Grunden för uppdraget var riksdagens beslut om att högst 20 vargar med östligt ursprung skulle införlivas i den svenska vargstammen. Anledningen var den höga inavelsgraden, de svenska vargarna är på grund av sin isolering mer släkt än helsyskon.
De två åtgärder som skulle genomföras i uppdraget:
- Underlätta för invandrade vargar att förflytta sig från renskötselområdet till den övriga vargstammen i Sverige.
- Genomföra åtgärder för att möjliggöra flyttning av vargvalpar till vilda vargpar under 2013 och 2014.
Tid för redovisning
Uppdraget delredovisades den 27 juni 2013 och slutredovisades den 12 december 2014.
Slutredovisning 2014-12-12
Sammanfattning och sammanfattande bedömning
Flytt av vuxna vargar
Två flyttar av varg har genomförts under uppdraget dvs. sedan den 20 december 2012. Inledningsvis flyttades ett vargpar från Tornedalen till Tiveden, vilket är den första flytt som resulterat i en etablering i anslutning till den övriga vargstammen och dessutom en reproduktion. Därefter flyttades vargtiken från Junsele ner till Rimbo nära Stockholm. Den vandrade snart åter till reviret i Junsele. Ingen ytterligare flytt av varg har genomförts sedan delredovisningen eftersom ingen ny invandrad varg identifierades vintern 2013/14.
Hägn
Jordbruksverket har utrett frågan om möjligheterna att hålla vilda invandrade vargar i hägn under den nödvändiga karantänstiden och redovisat det i ett yttrande. I yttrandet framgår att detta inte är möjligt av djurskyddsskäl.
Naturvårdsverket har undersökt möjliga kompensationsåtgärder för utsättningar av varg men inte identifierat någon lämplig sådan.
Flytt av vargvalpar
Det genomfördes omfattande förberedelser i uppdraget för att kunna flytta vargvalpar från djurparker till vilda vargars lyor vintern 2012-13. Till exempel märktes två vilda vargtikar, djurförsöksetiskt tillstånd söktes och praktiska frågor runt flyttarna har utretts. Det är svårt att märka vilda tikar då naturgivna förhållanden som väder och geografi styr arbetet. Eftersom de märkta vilda tikarna födde valpar ungefär 19 dagar före den första djurparkstiken och det inte får skilja mer än 8 dagar mellan födslarna, kunde inte någon valpflytt genomföras våren 2013.
Efter riksdagens beslut om en hållbar rovdjurspolitik den 10 december 2013 och miljöministerns förtydligande i samband med detta stod det klart att det inte skulle göras någon flytt av valpar våren 2013/14. Målet i regeringsuppdraget om att upp till 20 vargar skulle flyttas gäller inte längre eftersom vargen nu bedöms ha en gynnsam bevarandestatus. Härefter är det Naturvårdsverket som ska avgöra när det behövs genetisk förstärkning och hur den i så fall ska genomföras.
Medgivanden och dialoger
Under vårvintern 2013 genomfördes ett omfattande dialogarbete. Avsikten var att få in synpunkter och att sprida information för att öka möjligheten att få medgivanden för att kunna sätta ut vargvalpar. Naturvårdsverket träffade viltförvaltningsdelegationerna och regionala företrädare för markägare- och jägarorganisationer vid två tillfällen vardera i de Mellansvenska länen. För att öka möjligheten att inhämta medgivanden ser myndigheterna ett behov av justeringar av sekretesslagstiftningen.
Internationellt samarbete
Samarbete med Norge, Finland och Ryssland är av stor betydelse för att förbättra förutsättningarna för naturlig invandring av varg till Sverige och för att kunna sätta ut vargvalpar från djurparker till vilda vargar. Myndigheterna arbetar med att fördjupa detta samarbete.
Sammanfattande bedömning inför ett eventuellt fortsatt arbete med genetisk förstärkning:
- Under nuvarande förutsättningar som framgår i denna slutredovisning är det inte möjligt att genomföra utsättning av vargvalpar från djurparker.
- Det är svårt att flytta invandrade vargar, dels på grund av svårigheterna att invänta karantänstiden före en flytt och dels på grund av svårigheterna att få medgivande för en utsättningsplats.
- om en flytt genomförs så finns det stor risk för att vargen/vargarna inte blir kvar i Mellansverige.
- Naturvårdsverkets bedömning är att arbetet med att säkra genetiskt utbyte nu bör inriktas på att möjliggöra en naturlig rörlighet av vargar genom renskötselområdet och mellan Sverige, Finland och Ryssland. Det bör ske genom att få till stånd ett samarbete mellan myndigheterna i Sverige, Finland och Ryssland samt genom att påbörja en dialog med Sametinget och rennäringens företrädare. Det är också i linje med Naturvårdsverkets förvaltningsplan för varg som beslutades den 30 oktober 2014.