Naturvårdsverket beställde 2014 en modell för populationsberäkning på varg då den gamla omräkningsfaktorn togs fram under en tid då det bar betydligt färre vargar än i dag.
Fokus på stabil, långsiktig och förutsägbar förvaltning
Innan Naturvårdsverket beslutar om byte av metod att beräkna antalet vargar efter inventering testas den nya populationsmodellen praktiskt. Det görs genom att data i form av spillning från varg samlas in och analyseras.
Testerna är viktiga eftersom den nya populationsberäkningen är en modell och bör testas i praktiken innan den börjar användas i förvaltningen. Det är en kvalitetssäkring som ska bidra till att förvaltningen är stabil och förutsägbar över lång tid.
Artikeln "Estimating population size from number of social groups and an individual based model” där den nya populationsberäkningen presenteras är vetenskapligt granskad och publicerad i en vetenskaplig tidskrift, Ecological Modelling.
Det här händer framöver
I samband med att resultaten från varginventeringen 2016/2017 fastställs beslutade Naturvårdsverket om ytterligare en inventeringssäsong med utökad insamling av prover för DNA-analys. Anledningen är att insamlingen kom igång sent inför inventeringen 2016/2017 samt att vi inte fick in så mycket information och prover mellan och utanför reviren.
Naturvårdsverket kommer att fatta beslut om vilken omräkningsfaktor/beräkningsmodell som skall användas för att beräkna antalet vargar utifrån inventerade familjegrupper efter att forskarna vid Norges miljø- og biovitenskapelige universitet levererar utvärderingen av Chapron et al. (2016) i februari 2019. Detta innebär att en ny omräkningsfaktor kommer att användas vi fastställandet av inventeringsresultatet den 1 juni 2019. Fram till dess kommer den gamla omräkningsfaktorn (faktor 10 (CI = 9.2 – 10.7) att användas vid populationsuppskattningarna. Vilken beräkningsmodell som skall användas från och med fastställandet av inventeringsresultatet 2019 kommer att beslutas senast 15 april 2019.
Forskargruppen från Norges miljø- og biovitenskapelige universitet kommer efter utvärderingen av årets DNA-insamling av Länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet, att lägga fram ett förslag på design för nästa års inventeringssäsong så att effektiv insamling av ytterligare information kan ske. Detta kommer att ske i god tid före inventeringssäsongen 2017/2018 inleds så att Länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet hinner ta del av designen och planera inför inventeringens genomförande.
Därefter kommer de två säsongernas insamlade och analyserade DNA att tillsammans med ytterligare information som finns lagrat i Rovbase att utgöra grunden för utvärderingen av den nya beräkningsmodellen. Alla DNA analyser kommer att vara färdiga sista augusti 2018.
Kortfattat kommer utvärderingen som genomförs av forskargruppen från Norges miljø- og biovitenskapelige universitet att:
- Inkludera att upptäckbarheten under inventeringarna inte är perfekt genom att modellera ekologiska- och observationsprocesser tillsammans.
- Ta hänsyn till och i modellen inkludera variationen i rumslig fördelning
- Ta hänsyn till rumslig och mellanårsvariation i sökintensitet under inventeringarna
- Inkludera social struktur och dynamik i modellen
- Inkludera populations dynamik (samt hur denna varierar mellan år)
- Integrera flera källor av information (integrerad modellering = sammanför flera klassiska modeller till en gemensam analys)
Det fastställda inventeringsresultatet för varg efter inventeringen 2016/2017 gav resultatet 430 (340-559) i Skandinavien varav 355 (281-461) var i Sverige (inklusive halva gränsrevir). Innan någon nytt sätt att beräkna populationen på är det denna siffra som är den officiella siffran.