Köttproduktion bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. Stora utsläpp kommer i form av metanutsläpp från idisslande kor och får. Stora utsläpp sker även från odlingen av djurens foder. Köttproduktionen kan även orsaka utsläpp genom förändrad markanvändning såsom avskogning, vilket främst är ett problem i andra länder. Utsläppen från bränsleanvändning i jordbruksmaskiner är däremot relativt små i jämförelse med andra utsläpp från köttproduktion.
Jordbrukets utsläpp inom Sveriges gränser minskar
Svenskt jordbruk orsakar såväl direkta utsläpp från dess aktiviteter som nettoutsläpp på grund av markanvändning. De direkta utsläppen står för lite mer än en tiondel av Sveriges totala direkta utsläpp, varav hälften kommer från produktion av kött- och mejeriprodukter. Användningen av åkermark orsakar ytterligare utsläpp motsvarande drygt hälften av de direkta utsläppen i genomsnitt. Användningen av betesmark ger inga betydande utsläpp eller upptag.
De direkta utsläppen från Sveriges jordbruk visar på en minskande trend sedan 1995, bland annat till följd av att antalet nötdjur och grisar minskat med omkring en fjärdedel under perioden, men även på grund av att en effektivisering skett. Utsläppen från åkermark varierar kraftigt mellan åren beroende på vilka grödor som odlas och vädret.
…men ökar utomlands genom vår import av kött
Samtidigt som den inhemska produktionen av köttprodukter har minskat, har vår köttkonsumtion ökat kraftigt sedan 1990. Idag är strax under hälften av det kött som konsumeras i Sverige importerat. När vi konsumerar importerade produkter sker utsläppen istället i de länder där produktionen äger rum. Se mer om hur utsläpp från konsumtion i Sverige beräknas och presenteras på sidan Konsumtion och utsläpp av växthusgaser.
Konsumtionen av kött har minskat de tre senaste åren sedan den svenska rekordnivån år 2016. En orsak till den minskade förbrukningen av kött är konsumenternas ökade medvetenhet om matens miljöpåverkan, men även hälsoaspekter, trender, köttpriser och djuretik påverkar. Under senare år har även andelen svenskt kött av totala konsumtionen ökat.
Mängden mjölk som konsumeras och produceras i Sverige är ungefär lika stor. Ungefär hälften av den ost som konsumeras i Sverige är importerad. För att producera ett kilo ost går det åt cirka tio kilo mjölk, vilket gör att ett kilo ost orsakar mer än tio gånger så stora utsläpp av växthusgaser som ett kilo mjölk. Då en allt större del av den svenska konsumtionen av ost kommer från import innebär detta att allt mer av dessa utsläpp sker i andra länder.
Köttproduktionen är viktig ur andra aspekter
Även om köttkonsumtionen måste minska för klimatets skull, har köttproduktionen också en positiv påverkan på miljön. Det är viktigt att ta hänsyn till fler faktorer än utsläpp av växthusgaser. Exempelvis är betande djur avgörande för att hålla våra betesmarker öppna med de värden det för med sig, bland annat i form av ökad biologisk mångfald. Betesmark bidrar till att uppnå miljömål såsom Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv. Genom att konsumera kött från djur som produceras med god djurhållning och låg antibiotikaanvändning gynnas även folkhälsan.
Ökad svensk livsmedelsproduktion i livsmedelsstrategin
I regeringens livsmedelsstrategi som överlämnades till riksdagen i januari 2017 föreslås bland annat att det övergripande målet ska vara en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås.
Podcast om klimatsmarta val
Serien ”Prat om klimat” startar med temat om maten. I det första avsnittet får en fyrabarnsfamilj råd och tips om hur de kan gå tillväga för att ändra sitt beteende och sina matvanor. Frågorna som familjen ställer sig är många, vad ska man äta och vilka alternativ är bäst för att minska sin klimatpåverkan? På plats hos familjen finns en kock som vägleder familjen tillsammans med Naturvårdsverkets Anita Lundström.
Mer information
Läs mer om utvecklingen av det långsiktiga klimatarbetet, och indikatorer inom områdena Energi, Industri, Livsmedel, Skogen och Transporter på webbsidan Följ utvecklingen av det långsiktiga klimatarbetet.