Ansvar och åtgärder för våtmarker
Ungefär 20 procent av Sveriges landyta består av våtmark. En betydelsefull livsmiljö för åtskilliga växter, djur och fåglar. Naturvårdsverket har det övergripande ansvaret för miljö- och naturvårdsarbetet med våtmarker, men mycket genomförs av andra aktörer.
Naturvårdsverket arbetar för att miljökvalitetsmålet Myllrande våtmarker ska kunna nås. Vår uppgift är att utveckla, genomföra och följa upp miljöpolitiska beslut och att utvärdera miljö- och naturvårdsarbetet som påverkar våtmarker.
Vårt långsiktiga miljöarbete innebär bland annat att föreslå, utreda och utvärdera styrmedel av olika slag. Det kan handla om ekonomiska eller juridiska styrmedel, men också styrmedel i form av information och samhällsplanering.
Naturvårdsverket är också nationell koordinator för Sveriges deltagande i det internationella arbetet gällande våtmarker.
Naturvårdsverket har det övergripande ansvaret för miljö- och naturvårdsarbetet med våtmarker, men mycket våtmarksarbete genomförs också på andra centrala myndigheter, länsstyrelser och kommuner. Åtgärder vidtas också av verksamhetsutövare och frivilligorgansationer samt enskilda.
Några åtgärder som behövs för våtmarkerna
- Skydd av våtmarker Naturvårdsverket skyddar mark genom inköp och intrångsersättningar. Genomförandet av Myrskyddsplanen är en viktig del av skyddsarbetet liksom att Ramsarområdena har en god status.
- Skötsel och restaurering av våtmarker Naturvårdsverket bidrar med medel från sina anslag till angelägna skötsel- och restaureringsåtgärder samt vägleder om skötselmetoder.
- Artbevarande Riktade åtgärder för de arter som behöver specifika åtgärder eller skötsel. Flera av Naturvårdsverkets åtgärdsprogram för hotade arter berör våtmarksarter.
- Hållbart nyttjande Nyttjandet av våtmarker bör ske på ett hållbart sätt så att våtmarken behåller sina funktioner, ekosystemtjänster levereras och den biologiska mångfalden finns kvar. Naturvårdsverket bidrar till detta genom att driva natur- och miljövårdsfrågor i prövningsärenden och vägleda verksamhetsutövare.
- Miljöarbete Även om våtmarkerna kan bidra till att rena vatten så är det viktigt att våtmarkerna inte överbelastas. Vissa våtmarkstyper är också mer känsliga än andra gällande till exempel kvävepåverkan. Naturvårdsverket arbetar med minska miljöpåverkan i stort och detta gynnar även våtmarkerna.
- Klimatarbete Våtmarker är känsliga för förändrat klimat. Beroende på hur klimatet ändras kan det antingen vara bra eller dåligt för våtmarkerna. Ju torrare desto sämre, men även stora regnmängder med högvatten under fel tid på året kan ha en dålig inverkan. Allt arbete som görs för att begränsa klimatförändringar är också bra för våtmarkerna.
LONA våtmark
Det finns särskilda LONA-medel för att anlägga och restaurera våtmarker för kommuner och lokala aktörer i Sverige. Syftet är att öka tillskottet till grundvattnet eller stärka landskapets egen förmåga att hålla kvar och balansera vattenflödena. Ansökningarna görs inom LONA, Lokala naturvårdssatsningen.