-698 14 36
David.Carlsson@Naturvardsverket.se
Dick Hedeklint, handläggare
010-698 14 10
Dick.Hedeklint@Naturvardsverket.se
Ulrika Gunnesby, tf enhetschef
010-698 11 64
Ulrika.Gunnesby@Naturvardsverket.se