Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Önskade effekter är också spridning av ny teknik, marknadsintroduktion, bättre hälsa och sysselsättning samt en positiv påverkan även på andra miljömål utöver ”Begränsad klimatpåverkan”.
I riksdagens beslutade budget för 2021 har ca 1,9 miljarder kronor reserverats för investeringsstöd inom Klimatklivet samt till utbyggnad av laddinfrastruktur för bilar. Det finns även ett anslagssparande från 2020 som följer med till 2021. Det innebär att det totala anslaget för Klimatklivet 2021 är ca 2,3 miljarder kronor.
Vem kan få stöd och för vad?
Stöd kan ges till alla förutom privatpersoner. De som beviljats stöd är exempelvis företag, kommuner, landsting, bostadsrättsföreningar och andra organisationer.
Åtgärder som fått stöd är konkreta klimatsatsningar inom exempelvis transporter, industri, bostäder, lokaler, stadsbyggnad och energi. Det kan handla om allt från transporter, biogas och infrastruktur såsom cykelbanor till destruktion av lustgas och att byta ut olja mot fjärrvärme.Vill du söka stöd, läs mer på sidan "För dig som vill söka stöd".
Exempel på åtgärder som fått stöd hittar du på webbplatsen sverigesmiljömål.se.
Denna film på engelska visar några av de åtgärder som beviljats stöd från Klimatklivet.
På våra resultatsidor hittar du mer information om vilka resultat Klimatklivet har åstadkommit hittills.
Ansvariga myndigheter
Ansvaret för Klimatklivet är uppdelat på framför allt Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Energimyndigheten och andra statliga myndigheter bidrar i många fall med synpunkter och underlag för bedömningar inom sina respektive sakområden.
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen har en strategisk roll inom Klimatklivet genom att informera om stödet på regional nivå och stimulera till regionala initiativ. Länsstyrelsen ska stödja och vägleda de sökande samt informera om de regionala förutsättningar, planer, program och strategier som finns.
Genom hela processen stöttar Länsstyrelsen den sökande, från ansökan till slutredovisning. Det är länsstyrelsen som tillhandahåller ansökningsformuläret och tar emot ansökningar. Länsstyrelsen tar också emot läges- och slutrapporter för beviljade åtgärder och gör en första bedömning av rapporterna.
Naturvårdsverket
Naturvårdsverket, med stöd av yttrande från länsstyrelsen, bedömer ansökningar och redovisningar inom Klimatklivet. Det är Naturvårdsverket som fattar besluten och ansvarar för utbetalningar. Naturvårdsverket vägleder även länsstyrelserna i deras arbete.
Regelverk
Ansökningar till Klimatklivet bedöms och hanteras enligt den så kallade Klimatklivsförordningen. Dessutom regleras statligt stöd till företag och andra organisationer som verkar på en ekonomisk marknad av EU-bestämmelser. Läs mer om dessa regelverk på webbsidan Regler för Klimatklivet.