
Undersökningen genomfördes under 2020 på uppdrag av Naturvårdsverket. Syftet med undersökningen är att öka kunskapen om vad allmänhetens vill veta om klimatfrågor och på vilket sätt de vill ha informationen. Frågorna i undersökningen är ett samarbete mellan Naturvårdsverket och SMHI.
Undersökningen visar att allmänheten främst vill ha information om klimatfrågor från myndigheter, forskare och från nyhetsmedier. Mycket få är intresserad av att få information från en känd person som man följer i sociala medier. De kanaler som man enligt undersökningen föredrar är tidningar, TV och sökfunktioner på internet. En majoritet anger att de är intresserade av information som text men även via rörlig bild och att lyssna på någon som berättar.
En fråga om man känner till Parisavtalet visade att 92 procent har hört talas om eller känner till Parisavtalet. Av dem uppger nästan 7 av 10 att Parisavtalet är mycket viktigt eller ganska viktigt.
Exempel på resultat från undersökningen
- En majoritet i undersökningen uppger att de föredrar information som text (62 procent) och rörlig bild (59 procent).
- I undersökningen svarar 64 procent att tillgången på information om klimatfrågor motsvarar deras behov och önskemål. 12 procent anser att det finns för mycket information och 11 procent vill ha mer information.
- Globala perspektiv på klimatfrågor intresserar respondenterna, framförallt de som är yngre än 25 år. De vill bland annat veta mer om vilka konsekvenser klimatförändringarna kan få globalt och vilka åtgärder som görs för att begränsa klimatförändringar.
Om undersökningen
Drygt 1000 personer svarade på frågor om klimatinformation i en webbenkät. Undersökningen genomfördes under tiden juni-augusti 2020 mot ett riksrepresentativt urval av respondenter över 18 år avseende geografisk härkomst, kön och ålder.
Som bakgrundsfrågor mättes bland annat intresse och oro för klimatfrågor. En övervägande majoritet är intresserade av klimatfrågor (76 procent). En stor andel uppger också att de är oroliga för klimatförändringar (70 procent). Personer som är 25 år eller yngre och boende i storstadsområden är i större utsträckning väldigt intresserade och/eller väldigt oroade.