I Sverige lagras avfall i varierande omfattning i väntan på förbränning eller annan hantering vilket kan medföra risk för att bränder uppstår i avfallsupplag. Genom korrekt lagring och övervakning av avfallsupplag kan risken för bränder förebyggas. Om brand ändå skulle uppstå behöver det finnas bra metoder att släcka branden.
Varför är bränder i avfallsupplag ett problem?
Bränder i avfallsupplag är ofta svårsläckta och kan i vissa fall pågå i flera veckor. Vid bränder i avfallsupplag sker omfattande utsläpp av farliga ämnen som dioxiner, PAH och PCB. Utöver utsläpp till luft finns även risk för spridning av farliga ämnen från släckvatten till omgivningen. Dessutom finns det risk att personer i omgivningen utsätts för toxiska brandgaser.
Varför brinner avfallsupplag?
Självantändning anses vara den vanligaste orsaken till brand i avfallsupplag. I allmänhet ökar risken för självantändning när material lagras under längre perioder. Andra faktorer som påverkar riskerna för självantändning av avfall är exempelvis typ av avfall som lagras, lagringsteknik, fuktnivå och väderförhållanden.
Det finns även risk för att brand startar av andra orsaker som till exempel gnistor från maskiner som används i anläggningen och varma ytor. I vissa fall kan det även handla om anlagd brand eller brandspridning från andra bränder.
Vad kan verksamhetsutövaren göra?
Verksamhetsutövaren är ansvarig för att vidta åtgärder för att förebygga bränder och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. Åtgärderna ska vara av teknisk eller organisatorisk karaktär. Tekniska åtgärder för att minska risken för brand i avfallsupplag kan exempelvis vara anskaffande av utrustning för brandsläckning och utrustning för övervakning av avfallsupplag. Åtgärder av organisatorisk karaktär skulle kunna vara rutiner för användning och underhåll av maskiner och okulär besiktning av avfallsupplag. Exempel på åtgärder som kan begränsa spridning av brand mellan avfallsupplag kan vara inrättande av skyddsavstånd mellan upplag och införskaffande av flyttbara betongelement.
Att möjliggöra en effektiv släckinsats är en viktig aspekt om en brand skulle inträffa. Förslag på åtgärder kan vara att upprätta en insatsplan i samråd med räddningstjänsten och bygga räddningsvägar för brandkåren. Upplagens storlek är också avgörande för möjligheten att släcka en brand.
Generellt finns det behov av ökad kunskap kring brandrisker i samband med avfallslagring och råd om hur dessa risker kan reduceras med olika åtgärder.
Hur arbetar Naturvårdsverket med frågan?
Naturvårdsverket är en av flera aktörer som behöver arbeta med frågan och har uppmärksammat frågan i den nationella avfallsplanen. Några av de åtgärder som Naturvårdsverket har identifierat behovet av i den nationella avfallsplanen är bland annat framtagning av vägledning för hur avfall bör lagras på ett säkert sätt och utveckling av metoder för släckning av avfallsbränder. En viktig del är hur mottagning och lagring av avfallet sker för att minimera risk för uppkomst av brand och framförallt spridning av de bränder som uppstår.
Branchorganisationen Avfall Sverige genomförde ett projekt tillsammans med RISE (Research Institutes of Sweden) och Sweco för att samla kunskaper och erfarenheter som på sikt kan ligga till grund för framtida branschrekommendationer. Naturvårdsverket deltog i projektets referensgrupp.