Den fördjupade utvärderingen av miljömålen 2015 har fått underlag från tre fokusområden: näringslivets miljöarbete, hållbar konsumtion och hållbar stadsutveckling. Fokusområdet näringslivets miljöarbete analyserar och föreslår åtgärder i rapporten "Miljö- och klimatarbete i näringslivet – en översikt med fokus på drivkrafter och klimat ".
Åtgärder för att främja företags miljö- och klimatarbete
Fokusområdet har gjort en fördjupad studie av det svenska näringslivets arbete med miljöfrågor, med fokus på klimat. I rapporten görs en analys av företags arbete, deras inställning till miljöfrågor och resultatet av arbetet. Rapporten ger förslag till förbättringar av befintliga styrmedel, identifierar behov av utveckling av nya styrmedel och lyfter fram förslag till fortsatta åtgärder.
I rapporten föreslås bland annat att företag med fler än 100 anställda, eller en omsättning på över 100 miljoner kronor, ska redovisa utsläpp av växthusgaser. Dessutom bör regeringen prioritera arbetet med att utveckla miljökrav på produkter och reformeringen av EU:s system för handel med utsläppsrätter. Taket i systemet bör sänkas och andelen utsläppsrätter som auktioneras ut öka. De statliga bidragen till forskning, utveckling, demonstration och marknadsintroduktion bör bli mer omfattande.
Näringslivet aktivt i miljöfrågor
Näringslivet i Sverige bedriver ett aktivt miljöarbete. Miljöarbetet sker både som en följd av lagar, regler och ekonomiska styrmedel, men också utifrån andra drivkrafter. Många företag har upprättat egna miljömål, inte minst på klimatområdet.
Näringslivets miljöarbete är ofta inriktat på hela värdekedjan och varornas miljöpåverkan respektive miljönytta över hela produktens livscykel. Stora och medelstora företag har vanligen ett välstrukturerat miljöarbete. Cirka 40 procent av de små företagen har ett aktivt miljöarbete.
Bland företagens drivkrafter för miljöarbete märks viljan att värna sitt varumärke och rykte, liksom önskan att positionera sig på marknaden. Andra drivkrafter är kunders och andra intressenters miljökrav, liksom möjligheten tillkostnadsbesparing.
Företagens miljöarbete rapporteras ofta enligt den modell som utarbetats av GRI, Global Reporting Initiative, en internationell organisation som tillhandahåller ramverk för hållbarhetsredovisning. Arbetet leds och styrs vanligen med hjälp av miljöledningssystem som upprättats med stöd av den internationella miljöledningsstandarden ISO 14001. Kraven på företagens hållbarhetsrapportering kommer att öka i och med att nya EU-direktiv implementeras i svensk lagstiftning.
Klimatfrågan är den miljöfråga som engagerar flest företag. Grunden i detta arbete är att företagen är medvetna om sina utsläpp. Därför är det viktigt med krav på utsläppredovisning.
Rapport och underlag
Underlagsrapporter till rapporten från fokusområdet näringslivets miljöarbete