Antal besök till Sveriges nationalparker har ökat sedan mätningarna startade 2012 och 2018 var inget undantag – då antalet besök ökade med över 230 000 till totalt 2,7 miljoner. Flest besök hade Kosterhavet och Stenshuvud med 500 000 vardera, Tyresta och Söderåsen hade 400 000 besök.
– Det är bra att se att det finns ett stort intresse för att uppleva Sveriges finaste natur. Som besöksmål hjälper nationalparkerna till att öka förståelsen för varför det är viktigt att skydda och bevara värdefull natur nu och i framtiden. Naturturismen har samtidigt stor potential att utveckla den svenska ekonomin och skapar lokala arbetstillfällen, säger Maano Aunapuu, chef, Områdesskyddsenheten på Naturvårdsverket.
Att bilda en nationalpark handlar både om att bevara naturens värden för framtida generationer och om att skapa möjligheter för människor att uppleva naturen. Tillgängligheten i nationalparkerna har de senaste åren utvecklats mycket. Vägvisning, informationsskyltar och ledmarkeringar hjälper besökaren till en berikande upplevelse i naturen.
– Våra 30 nationalparker är till för alla. Nationalparker ska vara välkomnande och tillgängliga för alla oavsett besökarens intresse, behov och förutsättningar. Genom att arbeta med tillgängligheten, så som anläggningar, framkomlighet och annan service, information, naturvägledning och en stor variation av upplevelser vill vi att så många som möjligt ska kunna och vilja uppleva dessa unika områden, berättar Camilla Näsström, handläggare tillgänglighetsfrågor i skyddade områden, på Naturvårdsverket.
De första nationalparkerna i Sverige bildades 1909. Nationalparkerna är statligt ägda och de flesta förvaltas av länsstyrelserna med anslag från Naturvårdsverket. 2018 utökades de svenska nationalparkerna till 30 stycken i och med invigningen av Åsnens nationalpark i Småland. Åsnens nationalpark hade under sitt första år cirka 150 000 besökare.
Läs mer