De områden som pekas ut som riksintresse för friluftsliv har stor betydelse för människors utevistelse. I dessa områden ska kommunerna ta hänsyn till friluftslivet i översikts- och detaljplanering.
Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna fick 2012 ett uppdrag av regeringen att se över riksintresseområdena för friluftsliv. Länsstyrelserna har tagit fram förslag på nya eller uppdaterade områden och beskrivningar utifrån ny kunskap och nya förhållanden, särskilt utifrån de långsiktiga behoven av tätortsnära natur för friluftsliv. I arbetet har länsstyrelsen haft dialog med kommuner och allmänhet. De uppdaterade beskrivningarna ger ett förbättrat underlag för kommunal samhällsplanering.
Nu är alla områden reviderade och nya områden av riksintresse för friluftsliv beslutade och tillgängliggjorda (på kartverktyget skyddad natur).
Besluten hittar du i tidslinjen längre ner.
Miljökonsekvensbeskrivning
I arbetet har en miljökonsekvensbeskrivning genomförts. Den visar att tillgången på värdefulla områden för friluftslivet, stärkts främst där många människor bor. Även en positiv påverkan på miljön kan ses.
Vad innebär riksintressen för friluftsliv
Med de nya eller uppdaterade områdena och beskrivningarna får kommunerna aktuella underlag till sin samhällsplanering. Riksintresse för friluftsliv är inget absolut skydd men exempelvis ska kommunerna ta hänsyn till friluftslivet i riksintresseområdena i översikts- och detaljplanering. Pågående jord- och skogsbruk påverkas inte av utpekande av riksintressen.
Stärka friluftslivet i samhällsplaneringen
Naturvårdsverket vill genom översynen av riksintressen för friluftsliv:
- Stärka friluftslivets intressen i samhällsplaneringen för en långsiktig tillgång till mark och vatten för friluftsliv.
- Se över sättet att värdera och peka ut områden som är intressanta för friluftslivet eftersom det har förändrats de senaste åren.
- Utgöra underlag för miljöprövningar och för Mark- och miljödomstolar
Vem gör vad?
Naturvårdsverket fattar beslut om landområden och Havs- och vattenmyndigheten fattar beslut om vattenområden för nya och uppdaterade riksintresseområden för friluftsliv. Detta har gjorts utifrån dialog med kommuner och berörda organisationer.