Ny e-tjänst för förpackningsproducenter Från 1 januari 2021 ska alla företag som fyller en förpackning eller sätter en förpackad vara på den svenska marknaden registrera sig. Naturvårdsverket lanserar en ny e-tjänst som ska underlätta för de berörda företagen.
Klimatklivet öppnar för nya ansökningar Mellan den 18 – 29 januari finns det återigen möjlighet för företag, organisationer och kommuner att söka investeringsstöd från Klimatklivet för åtgärder som minskar klimatutsläppen.
Nya föreskrifter om uppgifter om kommunalt avfall Naturvårdverket har tagit fram nya föreskrifter som reglerar vilka uppgifter om kommunalt avfall som årligen ska lämnas av kommuner och de aktörer som transporterar kommunalt avfall utomlands. Första rapporteringen gäller 2021 och ska göras senast den 30 juni 2022.
Hur jobbar kommunerna med friluftsliv? I veckan får alla kommuner en enkät om friluftsarbetet med frågor om planering, information, samarbeten och aktiviteter som underlättar för människor att vara ute i naturen.
Behandling av farligt avfall ska börja rapporteras till avfallsregistret Nu kan behandlare av farligt avfall börja rapportera in behandlingsresultat till avfallsregistret hos Naturvårdsverket. Det som ska rapporteras är mängden avfall som efter behandling fortfarande är farligt avfall, mängden som upphört att vara farligt avfall samt mängden som inte längre är avfall alls.
Följ licensjakten på varg på Naturvårdsverkets hemsida Från och med den 4 januari kommer antalet vargar fällda under licensjakten 2021 redovisas på Naturvårdsverkets hemsida.
Ny milstolpe i EU:s utsläppshandel Den 1 januari 2021 inleds ett nytt kapitel i EU:s system för utsläppshandel, då systemet går in i en ny handelsperiod med ett nytt regelverk. Det nya regelverket präglas av en utökad klimatambition för att minska utsläppen i en högre takt än tidigare.
Sverige skriver under European Plastic Pact Tillsammans med 14 andra länder och ett 60-tal företag har Sverige skrivit under European Plastic Pact och med det åtagit sig att arbeta för en mer hållbar plastanvändning. Nu lanseras en färdplan för hur Europa ska ta sig mot dessa mål.
Digitalt teoriprov för jägarexamen lanseras i mars 2021 I början av nästa år kommer jägarexamens teoriprov genomföras digitalt stället för med papper och penna. Just nu pågår slutliga tester av systemet. Utbildning av provledare påbörjas i februari nästa år.
Nu startar lavinprognossäsongen Vinterns första nationella lavinprognoser är nu publicerade. Lavinprognoser är dagliga bedömningar av lavinfaran för sex välbesökta svenska fjällområden. Sammanlagt 700 lavinprognoser publicerades förra vintern. Under samma tid dokumenterades 1600 laviner utmed den svenska fjällkedjan samt 52 registrerade lavintillbud.
Gemensamma klimat- och luftåtgärder kan ge samhällsekonomisk vinst Gemensamma åtgärder för klimat och luft kan spara både tid och pengar för samhället. Det visar Naturvårdsverkets rapport Fördjupad analys av den svenska klimatomställningen 2020.
Att använda det som finns i garderoben Majoriteten av svenska konsumenter anger att de vill konsumera textilier på ett mer hållbart sätt. Samtidigt är det inte miljöaspekter som är avgörande i köpögonblicket. Valet avgörs istället av tillgänglighet, pris och passform. Varför konsumerar vi inte mer begagnade kläder i Sverige? För att besvara den frågan beställde Naturvårdsverket en litteraturstudie av Göteborgs Universitet.
Klimatklivet stärker den cirkulära ekonomin Naturvårdsverket har under hösten beslutat om flera större åtgärder inom plaståtervinning och biogas. Investeringarna genom Klimatklivet bidrar till att både minska utsläppen och stärka den cirkulära ekonomin i Sverige. Sedan november har Naturvårdsverket beslutat om medel till 170 åtgärder som tillsammans minskar utsläppen och bidrar till grön omställning.
Fjällrävens status i Skandinavien Resultatet från 2020 års inventering visar att det finns ungefär 450 vuxna fjällrävar i Skandinavien.
Handlingsplan för varg inom renskötselområdet Just nu håller en gemensam handlingsplan för varg som befinner sig inom renskötselområdet på att tas fram av Naturvårdsverket tillsammans med andra berörda aktörer. I och med den kommer det bli tydligare vilka åtgärder som vidtas när en varg kommer in i renskötselområdet, vem som gör vad och när det kan bli aktuellt med flytt av varg.
Sveriges utsläpp minskar för långsamt Sveriges klimatpåverkande utsläpp 2019 minskade med 2,4 procent jämfört med föregående år visar ny statistik. Utsläppsutvecklingen visar att det krävs ytterligare åtgärder i klimatpolitiken för att de svenska klimatmålen ska uppnås.
Minskade utsläpp av luftföroreningar Utsläppen av kväveoxider har minskat med 7 procent mellan 2018 och 2019. Även utsläpp av andra miljö- och hälsofarliga ämnen som partiklar, sot, kvävedioxid, kolväten och svaveldioxid har minskat.
Ny vägledning för vindkraftsbuller Naturvårdsverket ger ut en ny vägledning för vindkraftsbuller. Det nuvarande riktvärdet på 40 dBA vid bostäder bibehålls efter en genomgång av forskningsläget.
Smarta fyndkartor underlättar bekämpning och uppföljning av invasiva arter SLU Artdatabanken lanserar tjänsten ”Fyndkartor” där man för kan se inrapporterade fynd av invasiva främmande arter, utvecklingen över tid och följa upp hur bekämpningen av invasiva arter går - en viktig pusselbit i Sveriges arbete med att förhindra att invasiva arter sprids och skadar vår biologiska mångfald.
Naturen extra viktig under pandemin Naturen får oss att må bra. Det upptäckte många under sommaren 2020. En undersökning som Naturvårdsverket har gjort bland aktörer som möter besökare i naturen bekräftar nu att rekordmånga besökte den svenska naturen under sommaren.
Nya utsläppssiffror från Sveriges markanvändning Ny statistik visar att Sveriges skog och mark fortsätter att motverka ökande växthusgaser i atmosfären. Statistiken för år 2019 visar att skogen och marken tog upp 35,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Svenskarnas klimatpåverkan är åtta ton per person och år Ny statistik visar att den svenska befolkningens klimatpåverkan är ungefär åtta ton växthusgaser per person och år. Totalt uppgick Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp till 82 miljoner ton växthusgaser år 2018, vilket är en minskning med 18 procent jämfört med 2008.
Europa minskar avfallet - igen I morgon går startskottet för 2020 års upplaga av Europa Minskar Avfallet-veckan, ett EU-projekt som ska inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande. Mellan den 21 och 29 november anordnas tusentals klimatsmarta aktiviteter runt om i Europa.
Kommunernas rapportering av farligt avfall förenklas Landets kommuner behöver inte anteckna och rapportera det farliga avfall som kommer direkt från hushållen till kommunens avfallshantering. Avfallet ska endast antecknas och rapporteras till avfallsregistret när det transporteras vidare till en annan lagringsplats eller till behandling.
Almpopulationens framtid på Gotland Kan Gotlands almbestånd klara sig långsiktigt trots almsjukan? Den frågan försöker en ny rapport beställd av länsstyrelsen finna svaret på. Rapporten har tagits fram som kunskapsstöd för att Skogsstyrelsen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket ska kunna ta mer långsiktiga beslut om åtgärder kopplade till almsjuka på Gotland.
Extra analys av beskattningsmodell för varg färdig Nu är den nya analysen av beskattningsmodell för varg färdig. Den visar på något ändrade värden jämfört med tidigare beskattningsmodell.
Vombsjösänkan kan bli Sveriges nästa biosfärområde! Sedan 2017 har Sjöbo, Lunds och Eslövs kommuner tillsammans med ett stort antal lokala aktörer samarbetat i en förstudie för att bilda ett biosfärområde för Vombsjösänkan. Vombsjösänkan är nu biosfärkandidat för Sverige.
Ny inventering visar stora områden med höga naturvärden i fjällnära skogar Det finns stora områden med höga naturvärden i Sveriges fjällnära skogar. Det visar en ny inventering som ger viktig kunskap både till markägare och till de myndigheter som arbetar med naturvård.
Extra analys av beskattningsmodell av varg Naturvårdsverket har uppmärksammats på att ett diagram som legat till grund för länsstyrelsernas arbete med licensjakt avsåg vargpopulationens storlek under våren 2021. Naturvårdsverket har därför bett forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) om en ny analys som avser populationens storlek hösten 2021 vid olika jaktuttag.
Högsäsong för skridsko i fjällen Under senhösten kan de svenska fjällen erbjuda enastående upplevelser med skridskoåkning på spegelblanka isar. Upplevelsen lockar allt fler men ställer också stora krav på förberedelser.
Järvstammen är oförändrad Resultatet av 2020 års järvinventering visar att antalet järvar i Sverige är på samma nivå som 2019. Populationen är fortfarande över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 individer.
Avfallsregistret för rapportering av farligt avfall är öppet Nu har ett nytt avfallsregister för rapportering av farligt avfall öppnat hos Naturvårdsverket. Från den 1 november ska företag och verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera uppgifter till registret. För de flesta innebär det att de ska rapportera senast två arbetsdagar efter att de har transporterat bort avfallet från sin verksamhet.
Så kan myndigheternas strategiska miljöarbete stärkas Miljöledningsförordningen omfattar 187 statliga myndigheter. Naturvårdsverket föreslår nu att miljöledningsförordningen stärks för att ytterligare stödja och vägleda myndigheterna i deras systematiska miljöarbete. Med förslagen vill Naturvårdsverket uppnå en ambitionshöjning avseende arbetet med myndigheternas direkta miljöpåverkan. Samtidigt förenklas kraven på uppföljning och rapportering från myndigheterna.
Sverige behöver göra mer för att möta allmänhetens behov av klimatinformation Myndigheter behöver få tydligare uppdrag och lärare behöver stöd för att möta ungas engagemang och oro för klimatförändringar. Det är några av slutsatserna som Naturvårdsverket redovisar idag i ett uppdrag om förutsättningarna för Sveriges genomförande av Parisavtalets artikel 12.
Låt staden grönska Genom att låta grönskan ta plats i våra städer bidrar vi till ökad hälsa, livskvalitet och biologisk mångfald samtidigt som naturen hjälper oss att hantera negativa effekter av ett förändrat klimat.
Alternativa material till konstgräs sökes i ny tävling Nu öppnar en ny innovationstävling som ska påskynda utvecklingen av nya material till markytor med högt slitage på skol- och förskolegårdar. Idag är konstgräs den vanligaste lösningen till dessa ytor vilket ökar mängden mikroplaster i naturen. Tävlingen finansieras av Naturvårdsverket och pågår till början av 2021.
Nytt förslag om områdesfinansiering för älgjakt Naturvårdsverket har lämnat förslag till regeringen att områdesfinansiering införs för alla registrerade älgjaktsområden. Förslaget lägger också grunden för framtida flerartsförvaltning.
Ny vägledning ska underlätta tillämpningen av miljöbalkens hänsynsregler i prövning och tillsyn Ett samlat kunskapsunderlag är framtaget för att reglerna i 2 kapitlet i miljöbalken med de allmänna tillsynsreglerna ska bli tydligare och enklare att använda.
Nytt ramverk för gränsöverskridande samarbete kring vargar i Norden Det nordiska vargsamarbetet i Sverige, Norge och Finland tar ett nytt steg genom ett gemensamt utvecklat ramverk. Ramverket har skrivits under av Finlands Jord- och Skogsbruksministerium, Svenska Naturvårdsverket och Norska Miljødirektoratet.
Ny sammanställning var högfluorerade ämnen kan finnas i Sverige Sveriges geologiska undersökning har på uppdrag av Naturvårdsverket genomfört en inventering och riskbedömning av platser i Sverige där brandskum hanterats. Nu finns en sammanställning per län och kommun kring platser i Sverige där brandskum använts.
Förlusten av biologisk mångfald har inte hejdats i EU eller i Sverige Just nu är läget svårt för många arter och naturtyper i EU. Endast 15 procent av habitatdirektivets naturtyper och 27 procent av arterna mår bra, enligt State of Nature in the EU som publiceras idag. Det övergripande målet i EU:s strategi för biologisk mångfald, att hejda förlusten av biologisk mångfald till 2020, har inte uppnåtts. Men trenden går att vända.
Stort intresse för gröna investeringar genom Klimatklivet I den senaste ansökningsomgången för Klimatklivet fick Naturvårdsverket in ett stort antal ansökningar med förslag på åtgärder som minskar de klimatpåverkande utsläppen. Många företag är beredda att satsa på fossilfria alternativ som ökar takten i omställningen till ett hållbart samhälle. Med totalt 5,3 miljarder kronor i sökt stöd från Klimatklivet kan investeringarna i projekten bidra till en grön omställning. Det är den hittills största summan som sökts sedan Klimatklivet startade.
Sverige får viktig post i arbetet med ny klimatfond inom EU Sverige får en plats i investeringskommittén för Moderniseringsfonden, avsedd för klimatomställningen i östra Europa. Fondens storlek kommer uppskattningsvis att uppgå till minst 170 miljarder kronor, och utgör en viktig del av EU:s gröna giv. Sverige kommer att representeras av Fredrik Hannerz, till vardags chef för Naturvårdsverkets utsläppshandelsenhet.
Nordisk konferens om DNA-metodik i miljöarbetet Den snabba utvecklingen och användningen av miljö-DNA innebär många nya möjligheter. Den 8-9 december arrangerar Naturvårdsverket tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten en nordisk digital konferens om hur DNA-metodik kan användas i miljöarbetet.
Vägledning granbarkborre För att underlätta länsstyrelsernas hantering av granbarkborre i skyddade områden har Naturvårdsverket i ett regeringsuppdrag under 2020 väglett länsstyrelserna om att hantera storskaliga angrepp. Syftet är att minska spridningen av granbarkborre, utan att skada de naturvärden som ska bevaras.
Nytt förslag: Skogsägarnas frivilliga avsättningar av skog ska redovisas tydligare i statistik Många av Sveriges skogsägare avstår frivilligt från skogsbruk på en del av sin skogsmark för att gynna natur- och kulturvärden, så kallade frivilliga avsättningar. Fakta om dessa områden behöver redovisas tydligare i statistiken. Nu föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ett nytt system för hur det ska gå till.
Ny vägledning om buller från idrottsplatser Idrott och annan fysisk aktivitet är viktigt för att människor ska må bra. För barn och unga är det särskilt viktigt att kunna utöva sin sport nära hemmet. Men när idrottsanläggningar som används intensivt ligger nära bostäder ökar också risken för bullerstörningar. Vägledningen blir ett stöd för att kunna minska bullerstörningar samtidigt som goda möjligheter till idrottsutövning bibehålls.
Förslag för mer biologisk mångfald i Sverige Läget för den biologiska mångfalden är kritisk med många hotade arter i världen. Nu lämnar Naturvårdsverket sex förslag på vad staten kan göra för att vända trenden i Sverige. Bland annat föreslås utredningar av styrmedels olika effekter och en långsiktig kommunikationssatsning.
Forskare, myndigheter och nyhetsmedier är viktigast för information om klimat Allmänheten vill få information om klimat från forskare och myndigheter. Helst vill de ha information från traditionella medier där det är tydligt varifrån fakta kommer. Det framgår av en ny undersökning som Naturvårdsverket låtit utföra.
Klimatförändringar och biologisk mångfald hänger ihop Att begränsa klimatförändringarna och att bevara den biologiska mångfalden är två starkt sammankopplade frågor. Det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv när olika åtgärder planeras. Detta för att främja synergieffekter och motverka målkonflikter. Exempel på åtgärder som gynnar både klimatet och den biologiska mångfalden är att bevara och återställa naturliga miljöer som våtmarker, kustområden och skogar.
Många i Stockholm utsätts för skadliga bullernivåer En stor andel av befolkningen i Stockholms län bor så att de exponeras för trafikbuller vid bostaden som kan vara skadligt för hälsan. Det visar en utredning som utförts på uppdrag av Naturvårdsverket.
Kostnadsfri våtmarksrådgivning och naturvägledning inom LONA Ett gediget förarbete och god planering kan vara kan vara avgörande för ett lyckat LONA-projekt. Kommuner och samarbetspartners kan nu få hjälp av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) eller Centrum för naturvägledning (CNV) med att planera sina LONA-projekt.
Ökad risk för viltolyckor Det sker tiotusentals viltolyckor i Sverige varje år och flest olyckor sker på hösten och vintern. Just nu uppmärksammar Nationella Viltolycksrådet, där Naturvårdsverket ingår, alla trafikanter på den ökade risken att möta vilt i trafiken.
Nu öppnar Klimatklivet för nya ansökningar På måndag och fram till och med 30 september går det att söka investeringsstöd från Klimatklivet för åtgärder som minskar klimatpåverkande utsläpp. Investeringarna bidrar till grön omställning som utöver klimatnyttan både stärker svenska företag och ger arbetstillfällen.
Världens länder har misslyckats i uppdraget att uppnå målen för biologisk mångfald Inget av de 20 mål för biologisk mångfald som världens länder kom överens om att arbeta för inom konventionen för biologisk mångfald (CBD) under perioden 2011 till 2020 har uppnåtts. Det fastslår femte upplagan av rapporten Global Biodiversity Outlook som lanseras idag. Rapporten bygger på ländernas officiella rapportering av hur de har genomfört konventionens mål under decenniet. För att vända utvecklingen krävs nu modiga beslut och samhällets vilja att förändra vårt nyttjande av naturen.
Flera mål för materialåtervinning uppfylls men nästa år höjs kraven Sverige uppfyller fem av åtta materialåtervinningsmål 2019. Från och med nästa rapporteringsår höjs kraven på materialåtervinningen. Det finns flera utmaningar för att nå framtida mål och öka materialåtervinningen av förpackningar.
Ingen fångst av myskoxe på vandring Naturvårdsverket beslutade att den myskoxe som lämnade sin flock i Härjedalen hösten 2018 och som i mitten av september uppehöll sig i tätbebyggelse i Svenstavik-Hoverberg i Bergs kommun, inte fångas eller flyttas.
Vinnande lösning för mindre mängd avfall vid byggnationer Nu har vinnarna korats i en innovationstävling om att minska mängden avfall och klimatutsläpp från anläggningsbyggande. Vinner gör en digital lösning som ska fungera som en kedja av information mellan berörda aktörer.
Ny studie: Åtgärder för miljö och klimat kan ge stora hälsovinster i Europa Att ta itu med miljöproblemen i Europa ger stora hälsovinster, särskilt bland de mest utsatta i samhället. Det visar en omfattande hälso- och miljöbedömning som offentliggörs av Europeiska miljöbyrån idag. Luftföroreningar, buller, miljögifter och konsekvenser av klimatförändringarna leder till 13 procent av dödsfallen i Europa.
Nu startar den nationella samordningen för en hållbar plastanvändning Nationell plastsamordning ska vara en drivande och samlande kraft för att Sverige ska uppnå en hållbar plastanvändning. Naturvårdsverket har samordningsansvaret och ska samla in och förmedla kunskap samt främja dialog och samverkan mellan alla berörda aktörer. För att vi ska uppnå en hållbar plastanvändning måste vi arbeta tillsammans.
Ren luft firas för att minska ohälsa i världen Idag firas för första gången den internationella dagen för ren luft och blå himlar - Day of Clean Air for blue skies - på initiativ av FN:s generalförsamling. Dagen ska öka medvetenheten om luftföroreningar och dess förödande effekter på människors hälsa och uppmanar till åtgärder för en renare luft världen över.
EU-kommissionens vägledning om artskydd är försenad EU-kommissionens bedömning är att det kan dröja till efter årsskiftet innan den reviderade vägledningen är beslutad.
Nio månader med hållbar modekonsumtion Nu ska minst 60 privatpersoner delta i en stor modeutmaning med endast cirkulär konsumtion. Under de kommande nio månaderna ska projektet F/ACT Movement tillsammans med kommuner och företag stötta de så kallade f/activisterna till att uppdatera sina garderober på mer hållbara sätt. Projektet drivs av Göteborgsregionen (GR) och Science Park Borås.
Så kan fjällbesökarna påverkas av klimatförändringarna Ett förändrat aktivitetsutbud, kortare vinter- respektive längre barmarksäsonger och krav på ökad samverkan mellan olika aktörer i fjällen. Det är några av de effekter som olika experter och sakkunniga som arbetar inom besöksnäringen i fjällen förutspår i klimatförändringarnas spår. Det framgår av en ny enkätundersökning som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har genomfört för att beskriva hur fjällsäkerhetsarbetet kan komma att förändras i framtiden.
I helgen firas lokala naturvårdens dagar Den 28–30 augusti bjuder kommuner runtom i landet in allmänheten att delta i aktiviteter kring lokala naturvårdsprojekt.
Ny mätning om nedskräpning Svenskarna slängde cirka 35 miljoner skräpföremål på trottoarer, gågator, gång- och cykelvägar under en vecka i juni. Den sammanlagda vikten av skräpet var cirka 60 ton. Det visar en ny undersökning om nedskräpningen i Sverige, som genomförts på uppdrag av Naturvårdsverket.
Följ licensjakten på björn på Naturvårdsverkets hemsida Från och med den 24 augusti kommer antalet björnar fällda under licensjakten 2020 redovisas på Naturvårdsverkets hemsida.
Sverige i topp vid internationell rapportering av miljödata Sverige placerar sig i topp vid Europeiska miljöbyråns årliga ranking över rapportering av Core Data Flows, miljödata som anses särskilt viktig för att ge en samlad bild av miljön i Europa.
Textile & Fashion 2030 lanserar Kunskapsbanken – en onlinedatabas med verktyg inom hållbar textil Nu lanseras Kunskapsbanken – en onlinedatabas där en sammanställning över utbildningsmaterial, filmer, kurser, tjänster, stöd och verktyg tillhandahålls inom hållbar textil. Ambitionen är att, tillsammans med användarna, bygga upp Kunskapsbanken till en plats där kunskap, idéutbyte och stöd inom utveckling av hållbar textil samlas och förädlas.
Invasiva arterna gudaträd och japansk humle får inte längre säljas Växthandelns dispens att sälja invasiva främmande arter som EU-listades för ett år sedan upphör den 15 augusti. Bland de arter som listades förra året är det främst japansk humle och gudaträd som kan förekomma i handeln.
Allt fler terränglöpare i fjällen Svenska fjällen blir allt populärare för löpning. Åtta av tio fjälldestinationsbolag och fjällstationer uppger att antalet terränglöpare har ökat de senaste fem åren. Även cykling på stigar och leder i fjällen har ökat. Det framgår av en ny enkätundersökning som Fjällsäkerhetsrådet har genomfört.
Fel på många av de statliga jaktkort som skickats ut I årets utskick av statliga jaktkort har det visat sig bli ett tryckfel på en stor del av jaktkorten. Naturvårdsverket beklagar felet och för att rätta till felen kommer nya kort att tryckas upp. De nya korten ska vara kortinnehavaren tillhanda senast den 20 augusti.
Ombyggnation av Hornborgasjöns utlopp i Flian Denna vecka startar en ombyggnation av utskovet i Hornborgasjöns utlopp i Flian. Naturvårdsverket är ansvarig myndighet för projektet och har upphandlat Skanska för genomförandet. Utloppet ligger på den västra sidan av sjön. Bland annat kommer ombyggnationen leda till bättre vandringsmöjlighet för fisk och annan vattenlevande fauna. Arbetet beräknas att pågå i cirka sex månader och kommer innebära begräsningar i tillträde och framkomlighet för besökare vid utloppet.
Reviderad avfallsplan och avfallsförebyggande program ska bidra till effektivare avfallshantering Naturvårdsverket har reviderat Sveriges nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program utifrån nya krav i EU:s avfallspaket. Genom att arbeta med avfallsförebyggande åtgärder och säkerställa långsiktiga cirkulära materialflöden tas resurserna tillvara i avfallet.
Behandling av farligt avfall rapporteras på nytt sätt från 1 november Sverige behöver ha bättre kontroll på sitt farliga avfall. Därför skärps kraven på att verksamheter, som behandlare av avfall, ska rapportera uppgifter om det farliga avfallet till ett nytt avfallsregister. Från och med den 1 november ska verksamheter börja rapportera.
Oroväckande förändring för betesmarkerna Naturvårdsverket ser med oro på det förslag som har lagts om att åtagandeplanerna för betesmarker och slåtterängar ska tas bort. Vi har därför skickat en skrivelse till Näringsdepartementet där vi betonar vikten av att behålla åtagandeplaner för särskilt värdefulla ängs- och betesmarker.
Nya regler för avfallshantering och återvinning – från avfall till resurs Den 5 juli börjar flera nya regler gälla för avfallshantering och återvinning. Målen med de nya reglerna är minskade avfallsmängder, ökad återanvändning av produkter, ökad återvinning samt en förbättrad avfallshantering.
Ny rapportering av farligt avfall från 1 november Sverige behöver ha bättre kontroll på sitt farliga avfall. Därför skärps kraven på att verksamheter ska rapportera uppgifter om sitt farliga avfall till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket. De nya reglerna är nu beslutade. Från och med den 1 november ska företag och verksamheter börja rapportera.
Spillvärme tas tillvara genom Klimatklivet Naturvårdsverket investerar i åtgärder som ökar energieffektiviseringen där spillvärme kan användas för att ersätta fossila bränslen. Åtgärderna är en del i en grön omställning och det finns stor potential att ersätta fossila bränslen med denna typ av värme.
Viss ökning av formellt skyddad skogsmark och frivilliga avsättningar Under 2019 har nästan 22 000 hektar tillkommit som formellt skyddad skogsmark. Det motsvarar 0,1 procent av all skogsmark i Sverige. De frivilliga avsättningarna har ökat med nästan 45 000 hektar, vilket motsvarar 0,2 procent av all skogsmark i Sverige.
Digital jägarexamen närmare driftsättning Projektet med att digitalisera jägarexamens teoriprov löper enligt plan. Under vintern 2020/2021 kommer systemet i sin helhet att driftsättas på samtliga provbanor i Sverige, samtidigt fasas det nuvarande pappersprovet ut.
Arter och naturtyper i dålig status – ytterligare insatser behövs Idag publicerar Naturvårdsverket en sammanfattande rapport som visar status för arter och naturtyper enligt art- och habitatdirektivet i Sverige. Resultaten visar att läget är allvarligt, endast 20 procent av Sveriges naturtyper och knappt hälften av Sveriges arter i direktivet mår bra. Fler åtgärder behövs för att hejda förlusten av biologisk mångfald.
Nytt förslag på jakttider lämnas till regeringen Naturvårdsverkets översyn av Sveriges jakttider är färdig. Förslaget på nya jakttider som nu lämnas till regeringen bygger på att viltet ska kunna bevaras, brukas och förvaltas långsiktigt i en föränderlig natur.
De får bidrag för rening av läkemedelsrester 2020 Nu är det klart vilka som får 2020 års bidrag för att minska utsläpp av läkemedelsrester till hav, sjöar och vattendrag.
Beslut om licensjakt efter varg överlåts till länsstyrelserna Naturvårdsverket överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt efter varg till samtliga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Beslutet gäller länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Stockholm, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Uppsala samt Örebro.
Idrott är inte industribuller – ny vägledning på gång Idrott och annan fysisk aktivitet är viktigt för att människor ska må bra. För barn och unga är det särskilt viktigt att kunna utöva sin sport nära hemmet. Men när idrottsanläggningar som används intensivt ligger nära bostäder ökar också risken för bullerstörningar. Därför tar Naturvårdsverket fram en vägledning om buller från idrottsplatser som stöd för att kunna minska bullerstörningar samtidigt som goda möjligheter till idrottsutövning bibehålls.
Beslut om bidrag för att minska spridning av mikroplast och andra föroreningar i dagvatten Beslut har fattats om vilka sökanden som har beviljats 2020 års bidrag för att minska spridning av mikroplast och andra föroreningar till hav, sjöar och vattendrag.
Levande grävling vid grytanlagsprov bör fasas ut Naturvårdsverket och Jordbruksverket föreslår till regeringen att användandet av levande grävling vid grytanlagsprov bör fasas ut under en övergångsperiod.
Små förändringar i lodjursstammen i Sverige Resultaten från årets inventering visar att det finns drygt 1100 lodjur i Sverige. Nationellt är förändringen liten jämfört med förra året men det finns regionala skillnader.
Invasiva främmande arter har blivit ett känt problem, men fler behöver agera Allt fler känner till och har uppfattat problemet med invasiva främmande arter, men samtidigt säger 17 procent av befolkningen att de har gjort aktiviteter som kan ha orsakat spridning av invasiva arter. Nu går Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten samman med en mängd andra aktörer för att få ut kunskap om hur man som privatperson hindrar spridningen.
Blandat avfall fortsatt i topp enligt ny avfallsstatistik I Sverige uppkom 35,2 miljoner ton avfall 2018, gruvavfallet borträknat. Det är en ökning med 9 procent sedan 2016. Under 2018 materialåtervanns 25 procent av det behandlade avfallet, 58 procent återvanns på annat sätt och 17 procent bortskaffades. Det visar ny statistik från Naturvårdsverket. Avfallsstatistiken presenteras i år i en ny mer lättillgänglig form med ambition om att nå fram till fler läsare.
Mycket snö och höga vattenflöden väntar tidiga fjällbesökare Alla som planerar att åka till fjällen när reserestriktionerna lättar den 13 juni bör räkna med ovanligt stora snömängder och höga vattenflöden, det gäller främst från Jämtlandsfjällen och norrut. Den som planerar att färdas i högre terräng gör klokt i att anpassa sin utrustning efter rådande snöläge med tanke på detta.
Nytt nationellt kartverktyg ska underlätta arbetet med grön infrastruktur Nu finns ett nytt kartverktyg där de olika värdetrakterna i Sveriges län finns samlade. Underlaget riktar sig till dem som arbetar med skog, mark och vatten. Verktyget är särskilt användbart i arbetet med att prioritera och planera både naturvårdsåtgärder och markanvändning, för att bidra till att bevara och stärka den gröna infrastrukturen och skapa hållbara landskap.
Sök bidrag och rådgivning som främjar åtgärder för grön infrastruktur För dig som vill bidra till att stärka naturvärdena i landskapet finns det flera olika stöd och rådgivning att söka som syftar till att bevara, stärka eller återskapa naturvärden. Nu finns en uppdaterad sammanställning av nationella bidrag och rådgivningsstöd för projekt som bidrar till att stärka den gröna infrastrukturen.
Internationell rapportering av skydd - Naturvårdsverket kommenterar Naturvårdsverket följer de instruktioner och den vägledning som ska utgöra en grund för rapporteringen. Vi välkomnar den dialog som LRF initierat men noterar att den rapport som LRF tagit fram innehåller några fel och missförstånd.
Satsning på elektrifiering genom elflyg och elbussar i Klimatklivet Naturvårdsverket beviljar stöd till flera nya åtgärder för att ytterligare bygga ut nätet av laddstationer för flyg och bussar som drivs på el. Att investera i möjligheter till laddning inom olika sektorer är några av flera åtgärder som bidrar till Sveriges mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030.
Ökning av antalet vargar i Sverige Resultatet från inventeringsperioden 2019/20 visar att det finns cirka 365 vargar i Sverige. Det är en större stam jämfört med förra vinterns uppskattning som visade cirka 300 vargar.
Användning av plastbärkassar - Sverige klarar målet för 2019 men takten behöver öka Årets rapportering visar att årsförbrukningen i Sverige för den typ av plastkassar som vi bär hem mat i var 74 kassar per person under 2019. Det finns ett mål inom EU att minska just denna typ av plastbärkassar till 90 stycken per person och år 2019 och till 40 stycken år 2025. Nivån för 2019 gör att Sverige klarar det första delmålet.
Lägre halter av luftföroreningar på många platser efter restriktionerna för Covid-19 På flera platser kan man se en tydlig minskning av halterna under våren sedan restriktionerna för covid-19 har introducerats.
Satsning på lokala åtgärder i hela landet för att rädda vilda pollinatörer Länsstyrelserna får 15 miljoner kronor att fördela till lokala projekt som bidrar till att återskapa ett landskap rikt på boplatser och tillgång på mat för våra hotade vilda pollinatörer. Mest pengar går till Skåne, Stockholm och Kalmar.
Ny statistik om skyddad natur – 15 procent av Sveriges land och sötvatten är skyddat Av Sveriges land- och sötvattenarealer skyddas nu 14,9 procent. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån och Naturvårdsverket.
Årets naturfotograf utsedd Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2019 är Peter Hanneberg. Stipendiet delas ut för 29:e året och prissumman är 25 000 kronor.
Naturvårdsverket köper del av Tyresta naturreservat Naturvårdsverket har tecknat avtal med Stockholms stad om att köpa en del av Tyresta naturreservat. I området finns höga naturvärden och köpet tryggar möjligheterna att fortsätta göra hela området kring Tyresta tillgängligt för naturupplevelser.
Nästan 2,8 miljoner besökte Sveriges nationalparker 2019 På söndag 24 maj firas nationalparkernas dag runt om i Sverige och i övriga Europa. Besöken i Sveriges nationalparker fortsätter att öka och uppgick till totalt närmare 2,8 miljoner 2019. Det var omkring 40 000 fler än 2018. En undersökning visar också att 95 procent är nöjda med sitt besök till en nationalpark.
4 miljoner till inventering av granbarkborrar För att minska spridningen av granbarkborrar från skyddade områden fördelar Naturvårdsverket 4 miljoner kronor till tolv länsstyrelser.
Naturvårdsverket avslår ansökningar om fastighetsnära insamling Den nya lagstiftningen ställer höga krav på införandet av ett system med fastighetsnära insamling av förpackningsavfall. Ingen av de två sökandena uppfyllde ska-kraven. Naturvårdsverket anser att det är angeläget att bestämmelserna som berör detta ses över snarast.
Fyra sätt att stärka EU:s utsläppshandel EU:s utsläppshandel är det viktigaste styrmedlet i EU:s klimatpolitik. Naturvårdsverket har utifrån Sveriges övergripande position identifierat hur utsläppshandeln kan stärkas och därmed bidra till större utsläppsminskningar. Detta sammanfattas i en ny rapport.
Sveriges utsläpp minskade med 3,2 procent 2019 (uppdaterad text 15 maj) Ny preliminär statistik visar att Sveriges klimatpåverkande utsläpp minskade förra året. Utsläppen minskade både inom industrin och inrikes transporter som står för ungefär två tredjedelar av Sveriges utsläpp.
Nationell satsning för mer hållbara modeval Idag startar det nationella projektet F/ACT Movement där kommuner, konsumenter och näringslivet tillsammans ska bidra till en mer hållbar konsumtion av textil. Privatpersoner ska bli coachade för att lära sig mer om hållbara modealternativ samtidigt som de ska inspirera fler konsumenter till att prova på nya sätt för att uppdatera sin garderob. Kommuner kommer att arrangera aktiviteter med fokus på hållbart mode, och intresserade företag ska få hjälp att ställa om till mer cirkulära affärsmodeller.
3 miljoner för att öka kunskapen om allemansrätten Naturvårdsverket delar ut bidrag till informations- och kommunikationssatsningar som kan öka kunskapen om allemansrätten. Nu är det klart vilka som får ta del av medlen 2020.
Ny miniminivå fastställd för järv i Sverige Naturvårdsverket har fastställt det minsta antal jävar som ska finnas i län och rovdjursförvaltningsområden i Sverige. För att järvpopulationen ska ha gynnsam bevarandestatus ska det vara minst 600 järvar i Sverige.
Totalt 106 miljoner i anslag för fyra forskningsområden Naturvårdsverket utlyser medel till forskning inom fyra områden: förorenade sediment, mer hållbar konsumtion, hantering av invasiva främmande arter samt tillämpning av samhällsekonomiska analyser i miljöarbetet. Sista ansökningsdag är 7 september.
Lagförslag om klimatdeklarationer av långväga resor Fem myndigheter lämnar på uppdrag av regeringen ett gemensamt förslag till hur en lag om obligatoriska klimatdeklarationer kan utformas. Detta för att det ska bli enklare för resenärer att välja resor med lägre klimatpåverkan. Alla transportörer som riktar sig till den svenska marknaden och som också utför resan föreslås omfattas av kravet på klimatdeklaration.
Utvärdering av delmålen i plan för genetisk förstärkning av varg I oktober 2016 fastställde Naturvårdsverket en femårig plan med delmål och mål för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen 2016–2020. Nu är en utvärdering av planen genomförd och den visar att delmålen i planen till största delen uppnåtts.
Undantag för länsstyrelsen i arbetet med förvaltning av älg För att undvika spridning av covid-19 i samhället har Naturvårdsverket beslutat att länsstyrelserna får besluta att godkänna älgförvaltningsplaner och fastställa älgskötselplaner även i de fall då samråd inte har kunnat genomföras.
Jönköping är Sveriges friluftskommun 2020 Jönköping vinner priset som Sveriges bästa friluftskommun 2020. Simrishamn har förbättrat sitt friluftslivsarbete mest de senaste åren och är Årets förbättrare. Priserna delades ut idag på den digitala Tankesmedja för friluftsliv.
Nya beslut tar oss närmare klimatmålen Sverige når klimatmålet till år 2020, men däremot inte de klimatmål som är fastställda för 2030 och 2045 med de styrmedel som finns idag. Utsläppsgapet har dock minskat till följd av nya beslut som fattats sedan 1 juli 2018. Den bedömningen gör Naturvårdsverket i en analys som överlämnats till regeringen.
Klimatklivet minskar utsläppen med 1,5 miljoner ton per år Utsläppsminskningen från Klimatklivet beräknas till totalt 1,5 miljoner ton koldioxid per år.
Nytt rikstäckande nätverk med specialister för bekämpning av invasiva växter Naturvårdsverket och länsstyrelserna bygger upp ett system för bekämpning som ska hejda spridningen av invasiva växter.
Sverige får ett nytt naturum i Öresund Den 25 april invigs naturum Öresund i Malmö. I utställningen Öresund under ytan kan besökaren torrskodd och med alla sinnen utforska Öresunds djur- och växtliv, historiska utveckling och bekanta sig med Agenda 2030. Sverige har nu 33 naturum som alla ska fungera som porten till naturen.
Invasiva växter ska bekämpas i skyddade naturområden Naturvårdsverket har beviljat 3,8 miljoner till 10 län för projekt som ska hindra invasiva främmande växter från att breda ut sig och skada den biologiska mångfalden i naturreservat och nationalparker.
Fortsatt möjlighet för länsstyrelserna att besluta om skyddsjakt på stora rovdjur Naturvårdsverket har beslutat att överlämna möjligheten att besluta om skyddsjakt på björn, varg, järv och lodjur till länsstyrelserna i landet.
70 000 hektar säkrade som naturreservat och bättre förutsättningar för flera hotade arter 2019 Ytterligare 70 000 hektar säkrade som naturreservat, flerdubbling av antalet humlepälsbin och nära 1 200 arbetstillfällen. Det är några av resultaten i den redovisning av 2019 års arbete med värdefull natur som Naturvårdsverket redovisar till regeringen.
Fortsatt möjlighet för länsstyrelserna att besluta om licensjakt på björn Naturvårdsverket har beslutat att överlämna möjligheten att besluta om licensjakt på björn till länsstyrelserna i norra och mellersta rovdjursförvaltningsområdena.
Nya miniminivåer för björn i Sverige fastställda Naturvårdsverket har fastställt det minsta antal björnar som ska finnas i län och rovdjursförvaltningsområden i Sverige. Det ger utrymme för länsstyrelserna att besluta om regional förvaltning utifrån lokala förutsättningar.
Nu startar arbetet för att bilda en nationalpark i Nämdöskärgården i Stockholms län Efter en gemensam beredning ser Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten, Värmdö kommun och Skärgårdsstiftelsen att förutsättningarna för att bilda en nationalpark i Nämdöskärgården är goda. Därför startar nu arbetet med att ta fram ett förslag till nationalpark i området. Samverkan och delaktighet kommer att vara viktiga delar i arbetet.
Koldioxidneutralt EU 2050 kräver skärpta mål 2030 Det finns flera anledningar till att EU bör skärpa klimatmålet till 2030, bland annat kostnadseffektivitet och att utsläppen minskar snabbare än vad målen anger. Detta enligt en analys som Naturvårdsverket lämnat till regeringen. Analysen är gjord under pågående Coronapandemi och flera antaganden kommer därför att behöva omvärderas efter hand.
Satsning på åtgärder för vilda pollinatörer Naturvårdsverket satsar 11 miljoner kronor på att rädda några av landets mest utrotningshotade vilda bin. Det är en förstärkning av länsstyrelsernas arbete med pollinatörer.
Generella fjällsäkerhetsråd för dem som vistas i fjällen i påsk Även om antalet långväga besökare förväntas bli relativt få i år, är det fortfarande en hel del närboende som kommer att vistas i fjällen under påsken. De kommer att mötas av andra förutsättningar än de är vana vid. Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd har därför sammanställt några generella råd om vad man bör tänka på utifrån de speciella förutsättningar som gäller.
Beslut om licensjakt och skyddsjakt på säl Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på gråsäl och tillåter skyddsjakt på knubbsäl och vikare under 2020 och början av 2021. Licensjakten och skyddsjakten syftar i huvudsak till att förebygga och förhindra de skador som säl kan orsaka på fiskeredskap och fångsten i redskapen.
Många har bidragit i årets varginventering Deltagandet vid årets varginventering visar på att det trots en vinter med lite snö har varit möjligt att inventera på ett bra sätt.
Naturvårdsverket lånar ut medarbetare till Tillväxtverket Naturvårdsverket planerar för att låna ut upp till 40 medarbetare till Tillväxtverket under april för att stötta myndigheten i deras nya uppdrag kring stöd vid korttidsarbete. Detta med anledning av det ekonomiska läget som många arbetsgivare drabbats av som följd av coronaviruset.
Utsläppen ner fem procent inom utsläppshandeln Utsläppen inom ramen för EU:s handel med utsläppsrätter minskade markant under 2019. I Sverige var utsläppsminskningen cirka fem procent jämfört med föregående år, och på EU-nivå troligen nära nio procent. I Sverige minskade framförallt utsläppen från el- och värmeproduktion, mineralindustri och raffinaderier, medan utsläppen från stålproduktionen däremot ökade. Det går även att se relativt stora regionala skillnader inom Sverige.
Miljömålen fortsatt viktiga i miljöarbetet och Agenda 2030 Den årliga uppföljningen redovisar de statliga insatser som gjorts under 2019 för att uppnå miljömålen. Myndigheterna genomför regeringens miljöpolitik på en rad olika områden och på väldigt många olika sätt. Sveriges miljömål är centrala för att visa vägen mot en hållbar utveckling och Agenda 2030.
Reviderad förvaltningsplan för vildsvin klar En reviderad nationell förvaltningsplan för vildsvin har nu arbetats fram. Syftet med planen är att den ska vara ett stöd i förvaltningen av den svenska vildsvinspopulationen, vid framtagande av regionala förvaltningsplaner och vid utarbetandet av lokala förvaltningsstrategier och målsättningar.
Ökad självförsörjning av livsmedel vinner innovationstävling Nu har vinnarna utsetts i en innovationstävling för att öka resurseffektiviteten i livsmedelssektorn. Det vinnande lagets lösning ska öka Sveriges självförsörjning av livsmedel.
Naturvårdsverket får nyckelroll i Unescos biosfärprogram Marcus Carlsson Reich, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverkets uppdragsavdelning, till har nyligen utsetts till ordförande för den svenska Biosfärprogramkommittén.
Naturvårdsverket följer spridningen av Covid-19 Naturvårdsverket följer utvecklingen av coronaviruset och och agerar enligt rekommendationer från andra myndigheter.
Batterier i laddbara bilar kan återvinnas genom bidrag från Klimatklivet Elektrifiering av fordon är ett steg i minskningen av fossila bränslen. Med återvinning av batterier blir det steget hållbarare. Naturvårdsverket ger därför Northvolt bidrag till en anläggning för återvinning av batterier till laddningsbara bilar.
Nya lösningar i städer bättre för miljön Stadsinnovationer leder till positiva effekter för både människor och miljön. Det fastslår Naturvårdsverket efter att ha analyserat 60 olika projekt som genomförts i Sverige. Effekterna är tystare gator, bättre livsmiljö, renare luft samt minskad klimatpåverkan.
Så här ökar vi takten i omställningen av transportsektorn Sex myndigheter har tillsammans följt upp sitt gemensamma arbete med omställningen av transportsektorn. De konstaterar att det krävs krafttag nu och ger förslag på hur Sverige ska nå målet om minst 70 procents minskade utsläpp till 2030.
181 nya naturreservat ger skydd för framtiden Sverige fick 181 nya naturreservat 2019 och den totala ytan av naturreservat ökade med 45 000 hektar. Det innebär att ännu fler värdefulla skogar och vatten, fjäll och myrar, ängar och hagar och all dess mångfald av arter har fått ett skydd för framtiden.
Slutrapporterat regeringsuppdrag om minskat matsvinn Nu lämnar Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket slutrapporten för uppdraget 2017-2019 om minskat matsvinn till regeringen. Genomförandet av den nationella handlingsplanen är påbörjat och det är mycket kvar att göra för att halvera matsvinnet till 2030. Myndigheterna har därför fått ett nytt gemensamt sexårigt uppdrag.
Viktigt steg taget mot digitalisering av jägarexamen Nu har ytterligare ett steg tagits mot att digitalisera jägarexamen. Upphandlingsfasen avslutades i början av året och i mitten av februari drog Naturvårdsverket igång ett utvecklingsprojekt för att förbättra många aspekter av det i dag manuella teoriprovet.
Råd till sportlovsfirare om lavinsäkerhet Hittills i vinter har mer än 500 laviner registrerats i fjällen och minst 15 lavintillbud har inträffat varav tio med skidåkare och fem med snöskoterförare men de flesta tillbuden och olyckorna inträffar under februari till april då fjällens högsäsong inträffar och då många söker sig ut i brant terräng.
Siffror hjälper oss i kampen mot matsvinnet Naturvårdsverkets senaste undersökning av matavfall visar att vi fortfarande slänger för mycket mat. Mängden matavfall som kasseras i livsmedelsbutiker är betydligt större än vad tidigare undersökningar har visat. Samtidigt har hushållens mängd matavfall minskat något.
Naturvårdsverket föreslår åtgärder för en bättre luft i städerna 7600 personer dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar. Problemen är störst i tätorterna och trafiken är den största källan till utsläppen. Naturvårdsverket har fått i uppdrag att ta fram förslag på hur staten och kommunerna kan arbeta smartare för att sänka halterna. Förslagen lämnas i dag till regeringen.
Nya forskningsprojekt 2020 Våtmarkers ekosystemtjänster och kumulativa effekter på miljön, är de forskningsprojekt som får pengar från miljöforskningsanslaget 2019. Totalt har 15 projekt beviljats medel.
1 700 besökare från 60 länder besökte Smart City Sweden under 2019 Smart City Sweden är ett regeringsuppdrag mellan flera svenska myndigheter som visar upp det bästa Sverige har att erbjuda inom smarta och hållbara städer. I dag omfattar visningsverksamheten och den digitala plattformen långt över 100 visningsobjekt, där Naturvårdsverket har bidragit med flera goda exempel.
En av EUs miljömyndigheter besöker svenska gjuterier Under veckan, 17–20 februari, får fem svenska gjuterier besök från den EU-myndighet som utformar tekniska riktlinjer för stora miljöpåverkande företag. De ska bland annat titta på olika miljöskyddstekniska lösningar som begränsar miljöpåverkan. Med på studiebesöken finns även representanter för Naturvårdsverket och Gjuteriföreningen.
Ny vägledning från Naturvårdsverket om reklamskyltar Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning om vad som gäller för att sätta upp reklamskyltar i landskapet längs allmänna vägar. Med vägledningen vill vi ge stöd till dem som prövar tillstånd för reklamskyltar och dem som bedriver tillsyn.
Årets finalister utsedda till Naturvårdsverkets Miljömålspris Den 6 maj 2020 presenteras årets vinnare av Miljömålspriset 2020 på konferensen Miljömålsdagarna, i Nyköping. Bland alla nomineringar som skickats in har Miljömålsprisets jury valt ut nio finalister.
Minska din klimatpåverkan genom Klimatklivet Idag öppnar ansökan för Klimatklivet där företag, kommuner och organisationer kan ansöka om investeringsstöd för att minska sin klimatpåverkan. Klimatklivet prioriterar åtgärder som minskar utsläpp inom bland annat transportsektorn, jordbruket och industrin och ser gärna en mångfald av fossilfria bränslen.
Listan över särskilt förorenade områden i Barentsregionen minskar Denna vecka lämnar Sverige över ordförandeskapet till Finland för Barents miljöarbetsgrupp (WGE) som ansvarar för att hantera miljöfrågor i Barentssamarbetet. Naturvårdsverket har varit särskilt engagerade i arbetsgruppens undergrupper för avveckling av hot spots (SHE) och Natur och Vatten (SNV).
Sök bidrag för att öka kunskapen om allemansrätten Nu kan organisationer som vill bidra till bättre kännedom om allemansrätten söka bidrag från Naturvårdsverket. Ansök senast den 31 mars för att få ta del av de 3 miljoner kronor vi fördelar under 2020.
Lämna synpunkter på Naturvårdsverkets förslag på förändringar av jakttider - paket två Det är viktigt med regelbunden översyn av jakttiderna. Den förra systematiska översynen genomfördes år 2000. Eftersom det var så länge sedan sist är förslagen på förändringar relativt omfattande.
37 miljoner i lokala naturvårdsbidrag för att återskapa våtmarksmiljöer Våtmarker bidrar med sin vattenhållande förmåga till bildandet av grundvatten och mildrar effekterna av torka och översvämningar. Naturvårdsverket betalar i år ut 37 miljoner kronor för restaurering och nyanläggning av våtmarker
Välkommen att träffa de nominerade för Miljömålspriset Nu har det blivit dags att offentliggöra vilka organisationer och personer som är nominerade till Miljömålspriset 2020. Förutom att de nominerade och juryn finns på plats så berättar VD:n för tidigare vinnaren Hybrit om deras arbete med att bli fossilfria i ståltillverkningen.
Ny utredning visar att Sverige har stor potential att minska sina utsläpp genom lagring av koldioxid från biobränslen (bio-CCS)
Naturvårdsverket upphandlar tjänster för bekämpning av invasiva främmande växter Som en ny åtgärd i kampen mot invasiva främmande arter handlar Naturvårdsverket upp expertis på växtbekämpning för hela landet
Statliga medel för åtgärder för vilda pollinatörer Nu är det möjligt att söka medel för lokala naturvårdsprojekt (LONA) som förbättrar förutsättningarna för vilda pollinerare
Tänder du i toppen? Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Men du som eldar i kamin eller vedpanna kan göra en insats för att minska utsläppen av hälsofarliga luftföroreningar genom att elda rätt.
Utsläppshandeln vidgas Från den 1 januari är EU:s utsläppshandel sammankopplad med den i Schweiz. Det innebär ett ömsesidigt erkännande av utsläppsrätter och en likvärdig prissättning på de två marknaderna. En konsekvens blir att det krävs utsläppsrätter för att flyga till och från Schweiz.
Hur jobbar kommunerna med friluftsliv? Den här veckan får alla kommuner en enkät om friluftslivsarbetet.
Beslut om jakt efter invasiva främmande arter Naturvårdsverket har beslutat om jakt efter ett flertal invasiva främmande djurarter. Anledningen är att arterna utgör betydande skaderisker för inhemsk flora och fauna. Det är därför mycket angeläget att motverka att dessa etableras i landet.
Start i dag för utökade nationella lavinprognoser I dag publiceras vinterns första nationella lavinprognoser för säsongen 2019/2020. En av nyheterna är att prognosområdet i södra Lappland utökas och att prognossäsongen tidigareläggs. Nära tusen laviner dokumenterades under föregående vinter i de sex prognosområden där verksamheten bedrivs, inför denna vinter kommer analyser av satellitdata att kunna bidra till att kartlägga hur många laviner som förekommer i hela fjällkedjan.
Största Klimatklivet hittills går till biogas Det största investeringsstödet hittills inom Klimatklivet är på 158 miljoner kronor och går till biogasproduktion som ska kunna ersätta diesel i tunga fordon.
Lämna synpunkter på Naturvårdsverkets preliminära förslag på förändringar av jakttider - del ett Det är viktigt med regelbunden översyn av jakttiderna. Den förra systematiska översynen genomfördes år 2000. Eftersom det var så länge sedan sist är de preliminära förslagen på förändringar relativt omfattande.
Många insatser banar väg för mer friluftsliv Allt starkare samverkan och engagemang för friluftslivet, men fler utmaningar kvarstår. Det visar en uppföljning av de tio målen för friluftslivspolitiken som redovisas till regeringen idag.
Industrin står redo för klimatomställningen – men var är incitamenten? Industrin står redo för klimatomställningen och det offentliga erbjuder betydande medel för ny teknik. Men, den politiska styrningen ger inte tillräckliga incitament för att genomföra omställningen. Naturvårdsverket presenterar idag en ny rapport som analyserar trender i industrins klimatomställning
Blygsam minskning av Sveriges klimatpåverkande utsläpp Sveriges klimatpåverkande utsläpp minskade med knappt två procent år 2018 visar ny statistik från Naturvårdsverket. Minskningen syns i alla sektorer förutom el och fjärrvärme vars utsläpp ökade.
Klimatklivet visar vägen Naturvårdsverket har gett stöd till många nya åtgärder som minskar Sveriges klimatpåverkan. Bland projekten finns bland annat investeringar inom transportsektorn och jordbruket. Tillsammans med tidigare beslutade åtgärder minskar de utsläppen med 1,3 miljoner ton per år.
Utsläpp av luftföroreningar i Sveriges skapar fortsatt stora hälsoproblem Naturvårdsverkets senaste analys visar att mer behöver göras för att minska utsläppen av kväveoxider för att klara svenska åtaganden inom EU. Åtgärdsarbetet behöver intensifieras för att skydda människors hälsa och miljö samt undvika böter.
Tilliten till inventeringssystemet för rovdjur ska öka Inventeringen av stora rovdjur förknippas på en rad punkter med bristande tillit. Det visar en studie som Naturvårdsverket beställt.
Nöjda besökare i Sveriges nationalparker och naturum Besökare i Sveriges nationalparker och naturum är nöjda med sitt besök. Det visar de undersökningar som Naturvårdsverket tillsammans med förvaltare och naturumpersonal har genomfört i nationalparker och naturum under sommaren 2019. Många som besöker våra nationalparker upplever dessutom att besöket ger dem mervärden i form av bättre hälsa och en klar majoritet av besökarna i naturum anser att besöket har gett dem ökad kunskap om naturen i området.
Nu kan du få pengar för din laddstation Nu börjar bidragen betalas ut för dem som sökt stöd till laddstationer via Ladda Bilen. Att ytterligare bygga ut laddinfrastrukturen i samhället behövs om vi ska nå klimatmålen.
Svensk konsumtion orsakar stora utsläpp i utlandet Ny statistik visar att den svenska konsumtionens klimatpåverkan är cirka nio ton per person och år. För att hålla den globala uppvärmningen under två grader behövs omfattande åtgärder från såväl politiker och näringsliv som från privatpersoner för att minska utsläppen till ett ton per person.
Ändrade föreskrifter om jägarexamen Naturvårdsverket har ändrat föreskrifter om jägarexamen, främst för att kunna digitalisera den teoretiska delen av jägarexamen. Ändringen innebär att avgiften för det teoretiska provet höjs till 500 kronor från och med den 1 januari 2020.
Fler vill lappa och laga, köpa second hand och hyra kläder Jämfört med förra året har andelen svenskar som kan tänka sig att lappa och laga sina kläder ökat. Fler kan tänka sig att hyra kläder och att köpa mindre mängder textilier. Fler anger att de köper begagnade kläder. Det visar en ny undersökning som Naturvårdsverket genomfört.
Den europeiska textilkonsumtionen behöver bli cirkulär Den europiska textilkonsumtionen av kläder, skor och hemtextilier förbrukar i genomsnitt runt 1,3 ton råvaror och över 100 kubikmeter vatten per person och år. Genomgripande förändringar behövs inom produktionen och konsumtionen av textil för att minska påverkan på miljö, klimat och naturresurser. Nya cirkulära affärsmodeller behöver utvecklas som bygger på att hyra ut och att prenumerera/ leasa kläder, även remake och second handförsäljningen behöver öka. Det konstaterar en ny rapport från Europeiska miljöbyrån.
Naturvårdsverket fattar beslut om licensjakt efter järv Antalet järvar ökar i Sverige. Eftersom den svenska järvpopulationen uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus beslutar Naturvårdsverket om licensjakt efter 15 järvar inom delar av Jämtlands län för att minska skadorna i de berörda samebyarna.
IT-incident i Rovbase Länsstyrelsen har ställt frågor till Naturvårdsverket kring hanteringen av Rovbase, en databas för rovdjursinventering. I Naturvårdsverkets svar till länsstyrelsen motiverar myndigheten sin bedömning och förklarar varför det som hänt inte är att betrakta som en allvarlig IT-incident. Däremot har förtroendet för Naturvårdsverket påverkats av händelsen. MSB kommer att informeras om vad som hänt.
Ny metod visar högre utsläpp för inrikes sjöfart Utsläpp av både växthusgaser och luftföroreningar från inrikes sjöfart är mer än dubbelt så stora de senaste åren jämfört med tidigare beräkningar. Det visar resultatet av en ny metod som tagits fram i samarbete mellan SMHI, Energimyndigheten och Naturvårdsverket.
Inventeringssystemet för stora rovdjur fungerar relativt väl Naturvårdsverket har utvärderat inventeringssystemet för stora rovdjur och resultaten visar på ett system som trots vissa brister, överlag fungerar väl. Däremot behöver roller och ansvar förtydligas. Hur väl inventeringsmetoderna anses fungera varierar mellan de olika arterna och för varg och björn anses de fungera bättre än för lodjur, järv och kungsörn.
Naturvårdsverket får viktig roll inom den internationella utsläppshandeln för flyget Nu är det klart att det blir Naturvårdsverket som ska säkerställa att flygbolagen i Sverige följer regelverket inom den internationella utsläppshandeln för flyget (CORSIA).
Antalet järvar ökar både i Sverige och i Norge Antalet järvar ökar både i Sverige och i Norge trots färre hittade föryngringar och populationen ligger nu åter över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus.
Ny invasiv snigelart upptäckt i Sverige En ny snigelart har upptäckts på flera platser i Mellansverige. Eftersom den sannolikt är invasiv behövs allmänhetens hjälp att rapportera och ta bort den.
Ökade utsläpp av växthusgaser andra kvartalet 2019 Sveriges klimatpåverkande utsläpp ökade med tre procent andra kvartalet 2019 jämfört med det andra kvartalet 2018, visar preliminär statistik.
Skandobs har blivit snabbare! Naturvårdsverket tillsammans med Rovdata som ansvarar för rovdjursinventeringar i Norge, jobbar kontinuerligt för att utveckla det skandinaviska rapporteringssystemet för stora rovdjur – Skandobs. Nu har det blivit mycket enklare och snabbare att söka rovdjursobservationer i kartan.
Nominera till Miljömålspriset 2020 Fram till den 30 november kan alla som vill skicka in sina förslag till Miljömålsprisets jury som väljer ut de bästa kandidaterna.
Fjällsäkerhetsrådet fyller 40 år I år är det 40 år sedan Fjällsäkerhetsrådet bildades. Stora förändringar har skett i den svenska fjällvärlden sedan starten. Det gäller både vilka aktiviteter som erbjuds och besökarnas kunskaper och erfarenheter, men också vilken utrustning som används.
Ladda bilen Stöd till laddstationer är en av flera åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid. Ladda bilen-stödet ingår i en strategi för att skapa en bredare nationell laddinfrastruktur för el- och elhybridbilar, med målet att enklare kunna ladda sitt fordon.
Förslag på hur länen ska hantera jättebalsamin och jätteloka Naturvårdsverket föreslår föreskrifter för hur länen ska hantera de EU-listade invasiva främmande arterna jätteloka och jättebalsamin. I norra Sverige ska de utrotas i resten av Sverige avgör respektive länsstyrelse om de ska utrota eller begränsa spridningen.
Nitton nya projekt för en hållbar plastanvändning Nitton nya projekt har beviljats stöd från Naturvårdsverket för att bidra till en hållbar plastanvändning.
Nytt internationellt avtal för ren luft och stärkt klimatarbete I dag tas ett viktigt steg i kampen för ren luft då det reviderade så kallade Göteborgsprotokollet under FN:s Luftvårdskonvention träder ikraft. Syftet är att förbättra luftkvaliteten och stärka klimatarbetet.
Stor variation i luftkvalitet över landet Luftkvaliteten i Sverige är bättre än i många andra länder men fortfarande så dör människor årligen till följd av dålig luft. Statistik som Naturvårdsverket nyligen har rapporterat in till EU visar att det finns mycket kvar att göra för att luften ska vara så ren att vår hälsa och miljö inte skadas.
Ny film - Våtmarker, naturens eget reningsverk Alla kan bidra till rikare natur, se vår nya, korta, pedagogiska film om våtmarkernas betydelse för vår gröna infrastruktur.
Minskad tilldelning av gratis utsläppsrätter stärker utsläppshandeln Naturvårdsverket har nu lämnat in en förteckning till Europeiska kommissionen över vilka svenska anläggningar som ansökt om gratis tilldelning av utsläppsrätter för perioden 2021-2025. Regelverket som styr antalet utsläppsrätter som kan ges gratis har blivit striktare, vilket stärker utsläppshandelssystemet ytterligare.
Var med i klimatomställningen - nu tar vi återigen emot nya ansökningar till Klimatklivet Mellan den 24 september och 23 oktober öppnar den andra ansökningsomgången för Klimatklivet där företag, organisationer och kommuner kan söka investeringsstöd för åtgärder som minskar klimatpåverkande utsläpp.
Naturvårdsverket bygger system för bekämpning av invasiva främmande arter Naturvårdsverket bygger system för bekämpning av invasiva främmande arter på land – både växter och djur. Genom ramavtal kan länsstyrelserna avropa tjänster för bekämpning.
Svenskt fokus på industrin under Climate Action Summit För att höja ambitionen och öka ländernas handlingskraft i linje med Parisavtalet bjuder FN in till Climate Action Summit den 23 september. Sverige leder ett av de nio spåren om industrins omställning tillsammans med Indien. Att minska industrins växthusgasutsläpp är en utmaning för svensk del men också en sektor där det finns ett stort engagemang och stora möjligheter.
Kunskapsseminarium om klimatomställningen Välkommen till ett presseminarium där Naturvårdsverket beskriver nuläget och vägen framåt i klimatomställningen. Vi tar upp ett antal aktuella frågor och försöker samtidigt förklara hur de olika delarna hänger ihop.
Beslut om 645 miljoner i miljöavgift för industrins kväveoxidutsläpp Sveriges miljöavgift för kväveoxidutsläpp fortsätter att skapa ekonomisk drivkraft för industriföretag att minska utsläppen. Miljöavgiften betalas tillbaka till företagen i förhållande till energiproduktionen. Vinnare i systemet är de industrianläggningar som producerar energi med låga utsläpp.
Kampanjen Textilsmart ska inspirera konsumenter till mer hållbara val Konsumenter kan göra skillnad genom små medvetna val i vardagen som bidrar till en mer hållbar planet. Det är ett av budskapen när Naturvårdsverket, Konsumentverket och Kemikalieinspektionen drar igång en informationssatsning för en mer hållbar textilkonsumtion.
Ny klimatstatistik visar på oförändrade utsläppsnivåer Sveriges klimatpåverkande utsläpp ligger kvar på samma nivå som föregående år. Det visar Naturvårdsverkets preliminära statistik för årets första kvartal.
I helgen firas Lokala naturvårdens dagar i hela landet Kommuner och föreningar bjuder in allmänheten att besöka lokala naturvårdsprojekt för att inspirera invånarna att vistas mer i naturmiljöerna nära där de bor. Det är en del i Lokala naturvårdssatsningen LONA som bidragit till 4000 lokala naturvårdsprojekt sedan starten 2004.
Elcykling – vem, hur och varför? En ökad användning av elcykel leder troligtvis till minskade växthusgasutsläpp, ökat behov av sällsynta jordartsmetaller, mer fysisk aktivitet, en minskad förekomst av hälsofarliga partiklar och buller och förmodligen också till en ökning i antalet trafikolyckor. Detta visar en utvärdering som Naturvårdsverket har gjort. Utvärderingens bedömning är att effekterna förutsätter att elcykeln ersätter ett fossildrivet färdsätt vilket ofta verkar vara fallet.
Klimatförändringarna ställer nya krav på fjällbesökarna I Sverige hör fjällen till de miljöer som kommer att påverkas allra mest av klimatförändringarna. För att kartlägga effekterna för framtidens fjällbesökare har Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd genomfört en serie intervjuer med experter inom olika ämnesområden. Några av konsekvenserna som pekas ut är att extrema väderhändelser kan komma att inträffa allt oftare vilket ger högre vattenflöden och större risker för fjällbesökare när vattendrag ska passeras. Det är en av många slutsatser som presenteras i en ny rapport.
Naturvårdsverket tar nu emot nya ansökningar till Klimatklivet Mellan 15 augusti och 28 augusti går det på nytt att söka investeringsstöd för åtgärder som minskar klimatpåverkande utsläpp. I år finns 1,5 miljarder kronor att ta del av, och Naturvårdsverket kan fatta beslut om åtgärder som pågår till och med 2023.
17 nya växter och djur på EU-förteckningen över invasiva främmande arter För att skydda biologisk mångfald kommer ytterligare 17 invasiva främmande arter bli förbjudna att bland annat importera, sälja, överlåta eller sprida i naturen inom EU. Få av dem har hittats i svensk natur, men några av dem kan finnas i svenska trädgårdar och parker.
Nytt bidrag för projekt som löser utmaningar med plast och mikroplast Fram till den 16 september 2019 finns möjlighet att ansöka om stöd till utvecklingsprojekt som bidrar till att möta utmaningar med plast och mikroplast.
Trettiotre projekt för en mer hållbar textilkonsumtion Runt om i landet har kommuner, länsstyrelser och regioner genomfört projekt som klädbytardagar, skaparfestivaler, utställningar, föreläsningar och informationskampanjer för en mer hållbar textilkonsumtion. Nu finns en ny samling exempel som ska inspirera fler till att bidra till arbetet.
Naturvårdsverket underrättar regeringen angående tillståndsärende för Preem Lysekil Naturvårdsverket beslutade 27 juni att underrätta regeringen om tillståndsärendet för Preem Lysekil. Preem har stora koldioxidutsläpp i dag och skulle med den nya verksamheten få dubbelt så stora utsläpp.
Två nya godkända biologiska bekämpningsmedel Naturvårdsverket har fattat beslut om att godkänna parasitstekeln Eretmocerus eremicus och rovkvalstret Transeius montdorensis för användning som biologiska bekämpningsmedel i Sverige.
Naturvårdsverket i Almedalen Nu startar Almedalsveckan i Visby. Naturvårdsverket är på plats för att diskutera allt från klimatfrågor till återvinning och digitalisering.
Länsstyrelserna får fortsatt möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur Lodjurspopulationen i Sverige har under de senaste åren legat på en stabil nivå och över gränsen för gynnsam bevarandestatus. Därför beslutar Naturvårdsverket att samtliga länsstyrelser förutom Gotland, där inga lodjur finns, får fortsätta att besluta om licensjakt efter lodjur.
De får bidrag för rening av läkemedelsrester 2019 Nu är det klart vilka som får 2019 års bidrag för att minska utsläpp av läkemedelsrester till hav, sjöar och vattendrag.
Ansök i augusti om investeringsstöd från Klimatklivet 15–28 augusti tar Klimatklivet emot nya ansökningar för att minska utsläppen.
Ny årlig statistik ökar kunskapen om svenska skogar I dag presenteras för första gången samlad officiell statistik över hur mycket formellt skyddad och frivilligt avsatt skog som finns, hur mycket skogsägare lämnar som miljöhänsyn och hur mycket improduktiv skog vi har i Sverige. Statistiken kommer i fortsättningen att presenteras årligen och har tagits fram med hjälp av bland annat satellitbilder och nya analyser av geografiska data.
Vägledning för insamling av förpackningar och returpapper från hushåll Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning för hur insamlingen av förpackningar och returpapper från hushåll ska genomföras. Nu behöver berörda parter samråda om hur insamlingen ska byggas ut och ske lokalt.
Beslut om bidrag för att minska spridning av mikroplast och andra föroreningar i dagvatten Beslut har fattats om vilka sökanden som beviljas 2019 års bidrag för att minska spridning av mikroplast och andra föroreningar till hav, sjöar och vattendrag. Sammanlagt fördelar Naturvårdsverket drygt 38 miljoner kronor under 2019-2021.
Nu startar arbetet för att bilda en nationalpark i Bästeträsk på Gotland Sveriges nästa nationalpark kan bli Bästeträsk på norra Gotland. Efter en gemensam förstudie ser Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland att förutsättningarna för att bilda en nationalpark i området är goda och därför startar nu förberedelserna. Samverkan och delaktighet kommer att vara viktiga delar i arbetet.
Förtydligande siffror om plastavfall Plastanvändningen i Sverige ökade 2010-2017. Här presenteras ett förtydligande kring plastavfallet som uppstod.
Ny kartläggning synliggör utmaningarna med plast Plastanvändningen i Sverige ökade med 300 000 ton per år från 2012 till 2017. Det visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket. Plasten som används kommer huvudsakligen från fossil råvara. Största delen går till energiåtervinning eller bränsle, och endast en liten del materialåtervinns.
Naturvårdsverket får ytterligare drygt en miljard Budgetbeslutet i riksdagen den 18 juni innebär ytterligare drygt en miljard kronor till Naturvårdsverket. Pengarna satsas bland annat på skötsel av natur runt om i hela landet och till Klimatklivet som öppnar på nytt för nya ansökningar i augusti.
Antalet lodjur i Sverige oförändrat men populationen i norr minskar Resultaten från årets inventering visar att det finns ungefär 1200 lodjur i Sverige. Populationen ligger fortfarande med marginal över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Naturvårdsverket kommer inom kort att fatta beslut i fråga om delegering av licensjakt på lodjur.
Ingen licensjakt på varg 2020 Med cirka 300 vargar i Sverige och ingen tillväxt jämfört med förra året finns det inte utrymme för licensjakt vintern 2020. Naturvårdsverket kommer därför inte att delegera till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på varg den kommande jaktsäsongen.
Nu är det lättare att hitta och uppleva naturreservat nära dig I Sverige har vi över 5 000 naturreservat. Några områden är stora. Några är små. Och några finns i närheten av där du bor. Genom olika kartverktyg hos alla länsstyrelser och Naturvårdsverket är det nu lättare att hitta dessa värdefulla naturområden och även se vad som finns att uppleva i dem.
Nu öppnas Panorama – en visualisering av Sveriges klimatomställning Naturvårdsverket, Klimatpolitiska rådet och Energimyndigheten presenterar idag Panorama, ett helt nytt samarbetsverktyg som har skapats för att öka takten i Sveriges klimatomställning.
300 vargar i Sverige i vintras Resultatet från inventeringsperioden 2018/19 visar att det finns cirka 300 vargar i Sverige. Det är en marginell förändring från förra vintern då inventeringen visade cirka 305 vargar.
Sverige har rapporterat till EU vilka insatser som gjorts mot invasiva främmande arter. Sverige har de senaste fyra åren lagt 55 miljoner på att bekämpa invasiva främmande arter på EU:s förteckning. Mest insatser är gjorda för att bekämpa jätteloka, bisam har framgångsrikt hållits tillbaka och sidenört är den art som vi är närmast lyckats få bort helt.
Terrängkörningens påverkan på djur, natur och friluftsliv Naturvårdsverket redovisar en studie om terrängkörningens påverkan på djur, natur och friluftsliv.
Bidrag för standardisering inom plastområdet Som en del i den särskilda satsningen på internationellt arbete med miljöanpassning av plast har Naturvårdsverket beslutat om nio olika bidrag till Svenska institutet för standarder, SIS, på totalt 2 800 000 kronor för utveckling av standarder inom plastområdet. Ytterst handlar det om att minska plast i hav och natur.
Nya steg föreslås för att minska spridningen av mikroplast Naturvårdsverket föreslår anmälningsplikt för konstgräsplaner, lekplatser, löparbanor, multisportanläggningar och andra utomhusanläggningar för idrott och lek som innehåller gummi eller plast. Förslaget gäller anläggningar med en sammanlagd yta över 200 kvadratmeter.
Internationella experter diskuterar utsläppshandel i Sverige Hur är det möjligt att stärka EU:s system för handel med utsläppsrätter? Det diskuterar ett antal nationella och internationella experter på en workshop som arrangeras av Naturvårdsverket den 27 maj.
Ny statistik om skyddad natur Knappt 15 procent av Sveriges land- och sötvattenarealer var formellt skyddade vid utgången av 2018. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån och Naturvårdsverket.
Elva nya projekt för en hållbar plastanvändning Plast i bland annat förpackningar, fiskeredskap, bilar och vårdprodukter ska kunna användas på ett mer hållbart sätt. Detta tack vare 11 nya projekt, som nyligen beviljats stöd från Naturvårdsverket.
2,7 miljoner besökte Sveriges nationalparker 2018 Idag firas nationalparkernas dag runt om i Sverige och i övriga Europa. Besöken till Sveriges nationalparker fortsätter att öka och under 2018 hade de tillsammans 2,7 miljoner besökare. Att Sverige under året fick sin 30:e nationalpark, Åsnen i Småland, är en bidragande anledning till ökningen.
Hipp hurra för biologisk mångfald idag Den 22 maj firas den internationella dagen för biologisk mångfald. Temat i år är kopplingen mellan biologisk mångfald, livsmedel och hälsa.
Sveriges naturum hade 1,8 miljoner besökare 2018, varav 35 000 skolelever Sveriges 33 naturum hade tillsammans 1,8 miljoner besökare 2018, lika många som 2017. Besöken av skolelever ökade med 6 procent från 2017. Det visar statistik som Naturvårdsverket har tagit fram.
Olofström är Sveriges friluftskommun 2019 Olofström är bäst på friluftsliv och får priset Sveriges friluftskommun 2019. Orust har förbättrat sitt friluftslivsarbete mest de senaste åren och är Årets förbättrare. Priserna delades ut idag på Tankesmedja för friluftsliv.
Allmänheten behöver hjälpa till att rapportera invasiva främmande växter och djur Nu ska Internationella Naturvårdsorganisationen (IUCN) hjälpa myndigheterna att engagera allmänheten i kampen mot invasiva arter
Årets naturfotograf utsedd Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2018 är Johan Hammar. Stipendiet delas ut för 28:e året och prissumman är 25 000 kronor.
Utvecklat verktyg för artkunskap ArtDatabanken lanserar idag nya, förbättrade Artfakta som är Sveriges kunskapsbank om arters status, levnadssätt och utbredning
De vinner Miljömålspriset 2019 Göteborgs stad - Kretslopp och vatten, HYBRIT och Lennart Henrikson har tilldelats årets Miljömålspriser. Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger delade ut priserna i samband med konferensen Miljömålsdagarna i Karlskrona.
Följ arbetet med etappmålen På sverigesmiljömål.se kan du nu läsa hur det går i arbetet med etappmålen. Etappmålen finns till för att tydliggöra vilka förändringar som behövs i samhället för att uppnå miljömålen.
Bidra till rikare grön infrastruktur Med fler aktörer som genomför både mindre och större åtgärder i odlingslandskapet kan vi tillsammans skapa en grön infrastruktur som ger positiva effekter för Sveriges biologiska mångfald.
Välkommen till utdelning av Miljömålspriset Priset delas ut i tre kategorier: Uthållighet och långsiktighet, Mod och tempo samt Årets inspiratör. Vinnarna presenteras under den årliga middagen under Miljömålsdagarna som i år sker den 14 maj i Karlskrona.
Nationalparksprojektet i Vålådalen-Sylarna-Helags avslutas Det blir ingen nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags. De organisationer som ingår i nationalparksprojektet är inte eniga om nationalparkens syfte och mål och det finns därmed inte förutsättningar för att fortsätta arbetet. Naturvårdsverket har därför idag, i dialog med Länsstyrelsen Jämtlands län, beslutat att projektet ska avslutas.
Nya miniminivåer för varg i Sverige Naturvårdsverket beslutade idag om nya miniminivåer för varg, det vill säga det lägsta antalet vargar som ska finnas i olika delar av landet. Det ger utrymme för länsstyrelser att besluta om regional förvaltning utifrån lokala förutsättningar. Naturvårdsverket fastställer nivåerna baserat på förslag från länsstyrelserna.
Utsläppen av växthusgaser minskar inte Klimatpåverkande utsläpp ökade med en procent under 2018 visar preliminära siffror. Det behövs flera åtgärder och styrmedel för att trenden ska vika neråt.
De är bäst på friluftsliv De bästa kommunerna på friluftsliv i Sverige är Jönköping, Kalix, Leksand, Ludvika, Olofström, Piteå, Sundsvall och Örebro. Det visar en undersökning av kommunernas arbete för friluftsliv. Den 16 maj utses en av dem till Sveriges friluftskommun 2019.
Inte försent att minska arters utrotning – men krafttag behövs omgående Idag presenterar FN:s forskarpanel för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, en ny omfattande rapport över tillståndet för biologisk mångfald i världen. Rapporten visar en olycksbådande framtidsbild där människan undergräver grunden för världsekonomin, sin livsmedelsförsörjning, hälsa och livskvalitet. Men författarna till rapporten understryker att det ännu inte är försent att agera.
Förbättrad metod för att mäta utsläpp från sjöfart I ett samarbete mellan SMHI, Energimyndigheten och Naturvårdsverket pågår löpande utveckling av metodiken för utsläppsstatistik av bland annat växthusgaser. Samarbetet har nu resulterat i en ny beräkningsmodell för inrikes sjöfart.
Forskningsmedel för att stärka miljöarbetet De årliga utlysningarna av forskningsmedel från Naturvårdsverket pågår. Naturvårdsverket utlyser 60 miljoner kronor till forskning om våtmarker och kumulativa effekter.
Referensvärdet för antalet vargar i Sverige är 300 individer Naturvårdsverket rapporterar till EU att det minsta antalet vargar i Sverige för att populationen ska ha gynnsam bevarandestatus är 300.
Den biologiska mångfalden är hårt trängd I dag rapporterar Sverige statusen för 166 arter och 89 naturtyper till EU. Endast 20 procent av Sveriges naturtyper och 40 procent av arterna mår bra. Bedömningarna delas in i gynnsam, otillfredsställande och dålig. Gynnsam innebär kortfattat att de på lång sikt ska kunna fortleva som en livskraftig del av den svenska naturen.
Svenskarna använder 102 plastbärkassar per person Årets rapportering visar att vi använde 102 plastbärkassar per person 2018. Det är en minskning med 12 plastbärkassar per person och år jämfört med 2017. Målet är att minska antalet till 90 plastbärkassar per person år 2019 och till 40 plastbärkassar år 2025.
Vägledning till föreskrift NFS 2016:6 Vägledningen till föreskrifterna NFS 2016:6 om utsläpp och kontroll av utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse är nu publicerad på Naturvårdsverkets webbplats. Den vänder sig framför allt till länsstyrelser och kommuner i egenskap av både huvudmän och tillsynsmyndigheter.
Naturum Trollskogen på Öland nyinvigs på påskafton Smyg på humlorna och fjärilarna i rabatten eller titta på fåglarna när de dricker och badar i fågelbaden. Se insekter i förstoring, fossila lämningar, lyssna på fåglarna eller bara njut av omgivningarna. På påskafton invigs det nya huset och den nya utställningen i naturum Trollskogen på Öland.
Naturvårdsverket fortsätter utvärdera nya metoder för att inventera varg Naturvårdsverket har utvärderat tre olika metoder för att beräkna omräkningsfaktorn mellan antalet vargföryngringar och antalet vargindivider. Som en effekt av detta arbete riktar Naturvårdsverket nu in sig på att utvärdera en ny inventeringsmetodik för att kunna beräkna antalet vargindivider utan omvägen via en omräkningsfaktor.
Klimatklivet är ett effektivt styrmedel för att driva på investeringar i fossilfrihet Det finns både en investeringsvilja och ett behov av omställning hos företagen och dessa tas väl till vara med riktade investeringsstöd som Klimatklivet. Det framgår av en lägesbeskrivning om Klimatklivet som Naturvårdsverket nu lämnar till Miljödepartementet.
Myndigheter behöver göra mer för att minska miljöpåverkan från tjänsteresor Myndigheters miljöledningssystem utgör ett ramverk för att bidra till att miljömålen nås. Både genom att minska miljöbelastningen från resor och genom att verka via sin verksamhetsutövning. Mycket görs men det räcker inte – myndigheternas koldioxidutsläpp fortsätter att långsamt öka. Även energianvändningen ökar medan andelen miljökrav i upphandlingar minskar. Fler åtgärder behöver sättas in och styrmedel nyttjas i större utsträckning av de statliga myndigheterna.
Resenärer bör kolla sitt bagage innan de åker till Arktis Främmande arter är ett stort hot mot Arktis. Frö, insekter och parasiter kan följa med på resan som fripassagerare utan att du anar det. Med enkla åtgärder kan resenärer undvika att ta med oönskade arter som kan hota den sårbara arktiska miljön.
Kandidater utvalda till Naturvårdsverkets Miljömålspris En jury har valt ut 10 kandidater bland alla de nomineringar som lämnades in i januari och februari. Det nyinstiftade Miljömålspriset delas ut i tre kategorier. Fram till och med 28 april kan alla som vill rösta på den kandidat de tycker ska vinna Miljömålspriset – årets inspiratör.
Svensk vald att ingå i global expertgrupp för utsläppshandeln inom flyget Nu är det klart att Ulrika Raab, handläggare på Naturvårdsverket, är en av tre européer som tar plats i en global expertgrupp för flygets utsläppshandel inom FN. Gruppen ska granska vilka utsläppskrediter som möter kvalitetskriterier och som får handlas inom den internationella utsläppshandeln för flyget (CORSIA).
Friluftsliv viktigt vid val av bostadsort Allt fler svenskar menar att friluftsliv är en viktig faktor när man väljer var man vill bo. Det visar en undersökning av svenska folkets friluftslivvanor som genomförts av Mittuniversitetet på uppdrag av Naturvårdsverket.
Många intresserade av att förändra jakttider Sluta jaga bisam och bläsand och börja jaga ekorre och enkelbeckasin. Det är några av de många förslag som Naturvårdsverket nu ska ta ställning till. I veckan avslutades perioden där berörda aktörer kunde lämna synpunkter på hur jakttiderna i Sverige ska se ut i framtiden.
Skyddsjakt på säl Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på gråsäl, knubbsäl och vikare under 2019 och början av 2020. Skyddsjakten förebygger skador på fiskeredskap och fiske som sälar kan orsaka.
Utsläppen minskade i EU men ökade i Sverige Preliminära siffror från EU-kommissionen visar att 2018 års utsläpp inom EU:s utsläppshandel (EU ETS) minskade med cirka 4 %. Den största anledningen till detta är minskad kolanvändning för elproduktion inom EU. Det gällde särskilt utsläpp från stenkolsanvändning.
Statens samlade arbete för att nå miljömålen Naturvårdsverket lämnar idag den årliga uppföljningen av miljömålsarbetet till regeringen. Några exempel under året är skärpningen av EU:s system för handel med utsläppsrätter, en minskning i 2019 års fiskekvoter för flera bestånd i Östersjön samt Våtmarkssatsningen. Här har 118 miljoner kronor fördelats till länsstyrelserna som beslutat om 177 våtmarksprojekt.
Begränsad tillgänglighet till Naturvårdsverkets pappersarkiv under arkivflytt När Naturvårdsverket flyttar till nya lokaler i Stockholm kommer myndighetens centrala pappersarkiv att flyttas från Stockholm till Östersund. Pappersarkivet är därför inte lika tillgängligt som vanligt mellan 22 april-3 maj. Begäran om allmän handling kan ändå hanteras skyndsamt.
Nytt underlag i arbetet med utvärdering av omräkningsfaktor för varg Just nu arbetar Naturvårdsverket med att fastställa vilken omräkningsfaktor som ska användas för att uppskatta den skandinaviska vargpopulationen i framtiden. Eftersom arbetet är intressant för många vill Naturvårdsverket ge en uppdaterad nulägesbild.
Projektstart för nationalpark i Bästeträsk inväntar besked om kalkbrytning i Bunge Naturvårdsverket inväntar Högsta domstolens beslut om prövningstillstånd angående kalkbrytning i Bunge innan processen med att bilda en nationalpark i Bästeträsk på Gotland kan gå vidare.
Ny teknik för vattenrening på Öland och i Boden Naturvårdsverket har lämnat en rapport till regeringen som redovisar resultaten från sjutton genomförda projekt inom stöd till stadsinnovationer.
Sanering av Fredriksbergs pappersbruk i Ludvika Förberedande åtgärder inför sanering vid Fredriksbergs pappersbruk i Ludvika kommun kan nu starta. Naturvårdsverket beviljade idag medel till Länsstyrelsen i Dalarna.
Sex viltforskningsprojekt får medel 2019 Nu är det klart vilka forskningsprojekt som får finansiering från Viltvårdsfonden 2019. Sex projekt får dela på sammanlagt fyra miljoner kronor. Forskningen handlar bland annat om jaktturism och om effekter av rödrävens expansion i fjällmiljö.
Handlingsplan för att nå Sveriges klimatmål Sverige har goda förutsättningar att nå målet om netto noll klimatutsläpp år 2045. Skärpt styrning behövs dock både från staten och EU. Naturvårdsverkets underlag till regeringens första klimatpolitiska handlingsplan överlämnas till regeringen idag.
Hela Sveriges marktäcke är nu kartlagt Nu är en första version av rikstäckande data över landets olika marktyper och markanvändning publicerad av Naturvårdsverket. Till exempel kan du nu analysera var skog, öppen våtmark, åkermark, exploaterad mark och vatten finns i hela eller delar av landet.
Välkommen att delta i Naturvårdsverkets forskningsdag Välkommen att mingla, ställ frågor och lyssna till några av de mest namnkunniga forskarna på miljöområdet.
Ny miniminivå fastställd för lo Naturvårdsverket har beslutat om nya miniminivåer för lodjur i landet. Nivåerna fastställs utifrån förslag från länsstyrelserna.
Välkommen till Klimatforum 2019 Den 15 mars inträffar årets viktigaste klimatkonferens – Klimatforum 2019. Du som journalist är välkommen att delta. Årets tema är ”Från strategi till verklighet” och det omfattande programmet ger både svar på vilka utmaningar vi står inför, och vägar framåt för att lösa dem.
Många beslut om naturreservat 2018 Antalet naturreservat som beslutas i Sverige var på en fortsatt hög nivå 2018. Statistik från Naturvårdsverket visar att 258 beslut om naturreservat fattades under året och att den skyddade landarealen därmed ökade med drygt 78 000 hektar.
Mer miljöinformation för kläder behövs Dagens svenska textilkonsumtion är ännu inte hållbar. Miljömärkta kläder efterfrågas inte i någon högre grad trots att konsumenter anger att hållbarhetsfrågor är viktiga. Många konsumenter vill ha tydligare information i butiken om kläders miljö- och hälsopåverkan. Det visar en ny undersökning i butiker som Naturvårdsverket låtit genomföra.
Växande friåkningstrend ställer krav på lavinkunskaper Sportlovsveckorna innebär många människor i fjällen. En ökande andel väljer att utforska fjällen bortom skidanläggningarnas områden och utstakade snöskoterleder. De flesta lavinolyckor inträffar mellan sportlovet och påsken. Naturvårdsverket går därför ut med viktiga råd för ökad säkerhet till skidåkare- och snöskoterförare som planerar för turer i lavinterräng.
Möjlighet att lämna synpunkter på Naturvårdsverkets föreskrifter Naturvårdsverket ser över sina regler så att de är relevanta, enkla att förstå och använda. Länsstyrelser, kommuner, företag, branschorganisationer och intresserad allmänhet är välkomna att lämna synpunkter.
Genomgripande samhällsförändring behövs för att nå miljömålet Begränsad klimatpåverkan Naturvårdsverkets fördjupade utvärdering av miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan visar att det fortfarande kan vara möjligt att nå målet. Men för att lyckas behövs krafttag av historiska mått, och en genomgripande samhällsförändring.
Naturvårdsverkets internationella samarbeten under 2019 Under 2019 kommer Naturvårdsverket utöka det internationella miljösamarbetet med ytterligare fyra partnerländer och fortsätta dialogen med befintliga.
Naturvårdsverket fastställer Värtaverkets växthusgasutsläpp Naturvårdsverket har efter genomgående granskning fastställt 2017 års koldioxidutsläpp från Värtaverket.
381 miljoner till skogsägare med nyckelbiotoprika marker 2018 Under 2018 har Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket betalat ut sammanlagt 381 miljoner kronor i ersättning till skogsägare som fått ett formellt skydd på sin mark för att den har en hög andel nyckelbiotoper.
Innovationstävling tar infrastrukturbranschen mot nollutsläpp En ny modell för innovationstävlingar har fått infrastrukturbranschen att agera för nollutsläpp av växthusgaser. Det visar tävlingens slutrapport och pekar ut sju utvecklingsområden med olika lösningar för branschen. Några av lösningarna har branschen redan börjat vidareutveckla.
Naturvårdsverket föreslår åtgärder för bättre luft i hela Sverige Fasa ut äldre dieselfordon, inför fler elfordon och minska det totala trafikarbetet. Det är några av de åtgärder som lyfts när Naturvårdsverket nu lämnar ett första förslag till nationellt luftvårdsprogram till regeringen.
Årets fördelning för värdefull natur klar Budgeten för 2019 innebär nästan en halvering av anslagen för skydd av och åtgärder för värdefull natur jämfört med föregående år. Neddragningarna rör exempelvis skötsel i skyddade områden, underhåll av anläggningar för friluftsliv och lokala naturvårdsprojekt. Inga nya medel avsätts till restaurering av våtmarker eller till satsningen på naturnära jobb. Naturvårdsverket har nu beslutat om medel till länsstyrelserna.
Ny kunskap om mikroplast från textiltvätt Tre nya rapporter presenterar resultat från uppdrag som rör utsläpp av mikroplast vid tvätt av textil. Rapporterna visar att det finns filterlösningar som fungerar, men hur väl de fungerar och hur de ska handhas behöver undersökas vidare.
Prioritera åtgärder för klimatet och biologisk mångfald Det finns starka skäl att prioritera klimat och biologisk mångfald i miljöpolitiken under de kommande åren. De styrmedel och åtgärder som behövs för att nå miljömålen finns inte på plats, även om utvecklingen är positiv när det gäller bland annat luftkvalitet och försurning. Detta visar den fördjupade utvärderingen av miljömålen som Naturvårdsverket lämnar till regeringen idag.
Inga bidrag för information och kommunikation om allemansrätten 2019 Under två år har Naturvårdsverket betalat ut bidrag till information och kommunikation om allemansrätten. Detta fortsätter inte under 2019. En eventuell fortsättning av satsningen omprövas inför 2020.
Bättre möjligheter att åtgärda giftiga PFAS i mark och vatten Förutsättningar att bedriva en effektiv och enhetlig tillsyn av områden som förorenats av högfluorerade ämnen, PFAS, förbättras genom en ny vägledning.
Nya indikatorer för att följa konsumtionens klimatpåverkan Utsläppen av växthusgaser till följd av svensk konsumtion behöver minska. För att underlätta uppföljningen har Naturvårdsverket förbättrat statistiken och tagit fram indikatorer för fem prioriterade konsumtionsområden. Indikatorerna inkluderar allt från flygresor till konsumtion av livsmedel.
Naturvårdsverket ska ha en tydlig roll i det nationella klimatanpassningsarbetet Klimatet förändras och får stora konsekvenser för svensk naturmiljö och befintliga samhällsstrukturer. Naturvårdsverket redovisar idag sin handlingsplan för klimatanpassning. Åtgärderna utgår framförallt från naturens förmåga att begränsa effekterna av ett förändrat klimat, och som samtidigt stärker den biologiska mångfalden.
Rapport riskklassificering invasiva främmande arter Vilka främmande arter utgör det största hotet mot biologisk mångfald i Sverige? ArtDatabanken har gjort en riskbedömning av främmande arter som klassar arternas invasivitet nu och i framtiden. Resultatet publiceras idag.
Södra Lapplandsfjällen nytt lavinprognosområde I dag publiceras den första lavinprognosen för Södra Lapplandsfjällen som bland annat omfattar Kittelfjäll och Saxnäs. Det är ett nytt prognosområde i Naturvårdsverkets lavinprognosprogram. Lavinprognosen ger en samlad bedömning av lavinfaran två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker.
Riksrevisionen har granskat Klimatklivet Idag redovisar Riksrevisionen en granskning av Klimatklivet som är ett investeringsstöd för klimatåtgärder. Granskningen omfattar både hur styrmedlet är utformat och hur arbetet har genomförts. Naturvårdsverket anser att Riksrevisionens rapport är ett bra underlag att ta med sig för effektivare klimatinvesteringar.
114 fjällrävsföryngringar i Skandinavien Resultaten från 2018 års inventering visar att det finns minst 304 vuxna fjällrävar i Skandinavien. Det är första gången som Sverige och Norge inventerar fjällräven med en gemensam metodik.
Naturvårdsverket instiftar Miljömålspriset Miljömålen har funnits i 20 år. För att inspirera till fortsatt uthålligt och uppfinningsrikt miljöarbete instiftar nu Naturvårdsverket ett nytt pris; Miljömålspriset. Vem eller vilka ska uppmärksammas och belönas för ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål?
Start för företagsutbildning om hållbara material Utbildningssatsningen startar i januari och sker på sex orter i landet. Biolyftet hjälper företag att övergå till mer miljömässigt hållbara material. Målet är att fler hållbara produkter kommer ut på marknaden.
Svenska myndigheter besöker Norge för att diskutera koldioxidlagring Några svenska myndigheter åker idag till Norge för att lära sig mer om landets långvariga erfarenhet och framtida planer med koldioxidlagring. Syftet är att börja diskutera hur ett möjligt samarbete mellan länderna skulle kunna hjälpa svenska industrier att på sikt lagra sin koldioxid.
En reserv ska stabilisera marknaden för EU:s handel med utsläppsrätter För att få upp priset på utsläppsrätter etableras en reserv inom EU:s system för handel med utsläppsrätter den 1 januari.
Blaikengruvan utanför Sorsele saneras för 200 miljoner kronor Ett av de största saneringsprojekten i Sverige. Staten tar över ägarskapet och bekostar saneringen sedan verksamheten försattes i konkurs.
Nytt samarbete mellan Naturvårdsverket och palestinska miljömyndigheten Naturvårdsverket ska samarbeta med den palestinska miljömyndigheten under en treårsperiod med implementeringen av Basel- och Klimatkonventionen. Avtalet skrivs under den 19 december 2018.
Idag startar de nationella lavinprognoserna Idag publicerar Lavinprognoser.se de första prognoserna för vintern 2018/2019. Först ut med dagliga lavinprognoser är södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen samt västra Vindelfjällen där bland annat destinationerna Åre, Funäsfjällen och Hemavan ingår. En ny enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet visar att hälften av offpist-skidåkarna använder lavinprognoser.se som ett verktyg för säkrare offpiståkning.
Skydd och skötsel av värdefull natur bidrog till 1 300 jobb 2017 Åtgärder för skydd och skötsel av värdefull natur bidrog 2017 till att skapa närmare 1 300 jobb. Skötsel av natur står för den allra största delen, 1 105 arbeten medan skydd av natur står för knappt 186 arbeten.
Att göra mer med mindre Nu har Naturvårdsverket fastställt Sveriges nya nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program. Genom att arbeta med avfallsförebyggande åtgärder och säkerställa långsiktiga cirkulära materialflöden tas resurserna tillvara i avfallet.
De får bidrag till forskning om DNA-metoder inom miljöövervakning Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndighetens lägger sammanlagt 38 miljoner kronor till forskning för att utveckla DNA-metoder som kan användas inom miljöövervakningen.
Ny regelbok för Parisavtalet resultatet av lyckade klimatförhandlingar under COP24 Resultatet av det 24:e partsmötet under klimatkonventionen är ett nytt regelverk för hur länderna ska planera, kommunicera, genomföra, rapportera och följa upp sina åtaganden under Parisavtalet.
Sverige får fortsatt förtroende som ordförande för FN:s luftvårdskonvention Anna Engleryd omvaldes i fredag 14 december för ytterligare en period som ordförande för FN:s luftvårdskonvention, en regional konvention som undertecknades redan 1979 i syfte att minska en rad luftföroreningar som är skadliga för hälsa- och miljö.
Klimatklivet stödjer innovation för minskade utsläpp 12 anläggningar som producerar biokol startar med stöd från Klimatklivet. Biokol är ett sätt att minska koldioxiden som redan finns i luften och är ett exempel på nya lösningar som nu etableras i större skala. En annan ny teknik som får stöd från klimatklivet är biodrivmedel från lignin.
De får bidrag till forskning om mikroplast Här är projekten som beviljas medel ur Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndighetens utlysning om mikroplaster och deras källor, spridningsvägar och konsekvenser.
Ny årsstatistik om utsläpp av luftföroreningar Idag publicerar Naturvårdsverket nya data för utsläpp av luftföroreningar 1990-2017. Publiceringen är en del i Naturvårdsverket åtagande inom ramen för den officiella statistiken.
Sex av tio väljer alltid eller oftast bort plastkassen Trenden håller i sig - dubbelt så många av Sveriges befolkning väljer bort plastkassen när de handlar idag, jämfört med juni 2017.
Sveriges klimatutsläpp minskar marginellt För tredje året i rad minskar Sveriges klimatpåverkande utsläpp med under en procent visar ny statistik från Naturvårdsverket. Industrins utsläpp ökar något efter en längre period av minskningar, medan utsläpp från el och fjärrvärmeproduktion minskar.
COP24 FN:s klimatförhandlingar i Katowice COP24 är den viktigaste milstolpen i FN:s klimatförhandlingar sedan Parisavtalet undertecknades. COP24 hålls den 3-15 december under FN:s klimatkonvention i Katowice i Polen.
Många deltog i årets Nationella Verkstad för hållbara livsstilar, 14-15 november Ta del av dokumentation från workshopar och projekten som deltog.
Svenska offpist-skidåkare allt mer riskmedvetna Sedan 2001 har 35 svenska skid- och snowboard-åkare omkommit i lavinolyckor, de flesta utomlands. Ett omfattande risktagande bedöms vara en av orsakerna bakom många av olyckorna. Nu syns en förändring. Sedan 2013 har riskviljan sjunkit bland svenska offpist-åkare. Det visar resultat från en rapport som Naturvårdsverkets Fjällsäkerhetsråd presenterar idag.
Naturvårdsverket inleder översyn av jakttider Naturvårdsverket har i uppdrag av regeringen att regelbundet se över de jakttider som regleras av jaktförordningen, och vid behov föreslå förändringar. Därför inleder Naturvårdsverket nu en systematisk översyn av jakttiderna. Berörda aktörer kan lämna in sina förslag till Naturvårdsverket 1 januari och 31 mars 2019.
DNA-analyser allt viktigare vid inventering av skandinaviska järvar Inventeringar av stora rovdjur med hjälp av DNA är ett allt viktigare verktyg i övervakningen av rovdjursstammarna. Nu redovisar norska Rovdata resultaten från 2017 och 2018 års DNA-analyser av järv i Sverige, Norge och Finland.
Globalt stöd för att bevara natur på olika sätt FN-mötet i konventionen för biologisk mångfald har tagit ett beslut som innebär ett åtagande för länderna att med stöd av en ny frivillig vägledning utveckla arbetet och genomföra kompletterande insatser för skyddade områden och andra effektiva områdesbaserade bevarandeåtgärder. Betydelsen av att skydda och bevara natur lyfts också fram i beslutet.
Flera orsaker till minskat antal statliga jaktkort Antalet personer som löser statligt jaktkort har minskat sedan mitten av 90-talet. Orsakerna är bland annat att nya jägargrupper jagar oregelbundet och att vissa då glömmer bort att betala jaktkortet, samt att vissa viltarter i skog och mark har minskat. Inget tyder på att personer slutar lösa jaktkort i protest. Det visar en studie som nu rapporteras till Naturvårdsverket.
Hur stort är problemet med granbarkborrar från naturreservat? Den varma och torra sommaren gynnade granbarkborren, vilket har lett till omfattande angrepp på skog. Granbarkborrar som sprider sig från naturreservat till närliggande skog är ingen generell fara för skogsbruket i stort, men kan ge stora problem för enskilda skogsägare.
Sverige och Kalifornien i nytt samarbete om utsläppshandel Prissättning av utsläpp är en av de viktigaste åtgärderna för att nå klimatmålen i Parisavtalet. Nu inleder Sverige ett samarbete med Kalifornien för att utveckla och förbättra systemen för handel med utsläppsrätter.
Åtgärder för en älgförvaltning i balans Den svenska älgstammen ska hålla en hög kvalitet samtidigt som skador i skog och trafik orsakade av älg måste minska. Naturvårdsverket presenterar idag åtgärder för att utveckla älgförvaltningen.
Var med och påverka luftvårdspolitiken Naturvårdsverket har tagit fram ett första förslag till nationellt luftvårdsprogram som omfattar olika åtgärdsområden för minskade utsläpp av luftföroreningar. Nu finns det möjlighet för alla som vill påverka den kommande luftvårdspolitiken att skicka in synpunkter och förslag till Naturvårdsverket senast den 7 januari 2019.
Högsäsong för skridsko i fjällen Under hösten kan de svenska fjällen erbjuda enastående upplevelser med skridskoåkning på spegelblanka isar. Upplevelsen lockar allt fler men ställer också stora krav på förberedelser. Israpporterna talar om fina isar för skridskoåkning men det är samtidigt en aktivitet som för med sig risker. Under de senaste tio åren har 103 personer drunknat i samband med att isen brustit på sjöar i Sverige.
Självkörande bussar och matproduktion i boendemiljöer: digitalisering gör städer smarta och gröna Inom kort startar tolv innovativa projekt som använder digitala lösningar. Några exempel är enklare planering för gröna ytor i stadsplanering, självkörande bussar i kollektivtrafiken, app som minskar matsvinnet och matproduktion i boendemiljöer som skapar hållbara och levnadsvänliga städer. Projekten delar på drygt elva miljoner kronor.
Ny utbildning hjälper företag att byta till mer hållbara material BioLyftet är en utbildningssatsning riktat till små och medelstora företag som vill påbörja övergången till biobaserade, återvunna och återvinningsbara material.
Nu kan du söka pengar för lokala naturvårdsprojekt Vill du anlägga en våtmark, vandringsled eller skydda ett område som naturreservat? Senast den 1 december är det dags att söka bidrag för lokala naturvårdsprojekt, LONA.
Beslut om bidrag för att minska spridning av mikroplast i dagvatten Naturvårdsverket fördelar 10 miljoner kronor för till insatser som minskar spridningen av mikroplast i dagvatten.
Sex av åtta återvinningsmål för förpackningar uppfylldes 2017 Sverige klarar sex av åtta nationella materialåtervinningsmål för förpackningar och tidningar visar statistiken för 2017. För PET-flaskor och pantburkar är det en bit kvar till målet på 90 procent. Från 2020 höjs kraven på insamling av samtliga förpackningar.
Svenska konsumtionens klimatpåverkan minskar inte, krafttag behövs för att vända trenden IPCC:s 1,5 graders rapport bekräftar att omställningen behöver snabbas upp. Nya siffror visar att den svenska konsumtionens klimatpåverkan ligger på cirka 10 ton per person och år. Det krävs nu förstärkta åtgärder och beslut från våra politiker, näringsliv och från oss alla för att klara klimatomställningen.
EU-kommissionen vill ha fler svar från Sverige om avloppshanteringen Sverige har den 12 november tagit emot ett så kallat motiverat yttrande från EU-kommissionen. Det handlar om ett överträdelseärende som rör hur Sverige genomfört EU:s avloppsdirektiv. Skrivelsen riktar sig till regeringen och hanteras av Regeringskansliet. Naturvårdsverket bistår i arbetet.
Vi har i genomsnitt 2,8 kilometer till skyddad natur Vid årsskiftet bodde 24 procent av invånarna i Sverige inom en kilometer från närmaste skyddade naturområde. Svensken hade vid samma tid i genomsnitt 2,8 kilometer från bostaden till skyddad natur, men skillnaderna är stora mellan olika kommuner och län. Det visar statistik från SCB.
Samråd om alternativa planer för Nord Stream 2 gasledning i danskt vatten Företaget Nord Stream 2 AG har planerat för en alternativ ledningsdragning för gasledningen från Ryssland till Tyskland genom danska vatten nordväst om ön Bornholm. Den alternativa planen innebär att ledningen ligger närmare den svenska kusten än den tidigare dragningen, i ett område med intensiv sjötrafik. Synpunkter på planerna kan lämnas till Naturvårdsverket fram till den 14 december.
Nationell verkstad för hållbara livsstilar, 14 - 15 november i Karlstad Årets tema är drivkrafter och metoder för att skapa en mer hållbar konsumtion.
Många offpiståkare saknar träning i lavinräddning Varje vinter omkommer i snitt två svenska skidåkare i laviner. För att kunna agera effektivt vid en lavinolycka krävs god kunskap om lavinräddning och regelbunden träning. Men fyra av tio skidåkare som åker offpist tränar lavinräddning enbart vartannat år, mer sällan eller aldrig. Det visar en ny enkätundersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.
Skog med höga naturvärden från Jokkmokks Allmänning blir 11 naturreservat Jokkmokks Allmänning, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Naturvårdsverket har träffat en överenskommelse om att skydda skogar med höga naturvärden. Överenskommelsen omfattar 11 skogsområden i Jokkmokks kommun.
Bidrag till ideella miljöorganisationer Senast 18 november kan ideella miljöorganisationer söka bidrag för arbete som bidrar till att uppfylla de nationella miljökvalitetsmålen eller något av de prioriterade områdena i EU:s sjunde miljöhandlingsprogram.
Den svenska järvstammen växer I årets inventering av järvpopulationen har antalet hittade honor med ungar, så kallade föryngringar i landet ökat från 97 till 124 jämfört med förra året. Järvpopulationen uppskattas till cirka 583 järvar i Sverige, jämfört med 522 föregående år. Populationen ligger fortfarande under referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 600 individer.
Ny forskning synliggör den globala miljöpåverkan från svensk konsumtion Idag presenteras den mest omfattande och detaljerade beräkningen av den svenska konsumtionens miljöpåverkan som gjorts hittills. Forskningsprogrammet PRINCE har tagit fram en datamodell som beskriver miljöpåverkan från konsumtion för luft- och klimatutsläpp, användning av mark, resurs- och vattenanvändning samt användning och utsläpp av kemikalier.
Ny kartläggning skapar bättre miljö för människor och djur Idag är cirka tio procent av Sveriges djur, växter och svampar hotade. Under tre år har svenska landskap kartlagts av Sveriges länsstyrelser för att visa hur fungerade livsmiljöer kan bevaras och stärkas. Nu slutredovisas Naturvårdsverkets regeringsuppdrag om att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige.
Pollinatörer berör alla och alla kan göra en insats En tredjedel av landets 300 arter av vilda bin riskerar att dö ut. En viktig orsak är bristen på lämpliga livsmiljöer. Naturvårdsverket föreslår en rad åtgärder för att gynna pollinatörer, bland annat översyn av miljöersättningarna i landsbygdsprogrammet, som finansieras gemensamt av Sverige och EU och ska utveckla landsbygden på ett hållbart sätt.
Klimatutsläpp från svensk textilkonsumtion ökar Från år 2000 till 2017 har klimatutsläppen från svensk textilkonsumtion ökat med cirka 27 procent. 79 procent av utsläppen sker vid nyproduktionen som övervägande sker i andra länder. Det visar en ny studie som Naturvårdsverket låtit genomföra.
Fortsatt utsläppsökning – så kan du minska din klimatpåverkan Nya siffror för utsläppen för andra kvartalet visar på en ökning om drygt 1 procent jämfört med samma kvartal förra året. För att Sverige ska nå klimatmålen måste utsläppen börja minska snabbt och Naturvårdsverket visar hur du som privatperson kan bidra.
Gemensamt initiativ för en hållbar vindkraftsutbyggnad Energimyndigheten och Naturvårdsverket ska tillsammans ta fram en strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad. Uppdraget presenteras av Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén tillsammans under ett framträdande på konferensen Vind 2018.
Tre av fyra textilkonsumenter vill agera mer hållbart Dagens textilkonsumtion är ännu inte hållbar. En majoritet av konsumenter i Sverige kan tänka sig att förändra sitt beteende när det gäller hur mycket och vad man handlar. Många är också beredda att bättre ta hand om sina kläder och i större utsträckning lämna in dem för återanvändning eller källsortera när de är utslitna. Det visar en ny undersökning som Naturvårdsverket låtit genomföra.
IPCC:s klimatrapport om 1,5 graders global uppvärmning Den 8 oktober presenterade FN:s klimatpanel IPCC sin lrapport om 1,5 graders global uppvärmning. Huvudbudskapet är att redan en 1,5 graders global uppvärmningen får allvarliga konsekvenser för många människor, för miljön och för ekosystemen.
Så arbetar vi för att förebygga skador som rovdjur orsakar rennäringen Sveriges rovdjursstammar ska uppnå gynnsam bevarandestatus. Samtidigt orsakar rovdjur skador och andra problem för bland annat rennäringen. Med anledning av vad som sades i onsdagens Uppdrag granskning (3/10) har vi samlat information om hur förvaltningen av järv och de andra stora svenska rovdjuren går till, och varför en långsiktigt stabil rovdjursförvaltning är viktig för både rennäringen och våra rovdjursstammar.
Företag visar stort intresse för att investera i klimatet Allt fler företag investerar för att minska sina utsläpp av växthusgaser via Klimatklivet. Det stärker konkurrenskraften för svenskt näringsliv och gör att strukturella förändringar och innovationer som är nödvändiga för att nå klimatmålen genomförs.
Pengarna för bidrag till elfordon och elutombordare slut om två veckor Intresset för bidragen till privatpersoner för elfordon och eldrivna utombordsmotorer är stort. Så stort att budgeten för dessa bidrag beräknas ta slut om cirka två veckor.
Pilotkommuner har anställt nära 50 arbetssökande i naturnära jobb Med extra medel från Naturvårdsverket har åtta pilotkommuner anställt nära 50 personer i satsningen på naturnära jobb. Därmed har ett av målen uppnåtts inom satsningen för i år. Kvarstår gör målet om ökad jämställdhet.
Klimatklivet stödjer teknikskifte för tunga transporter 16 företag har fått stöd från Klimatklivet för att främja användningen av flytande biogas i tung trafik. Bland dem finns producenter, aktörer som bygger tankstationer och åkerier som har ställt om sina fordon till att köra på flytande biogas.
DNA från spårstämplar ska identifiera lodjursindivider Naturvårdsverket bidrar med 600 000 kronor till ett pilotprojekt i Västra Götaland för utveckling av DNA-analyser från lodjursspår i snö.
Invasiva trädgårdsarter med störst risk för biologisk mångfald ArtDatabanken har riskklassificerat främmande arter utifrån vilken påverkan de kan ha på biologisk mångfald i Sverige. Förutom de välkända problemarterna finns arter som vi måste börja se upp med redan nu så de inte blir morgondagens problemarter, exempelvis snöbär, häggmispel, flocknäva, jättedaggkåpa och skogklematis.
Ersättningsmark för skydd av natur – en bra affär Mer än 450 naturreservat, över 64 000 hektar skyddad skog, nöjda markägare och tids- och kostnadsvinster. Det är resultaten när arbetet med att byta statligt ägd skog mot skogar med höga naturvärden under åren 2013 - 2017 nu summeras.
Björnstammen i Sverige är stabil Resultatet från 2017 års populationsberäkning visar att det finns cirka 2900 björnar i Sverige.
Förstudie om nationalpark Bästeträsk Den fördjupade delen av förstudien för bildandet av nationalpark Bästeträsk är nu klar. Rapporten ger bland annat svar på hur skötsel, finansiering och förvaltning av en framtida nationalpark kan gå till.
Fortsatt starkt stöd för att skydda natur För fjärde året i rad visar en nationell undersökning som Naturvårdsverket låtit göra att det finns ett starkt stöd hos allmänheten för att skydda natur. I årets undersökning instämmer 98 procent helt eller delvis i att det är viktigt att skydda natur. Drygt hälften instämmer helt eller delvis i att nationalparker och naturreservat är viktiga för deras utomhusaktiviteter.
Potentialen för ökad plaståtervinning är stor visar ny rapport Ett viktigt verktyg för en hållbar plastanvändning nu och i framtiden, är att öka materialåtervinningen av plast.
Mark- och miljööverdomstolen avslår ansökningar om kalkbrytning i Bunge Idag meddelade Mark- och miljööverdomstolen dom i de båda ansökningarna om täktverksamhet i Bunge på Gotland. Domstolen avslår båda ansökningarna.
Bidrag till kartläggning av giftfri plaståtervinning Naturvårdsverket ger en miljon kronor i bidrag till Swerea IVF för att stärka arbetet för en giftfri plaståtervinning.
Sveriges klimatutsläpp ökade första kvartalet 2018 Jämfört med samma kvartal förra året har Sveriges klimatutsläpp ökat med 3,6 procent. Ökningen beror framförallt på en högre användning av fossila bränslen för el och fjärrvärme.
Ny rapport samlar viktigaste åtgärderna för bättre luftvårdsarbete Nu släpps rapporten ”Clean Air for a Sustainable Future - Goals and Challenges”, vars rekommendationer togs fram under den internationella luftvårdskonferensen "Saltsjöbaden VI" tidigare i år.
Naturvårdsverket tar emot nya ansökningar till Klimatklivet Mellan 28 augusti och 27 september går det återigen att söka investeringsstöd för åtgärder som minskar utsläppen som påverkar klimatet. I år finns 1,7 miljarder kronor att ta del av, och Naturvårdsverket kan fatta beslut om åtgärder som pågår till och med 2023.
Förenklad handläggning av vapenlicens till jägare Efter ett samarbete som pågick under 2017 har en ny digital tjänst upprättats mellan Naturvårdsverket och Polismyndigheten som gör det enklare och snabbare att pröva ärenden om vapenlicens till jägare. Efter en tids användning kan Naturvårdsverket konstatera att tjänsten fungerar mycket bra.
Miljonbidrag till utbildning om hållbara material Forskningskoncernen Swerea IVF beviljas 1 020 000 kronor för en företagsutbildning i syfte att öka kunskapen och efterfrågan på förnybara och återvunna råvaror. Projektet är en del i Naturvårdsverkets satsning på en hållbar plastanvändning och minskad miljöpåverkan från plast.
Rekordår för ripa i södra fjällkedjan Årets ripinventeringar är klara och resultaten visar att det inte funnits så mycket ripa i södra fjällkedjan sedan inventeringarna startade 1996. Även i norr pekar det uppåt med en bättre föryngring än väntat.
Våtmarkskonventionens generalsekreterare besöker Sverige I samband med att Våtmarkskonventionens generalsekreterare, Martha Rojas Urrego, besöker Vattenveckan finns möjlighet att träffa henne för att få del av information om våtmarkernas situation ur ett internationellt perspektiv. Bland annat finns möjlighet att få ta del publikationen ”Global Wetland Outlook” som publiceras under hösten och våtmarkernas betydelse för att nå FN’s hållbarhetsmål.
Snabbt växande städer kan ge dålig luft I takt med att befolkningen ökar och städerna växer i Sverige ökar också risken för att stadsluften försämras. Men en ny studie som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket visar att en hållbar stadsutveckling med strategisk placering av byggnader och vegetation kan avhjälpa problemet.
Fler hållbara affärsmodeller för textil Konsumtionen av nyproducerade kläder och hemtextilier i Sverige ökar enligt en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit genomföra. Även återanvändningen i form av second hand-försäljning ökar. Men trots ökad återanvändning är textilkonsumtionen inte hållbar. Naturvårdsverket ger därför tre miljoner kronor till Högskolan i Borås och projektet Re:textile som i samarbete med branschen ska utveckla fler hållbara affärsmodeller för en mer hållbar textilkonsumtion.
Kommer Sverige att nå sina uppsatta klimatmål till år 2045? Denna sommar har präglats av extremt väder i hela världen. För att begränsa klimatförändringen måste utsläppen minska.
Naturvårdsverket polisanmäler ansökningar om stöd till elfordon Naturvårdsverket gjorde den 20 augusti 2018 två polisanmälningar och stoppade i väntan på polisutredningen ett antal utbetalningar av de bidrag som privatpersoner kan söka för köp av elfordon och eldrivna utombordsmotorer
Upplev naturen på hemmaplan under Lokala naturvårdens dag Lokala Naturvårdens dag firas över hela landet den sista helgen i augusti. I år bjuds på vandringar, inventering av bin och fjärilar, fiske, presentation av bygdens berg och mycket mer.
De svenska fjällen lockar allt fler utländska besökare Två av tre fjälldestinationer och fjällstationer uppger att antalet utländska besökarna har ökat de senaste fem åren. Fler än 150 000 utländska vandrare, cyklister och löpare väntas komma till fjällen denna sommar. Nederländska besökare ökar mest och vildmarksupplevelsen är den främsta besöksanledningen. Det visar en ny enkätundersökning från Fjällsäkerhetsrådet.
Många saknar kunskap om problemet med invasiva främmande arter En ny undersökning visar att 6 av 10 svenskar inte är medvetna om att invasiva främmande arter är ett miljöproblem. Få vet att de själva kan bidra för att minska spridningen av invasiva främmande arter.
Oerfarna fjällbesökare underskattar fjällens snabba väderväxlingar De svenska fjällen lockar allt fler oerfarna besökare, många med bristande utrustning och kunskaper. Ett vanligt misstag är att underskatta fjällvädret och dess snabba växlingar. Det visar en ny enkätundersökning som Fjällsäkerhetsrådet har riktat till fjälldestinationer och fjällstationer.
Stockholm Dialogue: Integrering av mänskliga rättigheter och miljö bidrar till de globala hållbarhetsmålen Den 12 juni möttes över hundra deltagare från 26 länder för att diskutera och utbyta erfarenheter om hur integrering av mänskliga rättigheter och miljö kan leda till en mer fredlig och hållbar utveckling samt hur det bidrar till att vi når de globala hållbarhetsmålen.
Så samverkar Naturvårdsverket med forskning Läs broschyren som beskriver vår modell för samverkan med forskning och hur vi tar in ny kunskap i miljöarbetet. Genom att ge pengar till forskning skapas nytta i miljöarbetet. Det är grunden för vår modell.
Nya föreskrifter om bidrag och ersättningar för viltskador Nya föreskrifter om bidrag och ersättningar för viltskador. Föreskrifterna ersätter Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd (NFS 2008:16) om bidrag och ersättningar för viltskador enligt 11 och 12 §§ viltskadeförordningen (2001:724).
Nytt bidrag till privatpersoner för eldrivna utombordsmotorer Regeringen har beslutat om bidrag till privatpersoner för eldrivna utombordsmotorer till båtar. Naturvårdsverket, som ska fördela bidraget, öppnar ansökan för bidraget den 16 juli.
Orm-bro och havsodlad bro vinner innovationstävling Idag utsågs vinnarna i Naturvårdsverkets innovationstävling under ett seminarium i Almedalen. Tävlingens två lag vann varsin tävlingskategori. Lag blå med en ormformad bro vann kategorin ”transformativ helhetslösning för nollutsläpp” och lag gul med en havsodlad bro vann kategorin ”banbrytande innovationskoncept”.
Naturvårdsverket föreslår nya föreskrifter om jaktmedel Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag till nya föreskrifter om jaktmedel. Myndigheten föreslår att regler om ett jaktvapens ursprung och utseende tas bort ur föreskrifterna. Man föreslår också en förändring i föreskrifterna för att tillåta jakt med pilbåge.
8 av 10 svenskar anser att de själva kan göra något för att bromsa klimatförändringen Naturvårdsverkets undersökning visar att en stor majoritet av svenskarna tror att Sverige kommer att påverkas av klimatförändringen. Många tycker också att det är viktigt att sätta in samhällsåtgärder. Syftet med undersökningen är att följa den svenska allmänhetens attityder över lång tid. Undersökningen kan stimulera till en bred diskussion i samhället om lösningar för minskad klimatpåverkan.
Pollinatörer och pollinering i Sverige Vildbin (inklusive humlor), fjärilar och blomflugor är de viktigaste pollinatörerna i Sverige. De bidrar till högre skördar av frukt, bär, grönsaker, oljeväxter, baljväxter och klöverfrövall. Tyvärr är många pollinatörer hotade.
Innovativa lösningar hoppas utveckla rovdjursinventeringen Naturvårdsverket har utlyst medel till innovationsinsatser som förväntas bidra till att utveckla arbetsmetoder i fält för att genomföra inventering av varg, lodjur, björn, järv och kungsörn.
Pressinbjudan: De vinner innovationstävling för nollutsläpp Hur skulle Öresundsbron byggas år 2045 med nollutsläpp av växthusgaser? Den frågan har två tävlande lag i infrastrukturbranschen arbetat med under ett år. Den 3 juli kommer vinnarna att få sitt pris i Almedalen.
Naturhistoriska riksmuseet utsett till nationell koordinator för fjällrävsinventeringen Naturhistoriska riksmuseet (NRM) ansvarar från och med i år för koordinering av inventering av fjällräv i Sverige.
Naturvårdsverket ansöker om återkallelse av tillståndet för gruvan i Tapuli, Pajala Idag blev det klart att Naturvårdsverket kommer att lämna in en ansökan till mark- och miljödomstolen i Umeå om återkallelse av tillståndet för Tapuli gruva i Pajala kommun. Naturvårdsverket anser att tillståndet är otydligt och att drift av gruvan kommer att påverka miljön på ett otillåtet sätt.
Den hotade ekbocken återetableras Den större ekbocken, en av våra största skalbaggar, är en hotad art. Den har tidigare förekommit i Skåne, Blekinge, Halland och Småland, men finns numera endast på Öland. Nu görs försök med att etablera den i Björnö naturreservat, norr om Kalmar.
Deklarera användande av genetiska resurser och tillhörande traditionell kunskap Användare ska deklarera laglig åtkomst samt rättvis fördelning av nyttan som uppstår vid nyttjandet av genetiska resurser och tillhörande traditionella kunskaper.
SGU medverkar i våtmarkssatsningen Genom att ta fram geologiskt underlag och beslutsstöd till länsstyrelser ska Sveriges geologiska undersökning (SGU) vara ett stöd i våtmarkssatsningen som Naturvårdsverket håller i.
Extra satsning på naturnära jobb i Örnsköldsvik Örnsköldsviks kommun har sökt och beviljats medel för att satsa på egna naturnära jobbare i kommunen. Satsningen ska ge anställningar till 14 arbetssökande.
Dalälven borttaget från lista över betydande föroreningskällor Dalälven är inte längre med på Helsinforskonventionens (Helcoms) lista med hotspots, det vill säga föroreningskällor inom Östersjöns tillrinningsområde. Det beslutade Helcom den 15 juni 2018.
7 600 beräknas dö i förtid varje år på grund av luftföroreningar Trots att Sverige har bland Europas lägsta halter av luftföroreningar dör 7 600 personer i förtid varje år på grund av exponering för framförallt kvävedioxid och partiklar. Varje dödsfall motsvarar en förlust av drygt elva levnadsår. De sammanlagda hälsoeffekterna beräknas kosta samhället motsvarande 56 miljarder kronor varje år. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet har utfört på uppdrag av Naturvårdsverket.
Friluftslivet som öppna data Nu blir det lättare för besökare i Sveriges skyddade områden att se vilka leder och anordningar som finns i området. Informationen presenteras i kartverktyg hos Naturvårdsverket och alla länsstyrelser, samt som öppna data som är fria att använda i egna applikationer.
72 miljoner till bättre vatten i kommunerna Som en del av den treåriga satsningen på våtmarker beviljar Naturvårdsverket 72 miljoner till länsstyrelserna för LONA-projekt i kommunerna.
Totalt sett lika många lodjur som i fjol Resultatet från årets inventering visar att det finns cirka 1200 lodjur i Sverige. Det är ungefär lika många som vid förra inventeringsperioden och populationen ligger därmed fortsatt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer. Baserat på resultatet ger Naturvårdsverket länsstyrelserna fortsatt möjlighet att besluta om licensjakt på lodjur.
Avfallsmängderna ökar fortfarande I Sverige uppkom år 2016 31,9 miljoner ton avfall, gruvavfallet borträknat. Det är en ökning med nära tretton procent sedan 2014. Gruvavfallet har dock minskat. Det visar ny statistik som Naturvårdsverket låtit ta fram.
Bättre dricksvattenledningar och minskat matsvinn; Nya pengar till innovationer Naturvårdsverket ger drygt 20 miljoner till 16 innovationsprojekt som leder till ökad användning av spetstekniker och avancerade systemlösningar i stadsmiljöer.
Sverige och Norge tar fram gemensamt underlag till vargförvaltningen Miljødirektoratet i Norge och Naturvårdsverket har gjort en gemensam beställning för ett expertutlåtande gällande effekterna på den skandinaviska vargpopulationen vid olika jaktuttag. Syftet är att synliggöra vilka konsekvenser olika jaktuttag eller beskattning av varg medför för den skandinaviska vargpopulationens utveckling och respektive lands möjlighet att uppnå/upprätthålla sina mål.
Dödlig afrikansk svinpest kan spridas vid jakt Den smittsamma och dödliga grissjukdomen afrikansk svinpest sprider sig just nu i Europa och närmar sig Sverige. Sjukdomen är inte farlig för människor. Däremot kan människor sprida sjukdomen vidare, till exempel vid vildsvinsjakt. Därför uppmanas jägare till försiktighet för att sjukdomen inte ska hota vildsvinsstammen och den svenska grisnäringen.
Stockholm Dialogue – mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fred I morgon, den 12 juli, hålls konferensen Stockholm Dialogue – om sambandet mellan mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och fred.
Extra satsning på naturnära jobb i Ljungby Ljungby kommun har sökt och beviljats medel för att satsa på egna naturnära jobbare. Satsningen ska ge anställningar till tre arbetssökande med långsiktighet i fokus.
Ingen delegering av licensjakt på varg Naturvårdsverket överlåter inte möjligheten att fatta beslut om licensjakt på varg till länsstyrelserna. Den svenska vargstammen har minskat de senaste tre åren och utrymmet för licensjakt är obefintligt i förhållande till att upprätthålla gynnsam bevarandestatus.
Så fungerar inventeringssystemet för stora rovdjur Björn, järv, lodjur, varg och kungsörn inventeras löpande för att ta reda på hur stora stammarna är och var de finns. Kunskapen om arternas antal och utbredning är viktig för att kunna genomföra en hållbar och långsiktig viltförvaltning. Inventeringsresultatet utgör bland annat grund för beslut om jakt, skadeförebyggande åtgärder samt för ersättning till samebyarna för förekomst av rovdjur.
Extra satsning på naturnära jobb i Götene kommun Götene kommun har sökt och beviljats medel för att satsa på egna naturnära jobbare i kommunen. Satsningen ska ge anställningar till omkring tio arbetssökande.
Den svenska vargstammen minskar Resultatet från den senaste varginventeringen under vintern 2017/18 visar att det fanns cirka 305 vargar i Sverige. Det är en minskning jämfört med förra vintern då det fanns 355 vargar.
Fortfarande slängs för mycket mat Nya siffror för 2016 visar att matavfallsmängderna minskat inom livsmedelsindustrin. Mängderna matavfall från hushållen har minskat marginellt och för restauranger och butiker har de ökat något. Det visar en ny studie genomförd på uppdrag av Naturvårdsverket. Matsvinnet behöver därför fortsatt minska för att Sverige ska nå det globala hållbarhetsmålet som gäller för minskat matsvinn till år 2030.
Satsning på naturen och besökarna i Gotska Sandöns nationalpark Utveckling av ledsystem, skyltning och information gör att besökare i Gotska Sandöns nationalpark nu lättare kan ta del av de unika naturupplevelserna i området. Samtidigt gör en ny skötselplan att naturen bevaras för framtiden i sitt naturliga tillstånd. Idag inviger Naturvårdsverkets generaldirektör och landshövdingen i Gotlands län nya nysatsningar på Gotska Sandön.
Använd plastkassar på rätt sätt 1 juni är det ett år sedan förordningen om plastkassar infördes. Många insatser har gjorts i handeln för att minska förbrukningen av plastkassar men olika budskap kring plastkassens miljöpåverkan kan göra det svårt för konsumenten att veta hur de ska bete sig.
Skjuten falkhybrid i Östergötlands län Efter ett beslut om skyddsjakt har en falkhybrid som häckat tillsammans med en pilgrimsfalk skjutits.
2,9 miljoner för att öka kunskapen om allemansrätten Naturvårdsverket delar ut pengar till initiativ som bidrar till bättre kännedom om allemansrätten. Nu är det klart vilka som får ta del av medlen 2018.
Inga hybrider bland svenska fjällgäss Det finns inga tecken på inslag av bläsgåsgener i den svenska fjällgåspopulationen. Det slår Naturhistoriska riksmuseet fast i en DNA-analys av svenska, norska och ryska fjällgäss som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket.
Se filmer från Naturvårdsverkets forskningsseminarium Den 20 april höll Naturvårdsverket det årliga forskningsseminariet för journalister. Hör om nya resultat från forskning som bidrar till omställningen för miljön.
Ökat utbud av fossilfria bränslen med Klimatklivet Naturvårdsverket har nu fördelat 650 miljoner kronor från Klimatklivet till åtgärder som ökar möjligheterna till en fossilfri fordonsflotta. Satsningen innebär att laddning för elbilar och tankställen för förnybara drivmedel byggs ut.
Ny statistik om skyddad natur Vid 2017 års slut var 13 procent av Sveriges landareal skyddad enligt någon av de permanenta skyddsformerna. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån och Naturvårdsverket.
Välkommen till Sveriges 30:e nationalpark - Åsnen i Småland Den 25 maj invigs Sveriges 30:e nationalpark, Åsnen i Kronobergs län. Den nya nationalparken kommer att firas i dagarna två. Det blir dagar fyllda med underhållning, utställningar, besök av Kronprinsessan Victoria, naturupplevelser och musik.
90 miljoner till rening av läkemedelsrester Naturvårdsverket utlyser 90 miljoner kronor för installation av avancerad rening för avskiljning av läkemedelsrester vid avloppsreningsverk. Bidraget kan sökas av kommuner, kommunala bolag och kommunalförbund.
25 miljoner för att minska föroreningar och mikroplaster i dagvatten Naturvårdsverket ger 25 miljoner kronor under 2018 till insatser som leder till att minska utsläpp av föroreningar i dagvatten. Bidraget kan sökas av fastighetsägare, kommuner och företag med flera.
Utsläppen av växthusgaser minskar - men för långsamt Sveriges klimatpåverkande utsläpp minskade med 1,4 procent under 2017, visar preliminära siffror. Utvecklingen är fortsatt för långsam för att Sverige ska nå de av riksdagen beslutade klimatmålen.
Årets naturfotograf utsedd Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2017 är Roine Magnusson. Stipendiet delas ut för 27:e året och prissumman är 25 000 kronor.
Naturvårdsverket vill besöka Kaunisvaaragruvan, Pajala Kaunis Iron AB planerar en återstart av Kaunisvaaragruvan sommaren 2018. Med anledning av det vill Naturvårdsverket besöka gruvanläggningen för att inhämta mer kunskap och ta del av bolagets planer. Preliminärt kommer besöket att äga rum den 30 maj.
Hundratusen fler besök på naturum under 2017 Sveriges 33 naturum lockar allt fler besökare. 1,8 miljoner människor har under 2017 besökt ett naturum, vilket är ungefär 100 000 fler än under 2016.
Fler kommuner kan engagera sig i naturnära jobb Nyligen lämnade Skogsstyrelsen en första delredovisning av en gemensam satsning på naturnära jobb till regeringen. I redovisningen beskriver Naturvårdsverket kort sin del i satsningen för att stödja länsstyrelsernas och kommunernas arbete.
Så här har de svenska klimatutsläppen förändrats Växthusgasutsläppen låg 2016 på 53 miljoner ton, vilket innebär en minskning på 26 procent sedan 1990. Den 22 maj publicerar Naturvårdsverket en preliminär sammanställning och analys av utsläppen för hela 2017.
Ny vägledning om regionala insatser för grön infrastruktur I höst ska länsstyrelserna presentera regionala handlingsplaner för grön infrastruktur som ska ge långsiktigt hållbara landskap. Naturvårdsverket har tagit fram en ny vägledning till handlingsplanerna om åtgärdsplaner för insatsområden i arbetet med grön infrastruktur.
Nya indikatorer visar hur miljöarbetet går på sverigesmiljömål.se På webbplatsen sverigesmiljömål.se kan du följa ett 70-tal nya indikatorer. De visar stegen på vägen hur vi i Sverige bidrar till miljömålen och generationsmålet.
Klimatklivet stöttar fossilfria arbetsmaskiner Klimat- och luftutsläppen från arbetsmaskiner behöver minska. Det kräver effektivare maskiner och klimatsmarta arbetssätt i flera sektorer. Klimatklivet kan ge investeringsstöd till ny teknik och smarta lösningar som minskar utsläppen.
Allt fler besöker Sveriges nationalparker Under 2017 hade Sveriges 29 nationalparker 2,5 miljoner besök. Det är 100 000 fler än under 2016.
Nytt register och ökad styrning minskar arbetsmaskinernas utsläpp Klimatutsläppen från arbetsmaskiner har ökat när de svenska utsläppen i stort har minskat. Samtidigt saknas viktig information om maskinerna och deras miljöprestanda. För att minska utsläppen av växthusgaser och luftföroreningar föreslår Naturvårdsverket ett nytt arbetsmaskinsregister. Cirka 37 000 arbetsmaskiner, som ägs av företag i många olika sektorer, bedöms omfattas av en ny registerplikt om den införs.
Klimatet kräver helt nya affärsmodeller Digitalisering, cirkulära flöden och värdeskapande. Det är nyckelfaktorer i infrastruktursektorns nya affärsmodeller som presenterades för deltagarna i Naturvårdsverkets pågående innovationstävling för en transformativ infrastruktur.
Naturvårdsverket beslutar om bidrag för standardisering av plaståtervinning Som en del i den särskilda satsningen på internationellt arbete med miljöanpassning av plast har Naturvårdsverket beslutat om ett bidrag till SIS, Swedish Standards Institute, på 800 000 kronor för etablering av ett ISO-sekretariat för utveckling av standarder för plaståtervinning, och för utveckling av ett standardförslag inom området.
Sundsvall är Sveriges friluftskommun 2018 Sundsvall vinner priset som Sveriges bästa friluftskommun 2018. Hagfors klättrar till plats 29 och utses till årets förbättrare. 14 kommuner får toppbetyg i kategorin naturvägledning och aktiviteter.
Många nya naturreservat och förbättrad tillgänglighet till värdefull natur 2017 217 beslut om statliga naturreservat, 48 mil förbättrad ledmarkering i fjällen och nära 1 300 arbetstillfällen. Det är några av resultaten i den redovisning av 2017 års arbete med värdefull natur som Naturvårdsverket redovisar till regeringen.
Beslut om bekämpning av mygg vid Nedre Dalälven 2018 Naturvårdsverket har beslutat att medge bekämpning av larver av översvämningsmygg vid översvämningsvåtmarker vid Nedre Dalälven 2018 i samma omfattning som 2017.
Kartlagda pollinatörer - regeringsuppdrag I Sverige är minst trettio insatser specifikt inriktade på att gynna bin och andra vilda pollinatörer. Detta rapporterar Naturvårdsverket 16 april till regeringen i en delredovisning av ett regeringsuppdrag för att kartlägga och föreslå insatser för pollinering. Pollinatörerna behövs för matproduktionen, men i dagens landskap finns flera hot mot dem.
Fototävling: Waterpix - dina bästa vattenbilder Vad tänker du på när du tänker på vatten? Kan du fånga det med ett foto? Europeiska miljöbyrån uppmanar dig att skicka dina mest kreativa bilder till WaterPIX, en fototävling om vatten. De bästa bidragen belönas med en prissumma.
Klimatklivet ökar konkurrenskraften för svenskt näringsliv Det är företagen som tar de största klimatkliven. 70 procent av det fördelade anslaget från Klimatklivet har gått till aktörer i privat sektor. Det visar Naturvårdsverkets senaste lägesbeskrivning av satsningen.
Statliga myndigheter drar sitt strå till stacken genom att minska sin miljöpåverkan Det är nu 20 år sedan de första 25 pilotmyndigheterna fick i uppgift att införa ett miljöledningssystem. Idag är det 188 stycken myndigheter som ska ha ett sådant system. Under de här 20 åren har det skett stora framsteg i myndigheternas miljöarbete såsom minskade koldioxidutsläpp från transporter, större andel upphandlingar med miljökrav och minskad energianvändning.
Innovationstävling med helt nya affärsmodeller För att fortare nå miljömålen driver Naturvårdsverket en innovationstävling för en mer transformativ infrastruktur. Den 18–19 april träffas deltagarna för ett femte och sista tävlingsinternat. Denna gång med fokus på affärs- och organisationsutveckling för mer innovation. En av tävlingens unika del är att lagen består av konkurrenter som måste jobba tillsammans för att hitta nya innovationer och lösningar.
Rekordmånga går en lavinutbildning Förra vintern utbildades sammanlagt 316 skidåkare och snowboard-åkare genom Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV) som samordnas av Naturvårdsverket. Det är en närmare 50-procentig ökning jämfört med genomsnittet de senaste tio säsongerna. Denna mycket positiva utveckling fortsätter innevarande vinter genom att antalet anmälda deltagare till en kvalitetssäkrad lavinutbildning ökar ytterligare.
Förstärkt skandinavisk inventering av järv genom DNA-analys Under 2017 registrerades sammanlagt 657 järvar i Norge och Sverige med hjälp av analys av insamlade DNA-prover. I Sverige var det första gången som inventering genomfördes i hela landet.
INSTÄLLT: Välkommen till pressvisning av Åsnens nationalpark 4 maj Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län bjuder in till pressvisning av den nya nationalparken Åsnen i Småland. Åsnen blir Sveriges 30:e nationalpark. Det är delar av den småländska sjön Åsnen med en spännande övärld, omgivande ädellövskogar och ett rikt fågelliv som bildar Åsnens nationalpark.
Forskning som gör mobiltelefonen hållbar Välkommen till Naturvårdsverkets forskningsseminarium för journalister. De förnybara resurserna bör inte minska över tid medan utsläppen av miljöfarliga ämnen måste minska. Hur når vi dit? Årets seminarium bjuder på ett urval studier som är centrala för Naturvårdsverket och samhällsomställningen för miljön.
Bäst i Sverige på friluftsliv Sju kommuner har fått mycket bra resultat i en undersökning om kommunernas friluftslivsarbete. Det är Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Sundsvall, Tranås och Vilhelmina. En av dessa blir Sveriges friluftskommun 2018. Vilken avslöjas på Tankesmedja för friluftsliv 18 april.
Skyddsjakt på säl Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på grå-, knubb- och vikaresäl under 2018. Skyddsjakten förebygger de skador på fiskeredskap och fångst som sälar orsakar.
Handeln använde 832 miljoner plastkassar under 2017 Under 2017 köpte svensk handel in 832 miljoner tunna plastkassar avsedda för konsumenter att packa och bära hem varor i. Det visar den första rapporteringen.
Stort engagemang för att nå miljömålen Uppdaterad ingress: Stora satsningar görs av många myndigheter för att miljön ska bli bättre i Sverige. Klimatklivet, landsbygdsprogrammet, havs- och vattenmiljöanslaget, stadsmiljöavtalen, områdesskyddet för värdefull natur och kulturmiljöanslagen är några insatser som ger effekt. Två miljömål nås eller är nära att nås till 2020. Övriga 14 mål kommer troligtvis inte att nås.
De flesta markägare är positiva till formellt skydd på egen mark Majoriteten av markägarna är nöjda med myndigheternas information, agerande samt med den ekonomiska ersättningen vid inrättandet av formellt skydd på deras fastighet. Samtidigt behöver myndigheterna fortsätta att utveckla arbetet. Detta visar en ny undersökning som genomförts av Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen.
Aktuell information om rovdjur i Sverige och Norge – på engelska Nu finns databasen Rovbase tillgänglig på engelska. I Rovbase dokumenteras inventeringen av björn, järv lo och varg i Sverige och Norge samt jakt och annan dödlighet.
Internationella forskare visar på möjligheter att stoppa utarmningen av naturen I dag fredag lanserar IPBES en regional rapport om statusen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster i Europa och Centralasien och ytterligare tre rapporter om situationen i övriga delar av världen. För att motverka utarmning integreras skyddet för biologisk mångfald och olika naturnyttor inom till exempel svenskt jord- och skogsbruk.
Fördelning av medel för våtmarkssatsningen till länsstyrelserna klar Igår på världsvattendagen beslutade Naturvårdsverket om medel till åtgärder i våtmarker. Rikkärr, sumpskogar, aapamyrar och strandängar är några av de miljöer som kommer i fokus under året.
Internationella organisationer vill öka tempot i kampen mot luftföroreningar Luftföroreningar i utomhusluften rankas som en av de tio vanligaste dödsorsakerna i världen i dag. Mer än fyra miljoner människor i världen går en för tidig död till mötes till följd av dålig luft. Vad internationella organisationer kan göra för att påskynda arbetet med att förbättra luftkvaliteten och begränsa hälsoeffekterna i ett globalt perspektiv var utgångspunkten för en konferens i Göteborg under tre dagar.
Trädgårdar är inkörsport för invasiva främmande arter Handel med trädgårdsväxter och trädgårdsodling är de största spridningsvägarna av invasiva främmande arter. Information och rådgivning är viktiga åtgärder för att bromsa spridningen. Naturvårdsverket är på plats på mässan Nordiska trädgårdar för att svara på frågor och hjälpa både allmänheten och trädgårdsnäringen att göra rätt.
Orsakar affärsmetoder inom frukt- och grönsakshandeln matsvinn? Studie om handeln med svenskproducerade frukt- och grönsaker i Sverige visar inte på att olämpliga affärsmetoder är en stor källa till matsvinn inom den handeln.
Tävling med gröna lösningar för brobyggande Algodling med hjälp av koldioxidutsläpp, mentala kontrakt för förändrade beteenden och mer byggnationer med naturens eget arbete. Det var några av idéerna som presenterades för deltagarna i Naturvårdsverkets innovationstävling för en transformativ infrastruktur. Tävlingen höll sitt fjärde tävlingsinternat den 19 och 20 mars på Gotland.
Genetiskt viktig varg i Västra Götalands län Sedan i början av januari i år uppehåller sig en genetiskt viktig varg i Västra Götaland. Länsstyrelsen har samlat in och analyserat DNA-prov som visar att det är en varghane efter en okänd tik med finsk-ryskt ursprung.
Fokus på unika och globalt viktiga arter och livsmiljöer i nordiska kustområden i ny rapport De nordiska länderna lanserar på måndagen en gemensam rapport på den stora IPBES-konferensen i Medellín, Colombia. I forskningsstudien påpekas att den ekologiska statusen varierar mellan områden, den är god i nordöstra Atlanten och Bottenhavet, måttlig i Arkonabassängen och Öresund, men otillfredsställande i Östersjön och Finska viken.
Bidrag för strandstädning till havsnära kommuner Nu och fram till 10 april 2018 kan kommuner – enskilt eller tillsammans – ansöka om bidrag för strandstädning hos Naturvårdsverket och få hjälp med upp till 90 procent av kostnaderna. En summa om 17 miljoner kronor är avsatt för detta under 2018.
Smarta tekniklösningar ger fart åt hållbar stadsutveckling Projekt planerar åtgärder där ny miljöteknik används för att göra städer hållbara och bättre att leva i.
Bidrag till sanering av dioxin i bottensedimentet vid Håstaholmen i Hudiksvall Naturvårdsverket beviljar 17,2 miljoner kronor i statligt bidrag till Länsstyrelsen i Gävleborgs län för att sanera bottensedimentet vid Håstaholmens sågverksområde i Hudiksvalls kommun.
Välkommen till internationella workshoppen Saltsjöbaden VI- Ren luft för en hållbar framtid Naturvårdsverket arrangerar för sjätte gången, i samarbete med Nordiska Ministerrådet och Svenska Miljöinstitutet IVL, en internationell workshoppen i den så kallade Saltsjöbadenserien. Workshoppen samlar internationella experter inom luftföroreningsområdet och inleds av miljöminister Karolina Skoog och Dagfinn Høybråten, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet.
Åsnen blir Sveriges 30:e nationalpark Nu har riksdagen fattat beslut om att bilda Sveriges 30:e nationalpark. Det är delar av den småländska sjön Åsnen med en spännande övärld, omgivande ädellövskogar och ett rikt fågelliv som bildar Åsnens nationalpark. Invigningen äger rum fredagen den 25 maj.
Nästan 9 av 10 tycker att nationalparker är viktiga Naturvårdsverket har undersökt svenska folkets syn på Sveriges nationalparker. Undersökningen visar att det finns ett stort intresse för naturen och ett starkt stöd för Sveriges nationalparker.
Innovationstävling hämtar inspiration på Gotland För att fortare nå miljömålen driver Naturvårdsverket en innovationstävling för en mer transformativ infrastruktur. Den 19–20 mars träffas tävlingsdeltagarna på Gotland för tävlingens fjärde internat, denna gång med inspiration från ny cementproduktion och beteendepsykologi. En av de unika delarna i tävlingen är att lagen består av konkurrenter som måste jobba tillsammans för att hitta nya innovationer och lösningar.
Ny vägledning om mikroplaster från konstgräsplaner Konstgräsplaner har identifierats som en viktig källa till utsläpp av mikroplaster. Naturvårdsverket har nu tagit fram en vägledning till alla verksamhetsutövare som ansvarar för underhåll och skötsel av en konstgräsplan.
EU-kommissionen bjuder in till en öppen konsultation om pollinatörer Bin och andra insekter utför nödvändiga ekosystemtjänster genom att pollinera våra odlade grödor och vilda blommande växter. På senare tid har dock en minskning av naturliga pollinatörer uppmärksammats.
Lavinprognoser utökas till Kebnekaisefjällen Idag publiceras den första lavinprognosen för Kebnekaisefjällen. Det blir därmed det femte fjällområdet att etableras som en del av Naturvårdsverkets lavinprognostjänst. Lavinprognoserna ger en samlad bedömning av den aktuella lavinfaran, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för risker.
Nu kan du söka pengar för en våtmarkssatsning Nu öppnar ansökan till Våtmarkssatsningen 2018 där kommuner och andra lokala aktörer kan få medel för att anlägga och restaurera våtmarker.
Två av tre offpiståkare har bristande lavinkunskap Offpist-åkning blir allt populärare bland skid- och snowboardåkare. De senaste åren har toppturandet, dvs. åkning bortom skidanläggningarnas områden och då ofta i lavinterräng, varit den växande trenden. Att åka i lavinterräng ställer stora krav på utrustning och kunskap. Två av tre som åker i sådan terräng anser samtidigt att deras egna lavinkunskaper är otillräckliga. Det visar en studie som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd har genomfört.
Fokus på planering i ny etapp av forskningsprogrammet Vindval Vindkraften väntas öka. Det behövs kunskap för hållbar planering i landskapet.
40 år sedan olyckan i Anarisfjällen och starten för svenskt fjällsäkerhetsarbete Den 23 februari 1978 inträffade Anarisolyckan i södra Jämtlandsfjällen. Det blev starten för en samordning av det svenska fjällsäkerhetsarbetet.
Utsläppen ökade tredje kvartalet 2017 Sveriges klimatpåverkande utsläpp ökade med en procent det tredje kvartalet 2017, jämfört med samma kvartal året innan. Det är främst industrin som står för kvartalsökningen.
Fler ekosystemtjänster och klimatanpassning med grön infrastruktur Kommande regionala handlingsplaner för grön infrastruktur ska ge kunskap om ekologiska sammanhang i landskapet och bidra till att man i den fysiska planeringen ser landskapet som en helhet. Behovet av klimatanpassning och hänsyn till ekosystemtjänster ökar och har båda en stark koppling till varandra och till en väl fungerande grön infrastruktur.
Klimatklivet laddar Sverige Klimatklivet stöttar nu 223 nya lokala klimatinvesteringar med 256 miljoner kronor. De flesta är laddstationer för elbilar. Totalt har Klimatklivet hittills bidragit med 14 000 laddpunkter. Tillsammans med tidigare beslutade åtgärder minskar de utsläppen med över 850 000 ton per år.
Naturvårdsverket lyfter utmaningen med perfluorerade ämnen i Östersjöns miljö Naturvårdsverket har gjort en inventering av perfluorerade ämnen, PFAS, i Östersjöregionen. En rad insatser föreslås.
Årets fördelning för värdefull natur klar Fler skyddade naturområden, mer tillgängliga naturupplevelser, satsningar på våtmarker och att skapa gröna jobb. Det är några av satsningarna i den årliga fördelningen av resurser för skydd och åtgärder för värdefull natur.
Brotävling med lösningar från både rymd och underjord Naturvårdsverkets innovationstävling för en transformativ infrastruktur hade sitt tredje tävlingsinternat den 30–31 januari i Kiruna. Fokus på internatet var spetstekniker och framtidens transporter utan fossila bränslen.
Stort intresse för nya elfordonspremien Den 1 februari öppnade Naturvårdsverkets ansökningsformulär för personer som vill söka bidrag för att köpa en elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Redan första dygnet kom det in 2289 ansökningar, och antalet beräknas öka under våren.
Sök pengar till en våtmarkssatsning! På internationella våtmarksdagen 2 februari lanserar Naturvårdsverket våtmarkssatsningen för kommuner och lokala aktörer. Tre år framåt satsas 200 miljoner kronor årligen på våtmarker.
Synpunkter ny skötselplan för Gotska Sandön Förslag till en ny skötselplan för Gotska Sandöns nationalpark. Bland annat föreslås naturvårdsbränning i barrskogen, bekämpning av vresros längs stränder och dyner samt en satsning på friluftslivet. Lämna synpunkter senast 15 mars.
Nu är det möjligt att söka pengar till stadsinnovationer Idag öppnar utlysningen för stöd till innovativa projekt som leder till att städer blir mer hållbara att leva i.
Bioenergi på hållbart sätt kan göra klimatnytta Sverige och andra länder har goda möjligheter att öka tillgången på bioenergi som produceras hållbart. En förutsättning är att uttaget av biomassa inte hotar den biologiska mångfalden.
Satsningar 2018 viltforskningsprojekt Sex nya projekt får dela på sammanlagt 7,7 miljoner kronor ur viltvårdsfonden under 2018.
Naturens gratisarbete bedöms påverka fler samhällsbeslut Naturvårdsverket har nyligen genomfört en kommunikationssatsning om naturens gratisarbete, ekosystemtjänster. I detta arbete är kommunala och regionala beslutsfattare en prioriterad målgrupp. Satsningens slutredovisning visar att 75 procent av viktiga samhällsaktörer bedömer att ekosystemtjänster kommer att påverka fler beslut de kommande fem åren.
Regeringen föreslår i proposition till riksdagen att bilda Åsnens nationalpark Ett småländskt skogs- och sjölandskap planeras bli Sveriges 30:e nationalpark. Regeringen har föreslagit i en proposition till riksdagen att en ny nationalpark bildas runt sjön Åsnen i Alvesta och Tingsryds kommuner.
Satsning på ekosystemtjänster gav tydliga resultat Slutredovisning av kommunikationssatsning: 75 procent av 200 viktiga samhällsaktörer bedömer att kunskapen om ekosystemtjänster har ökat sedan 2014 samt att ekosystemtjänster kommer att ingå i fler beslut de kommande fem åren. Utvecklingen gäller beslut inom kommuner, byggbranschen och areella näringar.
Bättre miljöprövning av svenska gruvor Naturvårdsverket medverkar i ett samarbete som ska förbättra miljöprövningen av svenska gruvor.
Naturvårdsverket satsar på forskning för att utveckla arbetet med ekologisk kompensation Projekten ska öka kunskapen om vilka typer av åtgärder som fungerar för olika arter och naturtyper, samt praktiska aspekter på planering och genomförande av åtgärder.
Ny forskning 2018 Forskare och projekt som beviljats medel ur Naturvårdsverket och Havs och vattenmyndighetens utlysningar av forskningsmedel 2017.
Pressinbjudan: Naturvårdsverkets innovationstävling – bygger om Öresundsbron för att fortare nå miljömålen