
Det ska bli lättare att känna havsvindar i håret, djup mossa under fötterna och värmen från en lägereld. Sverige har tio friluftsmål som handlar om att vi alla ska kunna njuta av naturen på många olika sätt. Ett rikt friluftsliv ger fina upplevelser men också mycket annat gott, för exempelvis folkhälsa, landsbygdsutveckling, turism och naturvård.
Bättre samordning
Länsstyrelserna ska samordna den regionala friluftspolitiken, och 2016 avsatte regeringen särskilda medel för att göra detta. Därför tillsatte alla länsstyrelser varsin samordnare för friluftsliv under 2016, som ska sprida information och inspiration mellan olika aktörer i friluftssverige. Exempel på samordningsvinster finns till exempel i Halland, där länsstyrelsen samarbetar med kollektivtrafikbolaget om att marknadsföra friluftsområden som går lätt att nå kollektivt.
I Skåne har länsstyrelsen, Lunds kommun och markägare tillsammans märkt ut tre mils mountainbikeleder i naturreservat, för att minska konflikterna mellan olika sorters friluftliv och markägare.
Friare luft på många fronter
Utöver den särskilda friluftssatsningen 2016 finns friluftslivet med i mycket av Naturvårdsverkets arbete. Det handlar om alltifrån nya spänger i fjällen till den lokala naturvårdssatsningens hundratals projekt. Från planer för grön infrastruktur som kan binda ihop landskapet till nya skyddade områden att upptäcka.

Arbetet mot Sveriges friluftsmål är brett och långsiktigt. Friluftslivsfrågorna behöver få en mer självklar plats i alla processer som rör bland annat samhällsplanering, naturvård och tillväxt. Men resan mot ett öppnare och rikare friluftsliv tog ett stort kliv framåt under 2016, och fortsätter med vind i seglen.