Lokala investeringsprogram
Riksdagen avsatte under åren 1998-2002 6,2 miljarder kronor i bidrag till LIP med syfte att öka den ekologiska hållbarheten. LIP efterträddes 2003 av Klimp, lokala klimatinvesteringsprogrammet.
Klimatinvesteringsprogram
124 lokala klimatinvesteringsprogram med sammanlagt 751 åtgärder har genomförts under Klimatinvesteringsprogrammen, Klimp, mellan 2003 och 2012. Totalt har 1 175 miljoner kronor använts till statliga bidrag för stöd till klimatinvesteringar. De totala miljöinvesteringarna uppgår till 5 983 miljoner kronor.
Flertalet åtgärder har varit inom områdena energi, trafik och biogas samt informationsåtgärder, de flesta inom urban miljö. En sjättedel av åtgärderna har bedömts vara demonstrationsåtgärder.
Minska utsläpp
Klimatinvesteringsprogrammen har haft flera syften. Det främsta syftet har varit att minska utsläppen av växthusgaser, energiomställning och minskad energianvändning.
Åtgärderna har tillsammans minskat utsläppen av växthusgaser med 631 000 ton koldioxidekvivalenter per år vilket motsvarar ca 1 procent av de svenska utsläppen. Beräknat över åtgärdernas livslängd leder det till minskade utsläpp med ca 11 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Åtgärderna leder även till minskad användning av fossil energi med 2,2 TWh per år och en ökning av förnybar energi med 1,6 TWh per år. Dessutom minskar energianvändningen med 0,8 TWh per år. Åtgärderna bidrar även till andra miljöeffekter som minskade utsläpp till luft av kväveoxider, svavel, stoft och flyktiga organiska ämnen.
Sprida erfarenheter
Ett syfte med Klimp har varit att sprida erfarenheter och resultat till andra kommuner och aktörer. Det har gjorts genom olika kommunikationsinsatser som via nätverk, seminarier, studiebesök och konferenser.
Naturvårdsverket har också identifierat de bästa resultaten inom programmen samt dokumenterat och spridit information om dessa goda exempel. Naturvårdsverket har även genomfört ett antal utvärderingar. Övergripande information om alla åtgärder fanns i ett webbaserat sökverktyg, Miljöinvesteringsregistret, som avvecklades den 1 september 2014.
Informationen kommer dock fortsatt att finnas tillgänglig via Naturvårdsverkets tjänst för "Öppna Data" och via Miljödataportalen.
Ökad samverkan
Klimp har bidragit till samverkan mellan aktörer, som har varit särskilt uppskattat av många kommuner. Det har utvecklats lokala och regionala nätverk och många av dessa fortsätter att verka.
Klimp har även bidragit till ett långsiktigt klimatarbete i många kommuner genom att de haft incitament att ta fram lokala klimatstrategier.
Miljöteknik utvecklas
Klimp har bidragit till utveckling av miljöteknik. Särskilt tydligt har detta varit inom biogasområdet.