Naturvårdsverkets innovationsarbete lyfter ett brådskande behov av transformativa och hållbara lösningar för infrastruktur, stadsutveckling och klimatåtgärder. Arbetet drivs med tävlingar, policy- och styrmedelslabb, upphandlingar och bidrag.
Kort om innovation och transformativa lösningar
Innovation kan vara en ny eller väsentligt förbättrad teknik, system, vara, tjänst, metod eller process som skapar miljömässiga, sociala eller ekonomiska värden för samhället, företag eller individer. Innovation är också nya sätt att koppla samman befintliga system med till exempel ekosystemtjänster i byggd miljö. Transformativa lösningar ger minst 80 procent bättre effekt än konventionella lösningar. FN:s globala hållbarhetsmål pekar ut innovation som ett viktigt verktyg för att nå målen.
Så arbetar Naturvårdsverket med innovation
Naturvårdsverket samlar, samordnar och stimulerar nya samverkansformer för innovation. Arbetet ska bidra till transformativa lösningar för tjänste-, produktion- och processutveckling. Innovationsarbetet drivs med:
Beställargrupper för innovationsupphandling
Beställargrupp för konstgräs
Gruppen arbetar för att minska negativ miljö- och hälsopåverkan av mikroplaster från konstgräsplaner och liknande ytor. Fokus är att höja kvaliteten i offentlig upphandling för att förändra utbud och praxis på marknaden.
Beställargrupp för minskade utsläpp av läkemedelsrester, mikroplaster och andra föroreningar via avloppsreningsverk
Gruppen består av medlemmar från ett tjugotal organisationer som genomför upphandlingar. Målet är att ta fram och sprida kunskap, riktlinjer och rekommendationer samt att bistå vid upphandlingar, drift och skötsel av avloppsreningsverk.
Innovationstävlingar
Mängden mikroplaster i vår natur och vattendrag är ett växande problem världen över. Två källor till mikroplasterna kommer från textiltvätt respektive gummigranulat i konstgräsplaner. Därför finansierar Naturvårdsverket två innovationstävlingar under hösten 2020 utifrån myndighetens arbete med en hållbar plastanvändning.
Tävling för gröna hållbara alternativ till konstgräs
Delta genom att skicka in en lösning senast 1 december till arrangören IVL Svenska miljöinstitutet.
Internationell tävling för filterlösningar
Tävlingen ska påskynda etableringen av filterlösningar på tvättmaskinsmarknaden.
Policy- och styrmedelsdrivna labb
Policylabb utvecklar regelverk
Inom ett regeringsuppdrag användes designmetoden för att testa olika styrmedel för att minska plastnedskräpningen från snacksprodukter som ofta konsumeras utomhus. Genom arbetssättet kom uppdraget fram till att påverka regelverk för förpackningsproducenterna.
Green Viz Lab - med kommunernas miljödata
Utforskar om miljödata kan stärka beslutsunderlag i samhällsbyggnad med hjälp av digitala lösningar. Projektet samarbetar med kommuner och kommunicerar naturens betydelse för människans livskvalitet och välfärd. Projektet finansieras av Vinnova och genomförs som ett experiment för att möta konkreta behov hos kommuner.
Make It Work-projektet för nya EU-direktiv
Är ett initiativ från ett antal EU-medlemsstater för att förenkla genomförandet av EU-regler. Naturvårdsverket vägleder policyskapare och regelförvaltning för att möjliggöra innovationer med fokus på hållbar produktion och (åter-)användning av plast.
Nya tekniker för miljön
Smart City Sweden
Smart City Sweden med exempel på smarta och hållbara stadslösningar för att öka spridningen av dessa internationellt.
Emerging techniques
Pilotprojektet Emerging techniques för att uppnå miljömålen som fastställts för EU år 2050. På vilket sätt kan nya tekniker (Emerging techniques) öka effekten inom Europeiska kommissionens arbete med industriutsläppsdirektivet (IED)?
Hitta ditt goda exempel
En exempelsamling i rapportform med spjutspetsexempel på byggnader, anläggningar, teknik- och systemlösningar för en hållbar stadsutveckling.
Bidrag och finansiering