Ett förändrat klimat kommer att få betydande konsekvenser för den svenska naturmiljön och leda till stora utmaningar för befintliga samhällsstrukturer. Arbetet med klimatanpassning syftar till att skydda miljön och människors liv, hälsa och egendom och inbegriper i princip alla delar av samhället. Den nationella strategin för klimatanpassning pekar ut sju områden som särskilt angelägna, där följande har en tydlig koppling till Naturvårdsverkets ansvarsområden; ras, skred och erosion, översvämningar, höga temperaturer, brist i vattenförsörjningen, biologiska och ekologiska effekter samt ökad förekomst av skadegörare, sjukdomar och invasiva främmande arter.
Naturvårdsverket fokuserar på åtgärder och lösningar som utgår från naturens förmåga att bidra till minskade negativa effekter av ett förändrat klimat och som samtidigt stärker den biologiska mångfalden. Klimatanpassning blir också en integrerad del i Naturvårdsverkets fastighetsförvaltning av statlig egendom vilket innebär ansvar för att cirka 1500 byggnader och anläggningar säkras mot effekter av ett förändrat klimat.
Handlingsplanen är framtagen med utgångspunkt i förordning (2018:1428) om myndigheters klimatanpassningsarbete och redovisar mål, resurser, aktiviteter och åtgärder, tidsramar och ansvarsfördelning. Naturvårdsverkets handlingsplan kommer årligen att följas upp och vid behov revideras i samband med verksamhetsplaneringen.
Naturvårdsverkets handlingsplan för klimatanpassning ska leda till ett proaktivt arbete med konkreta aktiviteter som grundar sig i behov från hela landet för att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Handlingsplanen ska på sikt stärka Sveriges möjlighet att uppfylla miljökvalitetsmål, etappmål, generationsmålet, miljökvalitetsnormer samt de globala målen för en hållbar utveckling, även när klimatet förändras.
Redovisningen
Uppdraget redovisades till Regeringskansliet (Miljö- och energidepartementet) den 24 januari 2019.
Mer information
Kontaktuppgifter
Naturvårdsverkets klimatanpassningssamordnare: Timo Persson