Alla medlemsländer ska enligt EU:s avfallsdirektiv ha nationella avfallsplaner och avfallsförebyggande program. I Sverige är Naturvårdsverket ansvarig för att ta fram dessa dokument (9 kap. 11 § Avfallsförordningen).
Den nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet 2018–2023 är samlade i ett gemensamt dokument och ersätter avfallsplanen Från avfallshantering till resurshushållning från 2012 och det avfallsförebyggande programmet Tillsammans vinner vi på ett giftfritt och resurseffektivt samhälle från 2014.
Arbetet fortsätter med de särskilda strömmar som identifierades i tidigare planer och program som viktiga: mat, textil, elektronik och bygg- och rivning. Plast och nedskräpning är nya områden som uppmärksammats som viktiga att arbeta med.
Revidering under 2020 av nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet 2018-2023
Den nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet 2018–2023 har reviderats under 2020 utifrån de nya kraven i avfallspaketet och de författningsändringar som gjorts för genomförandet av dessa. En generell uppdatering har även gjorts av uppgifter i nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet som blivit inaktuella och där ny information finns att tillgå. För mer information om vad som har reviderats se avsnitt 1.3.1 i den reviderade nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet 2018–2023.
Ett beslut har fattats om att genomförandet av revideringen av planen eller programmet inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan (6 kap. 7 § miljöbalken), se samrådsredogörelsen. Detta efter genomförandet av en undersökning, med tillhörande samråd (i enlighet med 6 kap. 6 § miljöbalken), för att klargöra om revideringen av planen eller programmets genomförande kan ge upphov till betydande miljöpåverkan (6 kap. 5 § miljöbalken samt 2–4 §§ miljöbedömningsförordningen).
Att göra mer med mindre och cirkulära flöden
Även om mycket pågår så räcker det inte. Sverige behöver öka takten i omställningen för att minska det ekologiska fotavtrycket.
Avfallsmängderna fortsätter att öka och dagens resursuttag är inte hållbart.

I dag utnyttjas 60 procent av världens ekosystem på ett icke hållbart sätt. De kommande årtionden kommer en ökad befolkning med högre inkomster öka den globala efter frågan på produkter och tjänster.
Det finns både potential och utmaningar för att nå mer cirkulära flöden. Materialåtervinningen behöver öka på ett säkert sätt och det är viktigt med teknikutveckling och efterfrågan på återvunnet material. Vi behöver arbeta mot en hållbar produktion och konsumtion.
Ladda ner den reviderade avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet: