Det ökade globala behovet av textilt råvarumaterial medför många miljöutmaningar och risk för en bristande framtida råvaruförsörjning.
Över 90 procent av all klimatpåverkan från textilkonsumtionen är i dagsläget kopplat till inköp av nyproducerade varor. Eftersom textilproduktionen är så resurskrävande av vatten, kemikalier och energi så är återvinning av fibrer inte den avgörande lösningen för att minska klimat- och miljöpåverkan.
Nya affärsmodeller behövs för att nå hållbarhetsmålen
För att nå de globala hållbarhetsmålen behövs en utveckling av nya hållbara och cirkulära affärsmodeller som bygger på att hyra, dela varor och att återanvända hela kläder genom till exempel remake och ökad second handförsäljning.
Genom att skapa plagg som är utvecklade för att hålla länge, till exempel genom tidlös design och hög kvalitet eller genom att kunna lagas eller uppdateras på nya sätt, så uppstår nya affärsmöjligheter till tjänster som förlänger plaggets livslängd vilka också kan skapa ekonomisk tillväxt.
Den europeiska gröna given och textilier
Den europeiska gröna given som omfattar textilsektorn, är en tillväxtstrategi och färdplan med åtgärder som ska främja effektivt resursutnyttjande genom att ställa om till en cirkulär ekonomi och hejda klimatförändringarna, återta förlorad biologisk mångfald och minska föroreningarna. I den gröna given står det att den nya handlingsplanen för den cirkulära ekonomin ska främja nya affärsmodeller och innehålla åtgärder för att uppmuntra företagen att erbjuda och göra det möjligt för konsumenterna att välja återanvändbara, hållbara och reparerbara produkter. Nya affärsmodeller som bygger på att hyra och dela varor och tjänster lyfts upp som viktiga, förutsatt att de är verkligt hållbara och håller rimliga priser.
EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi och textilier
Enligt den nya handlingsplanen för den cirkulära ekonomin ska kommissionen föreslå en omfattande EU-strategi för textilier för att bland annat ta itu med problemet med så kallad fast fashion och driva fram nya affärsmodeller. Strategin ska skapa incitament och stöd för utvecklingen av "produkter som tjänster", cirkulära material och produktionsprocesser samt öka transparensen genom internationellt samarbete.
Pågående svenskt arbete för mer hållbara affärsmodeller
I Sverige pågår sedan flera år ett intensivt arbete inom textilområdet på olika nivåer för en mer hållbar textilkonsumtion som inkluderar aktörer från alla delar av värdekedjan för textil, från produktionen och konsumtionen till avfallshanteringen och för att utveckla nya affärsmodeller.
Bland annat har regeringen gett Högskolan i Borås uppdraget att etablera och leda Textile & Fashion 2030 - den nationella plattformen för hållbart mode och hållbara textilier. Plattformen ska främja hållbara affärsmodeller och förena miljönytta med affärsnytta.
Naturvårdsverkets arbete för mer hållbara affärsmodeller i textil- och modebranschen
Naturvårdsverket genomför för närvarande informationskampanjen Textilsmart tillsammans med Konsumentverket och Kemikalieinspektionen för att inspirera konsumenter till en mer medveten konsumtion och förlängd livslängd på kläder. Samtidigt arbetar Naturvårdsverket parallellt med att bidra till utvecklingen av mer hållbara affärsmodeller i textil- och modebranschen.
Redan i redovisningen av ett tidigare regeringsuppdrag (Hållbar hantering av textil, 2016) lyfte Naturvårdsverket att mer hållbara affärsmodeller är viktigt för en stark utveckling av textil- och modeindustrin i Norden och för minskad miljöpåverkan inom branschen.
Naturvårdsverket fick 2018 regeringsuppdraget om att informera konsumenter om hållbar konsumtion av textil. Delar av pengarna för det uppdraget får också användas till bidrag för utveckling av hållbara affärsmodeller som bidrar till att minska den miljömässiga belastningen i produktionen.
För att bidra till utvecklingen av mer hållbara affärsmodeller i textil- och modebranschen beslutade Naturvårdsverket under våren 2018 att ge projektet Re:textile ett bidrag om tre miljoner för att skala upp sina regionala insatser till nationell nivå.
Re:textile är ett projekt inom Science Park Borås vid Högskolan i Borås som syftar till att utveckla lösningar för en hållbar mode- och textilindustri baserat på modeller för cirkulär ekonomi.
Re:textile III
Syftet med projektet Re:textile III (under 2018-2019) var att projektet skulle bidra till att minska resursförbrukningen och skapa möjligheter för en mer miljömässigt hållbar textil värdekedja, möjliggöra nya affärsmodeller och samtidigt visa på ekonomisk affärsmässighet i modellerna och att i förlängningen underlätta för konsumenter att välja mer hållbara alternativ. Re:textile förmedlar kunskap, rådgivning och praktisk tillämpning i samarbete med företag inom mode- och textilbranschen. Målsättningen för projektet var att hjälpa branschen med omställning genom att skapa goda exempel för att inspirera, göra ekonomiska studier kring skalbarhet och lönsamhet i cirkulära affärsmodeller.
Under 2018-2019 har Re:textile III till exempel arbetat med high-fashion re:make i syftet att möjliggöra produktionsvolymer av råmaterial, sömnadskapacitet och att testa olika tekniker för att skapa en ekonomiskt hållbar och skalbar affärsmodell.
Det har även arbetats med re-furbishment-tjänster där defekta varor, reklamationer eller returer har lagats, fräschats upp eller återställts till ursprungligt skick för att säljas på nytt. Ett tredje exempel är att Re:textile III även arbetat med olika företag för att få dem att utveckla egna cirkulära affärsmodeller som ska kunna "konkurrera ut" den nuvarande affärsmodellen.
Genom att inkludera konsumentperspektivet i satsningen F/ACT Movement har Re:textile III arbetat med ett ännu bredare systemperspektiv för att påverka textil- och modebranschen till en cirkulär transformation och mer hållbar utveckling. Under 2020 startar en ny och ännu mer vidgad omgång av F/ACT Movement där kommuner, konsumenter och näringslivet tillsammans ska bidra till en mer hållbar konsumtion av textil.
Mer information om F/ACT Movement 2020 finns via länken nedan.