Regeringsuppdragets övergripande syfte var att främja turism och ett friluftsliv för alla, och att använda våra skyddade områden ännu bättre för detta ändamål.
Två av uppdragets tre delar redovisades den 27 april 2017: förutsättningar för digital information om naturområden och deluppdraget om vandringsleder. Första delen, metod för att kartlägga områden av betydelse för friluftsliv, redovisades hösten 2016.
Del 1: Metod att kartlägga friluftsområden
Naturvårdsverket har redovisat en metod för att kartlägga naturområden som har stor betydelse för friluftsliv, rekreation och turism på lokal och regional nivå.
Uppdraget genomfördes i samarbete med Skogsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Riksantikvarieämbetet och andra berörda myndigheter och organisationer.
Med regeringsuppdraget som underlag startade 2017 en pilotstudie för att testa metoden. Testen genomförs i fem kommuner.
Del 2: Utveckla digital information om naturområden
Naturvårdsverket har utvecklat förutsättningarna för användarvänlig information om naturområden, särskilt skyddade områden, för olika digitala plattformar om naturområden.
Ett fokus i arbetet med uppdraget har varit att göra data om skyddade områden tillgängliga som öppna data. Med öppna data avses digital information som är fritt tillgänglig utan inskränkningar.
Ett annat fokus har varit att göra en omvärldsanalys och visa på exempel på digital information om naturområden.
Uppdraget genomfördes i samråd med Tillväxtverket samt med länsstyrelserna i Stockholms, Örebro och Jämtlands län.
Del 3: Kartlägga och utveckla arbetet med vandringsleder
Naturvårdsverket har kartlagt systemet av vandringsleder i hela landet vad gäller typer, status och ansvarsförhållande.
Det finns olika typer av leder och ledsystem och de förvaltas idag på olika sätt. I fjällen finns det statliga ledsystemet, som Naturvårdsverket har ett övergripande ansvar för. I många fjällorter finns dessutom olika långa leder som kommuner eller privata aktörer förvaltar. Utanför fjällen finns en mängd olika leder och ledsystem, med olika aktörer som har ansvaret. Dessutom finns i hela landet leder i skyddade områden, som ofta sköts av länsstyrelserna.
Naturvårdsverket ger förslag på hur ledsystemen i fjällen kan utvecklas, och redovisar förutsättningar och kostnader för leder i fjällnära skogar. Dessutom vill Naturvårdsverket nu ta ett ansvar inom arbetet med leder utanför fjällen, de så kallade låglandslederna.
Arbetet genomfördes tillsammans med berörda länsstyrelser och Sametinget samt i dialog med berörda organisationer.