Ökningen av besök till Sveriges nationalparker håller i sig sedan mätningarna startade 2012. År 2018 var inget undantag – antalet besök ökade med över 230 000 till totalt 2,7 miljoner. Det är nästan lika många besökare som Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland och Furuvik hade samma år tillsammans. Det visar att det finns ett stort intresse för att uppleva den unika natur som nationalparkerna representerar, med sin storslagna variation av olika landskapsmiljöer.
Flest besök hade Kosterhavet och Stenshuvud, 500 000 vardera, Tyresta och Söderåsen hade 400 000.

Åsnen invigdes som Sveriges 30:e nationalpark
I maj 2018 utökades de svenska nationalparkerna till 30 stycken i och med invigningen av Åsnen, som ligger i Kronobergs län, i Alvesta och Tingsryds kommuner och gränsar till Växjö kommun. Åsnen hade omkring 150 000 besökare under sitt första år och bidrog till en stor del av den totala ökningen av antal besök till Sveriges nationalparker 2018.
Åsnens nationalpark består till 75 procent av vatten med en insjöskärgård där det finns ett hundratal stora öar och små skär. Här kan besökaren uppleva allt från vildmark och gammal bokskog till mängder av olika arter av bland annat lavar, svampar och vedlevande insekter. Åsnen erbjuder också många olika friluftsaktiviteter, exempelvis paddling längs 120 kilometer kanotled, 14 mil cykelled runt sjön, möjlighet att hyra båt eller vandra på de många lederna.

Nationalparkernas betydelse för miljömål och friluftsmål
Nationalparkerna är tillsammans med andra skyddade områden viktiga för att uppnå Sveriges miljömål. De bidrar även till flera av friluftsmålen, exempelvis att skyddade områden ska finnas som en resurs för friluftslivet. Som besöksmål hjälper nationalparkerna till att öka förståelsen för varför det är viktigt att bevara värdefull natur. Naturturism i nationalparkerna bidrar till den lokala besöksnäringen genom att besökare bor, äter eller deltar i aktiviteter med mera. Fler besökare i nationalparkerna är positivt då fler får möjlighet att uppleva natur- och kulturvärdena, samtidigt som det ställer krav på att naturturismen och friluftslivet ska vara hållbart. För att både skydda naturen och kunna välkomna alla besökare jobbar Naturvårdverket och nationalparkernas förvaltare bland annat med att styra besökare för att hindra slitage, och sprida eller koncentrera besökare till valda områden. Tanken är att göra naturen så tillgänglig som möjligt samtidigt som naturens värden långsiktigt bevaras.

Utvecklad och förbättrad tillgänglighet
De senaste åren har flera av landets nationalparker satsat mycket på tillgänglighet ur olika aspekter. Nationalparker ska vara lika välkomnande och tillgängliga för alla, oavsett intresse och utifrån olika besökares behov och förutsättningar. Allt från den inbitna naturäventyraren som räknar varje gram i packningen, till spontanbesökaren som har 20 minuter på sig att insupa den hänförande naturen. Eller för den som vill gå otrampade stigar i vildmark, utan att möta andra människor till den som har större behov av tillgängliga leder, bänkar för vila, kortare turer och mer service.
Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del av våra nationalparker. Alla har olika förutsättningar. Genom att jobba med tillgänglighet hur man tar sig fram, med anläggningar och byggnader, information, naturvägledning och service, och variation på upplevelserna, tror vi att vi når en bred målgrupp besökare.
Camilla Näsström, handläggare tillgänglighetsfrågor i skyddade områden på Naturvårdsverket

Tillgänglighet handlar också om naturvägledning och information, att det är enkelt hitta både till och i nationalparken, hitta parkeringsplatser och service som toaletter, att anläggningar och byggnader kan användas av alla besökare, få reda på vad som finns att uppleva och göra, kunna lära sig mer om djur och natur i området och även känna sig välkommen och trygg i vad man kan och får göra för att bevara naturmiljön på bästa sätt.
Nationalparkerna speglar olika landskapstyper i landet

Om Sveriges nationalparker
- Nationalparkerna utgör tillsammans en palett av den finaste natur Sverige har att erbjuda, från mäktiga fjäll i Abisko och Sarek till Kosterhavets myllrande korallrev och Skånes stora bok- och ädellövskogar.
- Nationalparkerna är statligt ägda.
- Nationalparkerna förvaltas av länsstyrelserna, Stiftelsen Tyrestaskogen och föreningen Laponiatjuottjudus med anslag från Naturvårdsverket.
- Naturvårdsverket arbetar sedan några år tillbaka med att införa en gemensam visuell identitet för Sveriges nationalparker.
- Information om alla Sveriges nationalparker finns på webbplatsen sverigesnationalparker.se.