Naturvårdsverket ansvarar för vägledning om täkter. Vi ska underlätta för myndigheter och verksamhetsutövare att tillämpa miljöbalkens bestämmelser om täkter. Vi yttrar oss också och deltar vid domstolsförhandlingar i ett begränsat antal täktärenden. På detta sätt bidrar vi till vägledande domstolsavgöranden. Vid behov kan vi också utarbeta förslag till regeländringar på området. Naturvårdsverket vägleder också om markavvattning.
Nedan listas några andra myndigheter och branschorganisationer som också arbetar med täkter.
Myndigheter
Länsstyrelserna är tillsynsmyndighet för tillståndspliktiga täkter och ansvarar för att kontrollera att täktverksamheter bedrivs i enlighet med bland annat miljöbalkens bestämmelser och villkoren i tillståndsbeslutet. Tillsynsansvaret för tillståndspliktiga täkter kan överlåtas till kommunen. Länsstyrelsen bereder även ansökningar om täkttillstånd.
Miljöprövningsdelegationerna är en funktion inom länsstyrelsen som beslutar om tillstånd och villkor för täkter och annan miljöfarlig verksamhet.
Kommunerna är tillsynsmyndighet för husbehovstäkter och i vissa fall även för tillståndspliktiga täkter. Det är den nämnd som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsfrågor i kommunen som bedriver tillsynen. Ärenden om anmälningspliktiga täkter, sorterings- och krossverksamhet handläggs av kommunen.
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, ansvarar för tillsynsvägledning om övrig vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken.
Sveriges geologiska undersökning, SGU, är expertmyndighet för frågor om berg, jord och grundvatten. SGU är ansvarig miljömålsmyndighet för delmålet om att minska naturgrusanvändningen. SGU sammanställer statistik och utvärderar fortlöpande möjligheterna att nå delmålet.
Branschorganisationer
Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI, är branschorganisation för producenter av bergkross, naturgrus och återvunnet inert material.
Sveriges Stenindustriförbund, STEN, är en branschorganisation för stenindustrin.
Branschföreningen Svensk Torv är en branschorganisation för Sveriges
torvproducenter.