Terrängkörning i naturen kan orsaka markskador och störa både människor och djur med buller och sönderkörda vandringsleder med mera. Många fordonsägare är dock inte medvetna om att det är förbjudet – även för markägaren själv. Naturvårdsverket startade därför 2017 ett arbete för att minska den olovliga körningen på barmark.
Svårt att kartlägga omfattningen
Det är svårt att kartlägga hur omfattande problemet är eftersom olovlig terrängkörning på barmark både är svår att bevaka och tillsynen inte varit så högt prioriterad. Därför har Naturvårdsverket valt att satsa på information för att öka medvetenheten och förståelsen för vilka skador det kan orsaka.
En enkät till länsstyrelserna för några år sedan visade att det främst är Norrlandslänen som tycker att olovlig terrängkörning är ett stort problem. Störst problem orsakas av fyrhjulingar och crossmotorcyklar enligt länsstyrelserna. Det säljs många fyrhjulingar eftersom de är ett praktiskt arbetsfordon vid till exempel jord- och skogsbruk. Det har troligen bidragit till ökad terrängkörning.
Kampanj med filmer på nätet
För att öka medvetenheten om reglerna har Naturvårdsverket tagit fram animerade filmer som lanseras från juni och fortsatt under sommaren. Filmerna ska på ett humoristiskt sätt upplysa om att terrängkörning på barmark är förbjudet.
19 000 broschyrer till återförsäljare av fordon
År 2017 tog Naturvårdsverket även fram en broschyr som distribuerades med hjälp av ATV-leverantörernas förening ALF (leverantörer av fyrhjuliga fordon). 19 000 broschyrer har skickats till bland annat återförsäljare av terrängfordon med syfte att den som köper en fyrhjuling ska få med sig broschyren för att få grundläggande information om reglerna.
Naturvårdsverket har även tagit fram ett mer omfattande material till utbildare som genomför utbildningar för förarbevis, för att höja kunskapsnivån hos blivande förare. Via förarutbildningar kan yngre förare få bättre kunskap eftersom de får en utbildning som äldre förare inte har. Ytterligare en åtgärd är ett bildpaket för fri användning för att till exempel få lokala medier och kommuner att uppmärksamma frågan eftersom det ofta ger större effekt än information från myndigheter.
Vad säger lagen?
Det är tillåtet att köra sitt fordon i terräng i jord- och skogsbrukssyfte, eller för att transportera en skjuten älg eller björn ut till närmaste väg, men inte som nöjeskörning eller för att åka till sin sommarstuga. Ett problem är att gränsdragningen ibland blir svår då många kanske gör ett arbetsärende i skogen och sedan tar fordonet till sin stuga. Ett annat problem är att en fyrhjuling går att registrera på olika sätt, som motorcykel, vägfordon eller traktor, vilket gör det svårt att nå ut till alla som har en fyrhjuling. Men reglerna gäller givetvis inte bara fyrhjulingar, utan alla fordon som är motordrivna, även om det är en elmotor.

Skadar mark, djurliv och friluftsliv
Problemen med olovlig terrängkörning rör både natur, djur och människor. Motorbullret stör både djurlivet och friluftslivsutövare/besökare i naturen. Inte minst kan fordonen orsaka markskador i form av sönderkörda vandringsleder som sänker rekreationsvärdet och gör leden svårframkomlig. Små nya trädplantor kan också bli sönderkörda. Djupa spår kan dränera våtmarker och skapar en markavvattning som kan få stora negativa konsekvenser för det lokala växt- och djurlivet och även påverka grundvattnet.
Samarbete med länsstyrelser och andra aktörer
Länsstyrelserna driver ett parallellt projekt med att höja kunskapsnivån och ta fram en vägledning för prövning av dispenser för att få en mer likvärdig bedömning i hela landet. Naturvårdsverket har även haft samrådsmöten med Transportstyrelsen, Trafikverket, Polisen och länsstyrelserna.
Då det troligen är okunskap som ligger bakom mycket av den olovliga terrängkörningen på barmark, finns det förhoppningsvis goda möjligheter att minska problemet genom att sprida mer kunskap, samtidigt som det också behövs mer tillsyn.