Det finns nu över 5 100 naturreservat i Sverige. De nya naturreservaten har bildats både av länsstyrelser och av kommuner och den totala ytan av naturreservat ökade med drygt 45 000 hektar under 2019.
Antal nya naturreservat

Ny areal som skyddas som naturreservat

Att skydda natur bidrar till en mångfald av arter och livsmiljöer och en mångfald av naturupplevelser - nu och i framtiden. Att skydda skogar, myrar och vatten bidrar även till hög anpassningsförmåga i hela landskapet och mildrar effekten av klimatförändringar.
Maano Aunapuu, Naturvårdsverket
Nya skyddade naturområden och arter från norr till söder
Störst arealökning 2019 hade Västerbottens län där arealen naturreservat ökade med 11 000 hektar. Flest nya naturreservat, 23 stycken, inrättades i Dalarnas län, följt av Östergötlands län med 20 stycken. Flest kommunala naturreservat tillkom i Skåne län, 6 stycken. Totalt ökade antalet kommunala naturreservat i landet med 17 stycken.
Ett exempel på ett nytt naturreservat är Kålabro i Falkenbergs kommun, där livsmiljön för bland annat nattfjärilen jättesvampmal därmed skyddas.
I Skåne erbjuder det nybildade naturreservatet Torups bokskog ett viktigt rekreationsområde för hela Malmö stad och ett hem för sällsynta vedlevande skalbaggar och fladdermöss.
I norra delen av Piteå skärgård har den värdefulla miljön i Kallfjärden korats till Norrbottens första marina naturreservat.
Och i den gamla gruvbyn Tuna-Hästberg nära Borlänge skyddas gamla slåtterängar med fältgentiana, guckusko och blårödling i det nya naturreservatet Tures äng.

Vi behöver skydda mer värdefull natur för att nå målen
Arbetet med att skydda natur, bland annat i form av naturreservat, är en del av de åtgärder som riksdagen beslutat om för att nå nationella och internationella mål om exempelvis biologisk mångfald och ekosystemtjänster. De nya naturreservaten som har tillkommit under 2019 har tagit oss närmare målet. Naturvårdsverkets uppföljning av Sveriges miljömål visar dock att delmålet om 150 000 hektar skyddad skogsmark inte kommer att nås under 2020 med de medel riksdagen beslutat om.
Ett långsiktigt och starkt skydd av värdefull natur
I Sverige och i många andra länder är naturreservat det vanligaste sättet att långsiktigt skydda värdefull natur. Naturreservat är en stark skyddsform som kan bildas av både länsstyrelser och kommuner. Miljöbalken är verktyget för att bilda naturreservat.
Ett naturreservat kan skyddas av olika skäl. Det kan handla om att bevara värdefulla naturområden, biologisk mångfald eller för människors friluftsliv.

Naturreservat utgör cirka 85 procent av den totala yta i Sverige som är skyddad med stöd av miljöbalken. Resterande areal skyddad natur är framförallt nationalparker.

Nära 85 procent av landytan som skyddas som naturreservat ligger i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län och domineras av fjällmiljöer och barrskogar.