Naturvårdsverket har som en av flera myndigheter fått rollen utvecklingsmyndighet. Rollen innebär att Naturvårdsverket ska leda arbetet med att förbättra tillgängligheten av miljöinformation genom att samverka kring befintlig information men även utveckla ny. Syftet är att nå en ökad användning av miljöinformation, att bidra till att möta klimatutmaningen samt att nå de nationella miljökvalitetsmålen och generationsmålet. Regeringen ser miljöinformation som en strategisk resurs i samhället, för såväl företag som för individ och myndighet.
Uppdraget i korthet
Naturvårdsverket ska:
- Identifiera och prioritera potentiella områden för uppdraget.
- Samverka med relevanta myndigheter, kommunsektorn, SKL och andra aktörer inom privat och offentlig sektor, samt ta fram en plan för det kommande arbetet.
- Arbeta mot gemensamma gränssnitt, specifikationer och standarder för digital samverkan inom miljösektorn baserat på den utveckling som sker inom svensk offentlig förvaltning och i internationella sammanhang.
- Belysa juridiska, ekonomiska, och organisatoriska förutsättningar för digital samverkan och redovisa inom vilka områden förändringar behövs.
- Analysera hur öppna data kan driva miljöarbetet framåt och främja innovativa lösningar.
- Identifiera nationella och internationella goda exempel på digitalisering av miljöinformation.
Samarbete och dialog
Naturvårdsverket ska i uppdraget samarbeta med aktörer som representerar statlig, regional och lokal nivå samt näringsliv. Vidare ska synpunkter inhämtas från, och kunskap och erfarenheter tillvaratas hos:
- De statliga myndigheter som har ett särskilt ansvar för miljömålen
- Lantmäteriet
- Länsstyrelserna
- Relevanta domstolar
- Sveriges kommuner och landsting
Naturvårdsverket ska också i genomförandet föra dialog med aktörer inom Miljömålsrådet, den nationella miljömålssamordnaren för näringslivet, Regional Utveckling och Samverkan inom miljömålssystemet.
eSam är ett program för samverkan mellan myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om digitaliseringen av det offentliga Sverige. Naturvårdsverket är en av de tjugotal organisationer som ingår i programmet som tillsammans ska arbeta för att främja digitaliseringen i samhället med medborgaren och företagaren i centrum.
Miljöinformationsråd och förändringsmål mot en mer digitaliserad miljöinformationshantering
Det stora antalet aktörer och storleken på utmaningarna som ska hanteras innebär behov av långsiktigt hållbara och effektiva strukturer för samverkan kring miljöinformation.
Arbetet inom regeringsuppdraget har sedan starten inriktats mot att skapa en samverkansorganisation som etableras inom regeringsuppdraget och därefter övergår till ordinarie löpande samverkan. Organisationen ska stödja att en mängd gemensamma frågor hanteras så att myndigheter kan sprida och förklara miljöinformationen; digitalisera och samordna sina processer och sin information; samt uppmuntra till deltagande, innovation och ansvarstagande.
Ett led i samverkansarbetet har varit bildandet av ett strategiskt forum med representanter på ledningsnivå. I oktober 2017 konstituerades därför ett Miljöinformationsråd då samverkande organisationer kom överens om en arbetsbeskrivning och om inriktande förändringsmål.
Rapportering
Senast den 1 augusti 2016 skulle en första delrapport för regeringsuppdraget lämnas in. Uppdraget ska även rapporteras varje år i årsredovisningen och slutredovisas senast den 28 februari 2019.
Delrapportering 2016
Den första delrapporten lämnades in till Regeringskansliet den 1 juli 2016. I rapporten redovisades bland annat uppdragets inriktning för genomförande, samverkande aktörer samt strategi för kommande arbete. Samtliga delrapporter från utvecklingsmyndigheterna diskuterades på Näringsdepartementet i augusti.
Kontaktuppgifter
Anna Otmalm, enhetschef på enheten för integrerad miljödataförsörjning
Mer om regeringens satsning Digitalt först
Regeringens satsning ”Digitalt först ” syftar till att digitalisera den offentliga sektorn och därmed skapa en enklare, öppnare och effektivare offentlig förvaltning. Förutom Smartare miljöinformation så har Näringsdepartementet gett uppdrag att driva digital förnyelse till andra myndigheter och inom tre andra områden:
- Smartare samhällsbyggnadsprocess – för att få fler bostäder och en snabbare, enklare, billigare och mer hållbar samhällsbyggnadsprocess.
- Smartare livsmedelskedja – för att stärka förutsättningar för ökad tillväxt och samtidigt stärka den hållbara utvecklingen i Sverige och i världen - från produktion till konsumtion.
- Förenkling för företag – för att göra det enklare för företag i regeltunga branscher med omfattande myndighets¬kontakter genom verksamt.se.