
Det finns ett starkt stöd för friluftsliv i styrdokumenten för förskola och skola, framförallt i kursplanen för idrott och hälsa. Men för att upprätthålla en god kompetens hos lärare inom ämnet friluftsliv behövs tillgång till olika former av stöd och fortbildning.
Många insatser görs
Många ideella organisationer bidrar till utbildning av lärare. De flesta erbjuder undervisning och fortbildning för utomhuspedagogik. Det är däremot färre som erbjuder aktiviteter och fortbildning för friluftslivets egen skull, till exempel för upplevelser i natur- och kulturlandskapet.
Några exempel på insatser som ideella organisationer gör:
- Sportfiskarnas projekt KlassDraget innebär att den lokala fiskeföreningen hjälper skolan att arrangera en friluftsdag där fiske ingår som en central del.
- Friluftsfrämjandets program I Ur och Skur används för undervisning om natur, miljö och friluftsliv. Friluftsfrämjandet har också en omfattande friluftsledarutbildning.
- Naturskoleföreningen driver naturskolor som har friluftsliv på agendan.
- Håll Sverige Rent bedriver sedan 2012/13 en kampanj för att öka kunskapen om allemansrätten. En viktig målgrupp i detta har varit skolbarn, med riktat material till lärare och elever.
Naturskyddsföreningen och Naturskoleföreningen erbjuder fortbildning av lärare och material i projektet Skogen som klassrum.
Uppföljning av målet
Uppföljning av friluftsmålen som Naturvårdsverket gjort tillsammans med målansvariga myndigheter 2015 visar att tillgång till natur- och kulturlandskap nära skolor är en förutsättning för att barn och unga ska kunna bedriva friluftsliv på skoltid. Boverket har därför tagit fram vägledning och allmänna råd om utomhusmiljöer vid förskolor och skolor.
Sveriges Friluftskommun 2015 visar att drygt hälften av alla kommuner har säkerställda skolskogar, utpekade i detaljplan, översiktsplan eller genom avtal med markägare. Enligt det nationella samverkansorganet Skogen i skolan fanns det 1024 stycken registrerade skolskogar år 2015.
Bedömning av målet
Utvecklingsriktningen för målet är oklar. Med anledning av brist på nationell uppföljning av friluftslivets roll i skolan är det inte möjligt att ange utvecklingsinriktning.
Insatser som behöver göras
- En regelbunden utvärdering av skolornas friluftsverksamhet behövs för att få en bild av friluftslivet i skolan.
- En behovsanalys av utbildningsbehovet för friluftsliv är nödvändig för att i längden kunna erbjuda de utbildningar som efterfrågas.
- En återkommande nationell kartläggning av tillgången till natur i närheten av skolor skulle ge en bild av tillgången samt visa på förändringen över tid.
- För att tillgodose behovet av natur i nära anslutning till skolorna behöver kommunerna bland annat uppmärksamma tillgången till natur genom kartläggning, planering och beslut om säkerställande.
Kontakt
Eva Stighäll, Naturvårdsverket
eva.stighall@naturvardsverket.se