Tillsammans hade Sveriges naturum 1,8 miljoner besök 2019, lika många som 2018. Flest besök hade Naturum Skrylle med närmare 130 000, följt av Naturum Värmland med närmare 112 000 och Söderåsen med sina drygt 105 000 besökare.
Antal besökare till naturum

Nöjda besökare som gärna kommer tillbaka
Naturvårdsverket gjorde tillsammans med Sveriges alla naturum 2019 en besökarundersökning. Den visade att 92 procent är nöjda med sitt besök och 84 procent tycker att utställningar, information och vägledning har gett dem ökad kunskap om naturen i området. Två av tre besökare har varit på andra naturum och nästan alla tror att de kommer att besöka samma naturum igen, eller andra naturum. Tre av fyra svarar också att besöksupplevelsen gjort dem mer intresserade av att besöka nationalparker eller naturreservat och att själva bidra till att bevara naturen. Enkäten besvarades av totalt omkring 4 500 besökare.
Möjlighet att öka intresset för att bevara natur
Förutom utställningar har många naturum interaktiva upplevelser och en del erbjuder spännande aktiviteter som utterexkursioner, möjlighet att snorkla och lära sig mer om djurlivet under ytan, kika in i fågelbon via kamera med mera.
En viktig del är upplevelser och programaktiviteter för barn och skolklasser. Genom att på ett roligt sätt ge barn kunskaper och inspiration om djur och natur, kan naturum bidra till att stärka förståelsen hos nya generationer varför det är viktigt att skydda och bevara natur och biologisk mångfald.

Att besökarna säger att de får mer kunskap ser vi som ett mått på att vi lyckas. Detta eftersom ett viktigt syfte med naturum är att de ska ge besökaren kunskap om naturen och dess värden.
Maano Aunapuu, Naturvårdsverket

En port till mer kunskap och en rikare naturupplevelse
Sverige har 32 naturum som är väl utspridda i hela landet, från Abisko i norr till Öresund i söder. De flesta naturum ligger i anslutning till besöksvärd och unik natur, till exempel vid entrén till en nationalpark. Syftet med naturum är att de ska vara en port till naturen där besökarna ska få kunskap som ger en rikare upplevelse och inspirerar till att själva utforska naturen. Genom utställningar och aktiviteter som guidningar och föreläsningar kan besökare exempelvis lära sig känna igen växter och djur, och upptäcka det speciella eller typiska i områdets natur och kulturhistoria.
