Miljöledningssystem är ett sätt att organisera och integrera miljöarbetet i en organisations verksamhet. Det skapar förutsättningar för att hänsyn tas till verksamhetens miljöpåverkan på ett systematiskt sätt i planering, genomförande, uppföljning och förbättring av verksamheten. Inom ramen för miljöledningsarbetet ska ansvarsfördelningen vara tydlig, rutiner ska finnas för att bland annat säkerställa att miljöpolicyn följs, att verksamheten bidrar till att öka den positiva respektive minska den negativa miljöpåverkan och därmed bidrar till att miljömålen nås.
I dag omfattas 187 statliga myndigheter av förordning SFS 2009:907 om miljöledning i statliga myndigheter vilket innebär att de ska införa och utveckla miljöledningssystem och varje år följa upp och redovisa resultat av arbetet.
Redovisningen till regeringen för 2020
Covid-19-pandemin påverkade under år 2020 myndigheternas arbete och de områden som miljöledningsförordningen omfattar. Detta gör det svårt att dra några slutsatser kring övriga bakomliggande orsaker till förändringarna eller långsiktiga trender.
Det som sticker ut i resultatet är att koldioxidutsläppen från flygresor minskade med drygt 70 procent jämfört med år 2019. Samtidigt skedde en flerfaldig ökning av den digitala mötesvolymen.
Minskningen av de totala koldioxidutsläppen från samtliga fordonsslag minskade med 16 procent och uppgick år 2020 till cirka 306 000 ton. Även den sammanlagda energianvändningen minskade och uppgick till 2,5 TWh. Andelen förnybar el och förnybar energi har under samma period ökat.
Miljökrav ställdes för 82 procent av det totala upphandlingsvärdet på cirka 75 miljarder kronor vilket är en viss minskning sedan 2019.
Vad innebär uppdraget för statliga myndigheter?
Första steget i miljöledningsarbetet är att göra en miljöutredning som ska ligga till grund för miljöledningssystemets inriktning och utformning. I utredningen kartläggs den direkta och indirekta miljöpåverkan som myndighetens verksamhet ger upphov till. Miljöpåverkan värderas för att identifiera verksamhetens betydande miljöpåverkan. Därefter ska en miljöpolicy utarbetas som visar myndighetens inriktning och ambition i miljöarbetet. Utifrån resultatet av miljöutredningen och miljöpolicyns utformning ska miljömål och åtgärder fastställas. Miljöpolicyn och miljömålen ska bidra till att de nationella miljömålen samt FN:s globala mål för hållbar utveckling nås. Miljöarbetet ska varje år dokumenteras, följas upp, redovisas, revideras och förbättras.
Myndigheter med betydande miljöpåverkan bör certifiera sin verksamhet enligt ISO 14001 eller registrera verksamheten enligt EMAS. Hittills är det ett drygt 40 myndigheter som har genomfört en certifiering/registrering.
Huvudstegen i miljöledningsarbetet
- En miljöutredning genomförs i syfte att analysera vilken miljöpåverkan verksamheten ger upphov till och fastställa organisationens betydande miljöpåverkan.
- Med miljöutredningen som grund fastställs en miljöpolicy, som beskriver organisationens viljeinriktning i miljöarbetet, och miljömål, som beskriver vad organisationen ska uppnå med sitt miljöarbete.
- En handlingsplan tas fram för arbetet med att nå miljömålen. Ansvar och befogenheter för att genomföra åtgärder fastställs. Medarbetarnas miljökunskaper utvecklas och rutiner etableras såväl för det interna miljöarbetet som för kontakterna utåt.
- Årligen genomförs miljörevisioner för att kontrollera hur miljöledningssystemet fungerar samt att miljöregler och andra styrande dokument för myndighetens miljöledning och miljöarbete följs. Resultatet av revisionen redovisas för organisationens ledning och används för att förbättra systemet
- Resultatet av miljöledningsarbetet redovisas årligen till det departement myndigheten tillhör och till Naturvårdsverket. Resultatet kommuniceras även internt och externt.
För att ett miljöledningssystem ska bli effektivt krävs att ledningen är engagerad. Ledningen fattar beslut om miljöpolicy och miljömål, tar del av uppföljningen, beslutar om förbättringar samt visar de anställda att arbetet har hög prioritet. Alla anställda måste känna sig delaktiga och hållas informerade om miljöarbetet.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverkets uppdrag är att vägleda myndigheterna i miljöledningsarbetet och sammanställa deras årliga miljöledningsrapporter i en redovisning till regeringen.
Stödet kan sammanfattas med följande aktiviteter:
- Vägledning via Naturvårdsverkets webbplats (vägledningsrapport, information, goda exempel med mera)
- Informationsmejl
- Konferenser
- Kontakter och nätverk
- Årlig sammanställning av miljöledningsarbetet i staten