De senaste decennierna har allt större mängder plast upptäckts i haven. Där orsakar plast stora problem för djur, människor och miljö. Nedskräpning av plast är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i haven. Cigarettfimpar, plastpåsar, snören, och plastbestick är vanligt förekommande skräp i svenska vatten.
Fokus läggs på risker med mikroplast. Det är plastfragment som är mindre än en halv centimeter stora. Mikroplast förekommer över hela världen; från djuphavsbottnar till grunda områden, i både hav och sötvatten och även på land. Hur mikroplast påverkar djur och människors hälsa är inte klarlagt än. Naturvårdsverket arbetar i dialog med andra aktörer för att öka kunskapen och sprida den vidare.
Hur hamnar plasten i naturen och i våra hav? En orsak är att människor avsiktligt slänger plast omkring sig – även plastskräp i stadsmiljö kan föras med vattendrag till haven. Också när plastprodukterna används och i samband med avfallshantering hamnar plast oavsiktligt i miljön. Nedskräpning är i sig ett hållbarhetsproblem. Kommuner har stora kostnader för att städa stadsmiljöer och stränder. Skräpiga miljöer upplevs dessutom ofta som otrygga, och kan leda till ytterligare nedskräpning och skadegörelse.
En annan orsak till att plast hamnar i hav och natur är oavsiktlig spridning, samt läckage från olika verksamheter. Det kan exempelvis vara mikroplast som slits från bildäck och konstgräsplaner, vid tvätt av syntetiska textilier och från användning av kosmetiska produkter.
Viss plast marknadsförs ibland som ”bionedbrytbar” eller ”komposterbar”, vilket gör att många tror att den därför kan slängas i naturen. Men för att sådan plast ska brytas ned (till koldioxid, vatten och biomassa) krävs speciella förhållanden – som endast kan skapas i en industriell anläggning.
Så länge plast hamnar i miljön har vi ett läckage av plast från samhället, plasten är då inte längre en del av ett cirkulärt materialflöde. En viktig del för att åstadkomma en hållbar plastanvändning är därför att helt undvika läckage av plast till miljön. Det har ingen betydelse om plasten är biobaserad eller nedbrytbar – plast ska inte vara i naturen. Dessutom är det olagligt att skräpa ner!