ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala samlar in, lagrar, utvärderar och tillhandahåller information om svenska rödlistade växt- och djurarter. Expertkommittéer, som är knutna till ArtDatabanken, ansvarar för att bedöma enskilda arters status och upprättar förslag till nationella rödlistor.
Naturvårdsverket fastställer som ansvarig myndighet listorna som officiella dokument.
På ArtDatabankens webbplats kan du söka bland alla rödlistade arter utifrån art, kategori eller naturtyp. Där hittar du också mer information om vad rödlistan är och hur den tas fram.
Sex kategorier
De svenska rödlistorna grupperar arterna i enlighet med internationella kriterier i ett system med sex kategorier för olika grad av sällsynthet och risk för utdöende.
Följande sex kategorier används i rödlistorna:
- Nationellt utdöd
(RE, Regionally Extinct)
En art är nationellt utdöd när det är ställt utom rimligt tvivel att den sista individen som är potentiellt kapabel till reproduktion inom landet (regionen), har dött eller försvunnit från landet (regionen)
- Akut hotad
(CR, Critically Endangered)
En art tillhör kategorin akut hotad när den löper en extremt stor risk att dö ut i vilt tillstånd enligt något av kriterierna A till E för kategorin
- Starkt hotad
(EN, Endangered)
En art tillhör kategorin starkt hotad om den inte uppfyller något av kriterierna för akut hotad, men ändå löper mycket stor risk att dö ut i vilt tillstånd enligt något av kriterierna A till E för kategorin
- Sårbar
(VU, Vulnerable)
En art tillhör kategorin sårbar om den löper stor risk att dö ut i vilt tillstånd enligt något av kriterierna A till E för kategorin
- Nära hotad
(NT, Near Threatened)
En art tillhör kategorin missgynnad om den inte uppfyller något av kriterierna för vare sig akut hotad, starkt hotad eller sårbar, men är nära att uppfylla kriterierna för någon av dessa kategorier.
- Kunskapsbrist
(DD, Data Deficient)
Till denna kategori förs arter om vars utbredning och/eller populationsstatus man inte har tillräckliga kunskaper för att göra vare sig en direkt eller indirekt bedömning av utdöenderisken. Enligt tillämpningsreglerna bör det dock finnas misstankar om att arten kan vara hotad eller till och med försvunnen
Kriterier för hotade arter
För kategorierna akut hotad (CR), starkt hotad (EN) och sårbar (VU) – gemensamt kallade hotade arter – görs bedömningen av arternas status utifrån en uppsättning av fem kriterier, kallade A–E. Kriterierna bygger på att det finns olika slags varningssignaler för att en population riskerar att dö ut.
Kriterieöversikt för rödlistekategorierna akut hotad, starkt hotad och sårbar:
A. populationsminskning
B. litet utbredningsområde och populationen är fragmenterad eller minskar
C. populationen är liten och minskar
D. populationen är mycket liten
E. kvantitativ riskanalys.