Plast är ett viktigt material i det moderna samhället. Vi använder drygt 1,6 miljoner ton plast varje år i Sverige. Och användningen ökar hela tiden. Bara under perioden 2010–2017 beräknas den svenska årliga plastanvändningen ha ökat med cirka 300 000 ton.
För att minska belastningen på jordens resurser behöver vi använda plast mer resurseffektivt. Vi behöver minska onödig plastanvändning och bättre ta tillvara den plast som redan är producerad. Det är också nödvändigt för att Sverige ska nå det långsiktiga klimatmålet – inga nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045.
En stor del av den plast vi använder består av engångsartiklar och förpackningar som har en mycket kort livslängd. Istället för att tillverka, köpa och sedan slänga plastprodukter behöver plasten blir en del av den cirkulära ekonomin. EU:s engångsplastdirektiv är ett led i det arbetet. Direktivet innebär att vissa engångsartiklar av plast förbjuds medan andra ska minska i förbrukning.
Plast är ett material som gör stor samhälls- och miljönytta, men det ska användas resurseffektivt och för rätt ändamål. Plast som redan är producerad ska användas så länge som möjligt, och vi behöver gå från engångsprodukter till flergångsprodukter.