Syftet är att bidra till en stärkt efterfrågan och ett ökat nyttjande av spetsteknik och avancerade systemlösningar i stadsmiljön. Satsningen genomförs som en del av regeringens investeringar för klimatet.
Med spetsteknik avses en ny generation avancerad teknik med höga miljöprestanda och betydande innovationsgrad, där de transformativa teknikerna kommit längst i utvecklingen. Den nya tekniken och de nya systemlösningarna ska kunna nyttiggöras vid renovering, förvaltning och/eller vid byggande av nya stadsdelar.
Totalt 68 miljoner utlyses 2016–2019
Från 2016 till 2019 utlyses årligen 17 miljoner kronor. Företag, kommuner, aktörer med regionalt utvecklingsansvar, landsting, organisationer och stiftelser kommer kunna söka medel för satsningar på spetstekniker och avancerade systemlösningar för hållbar stadsutveckling. Uppdraget avser huvudsakligen utlysning av medel för projektering, planering och förstudier för hållbar stadsutveckling där användandet av spetstekniker och avancerade systemlösningar står i fokus. Såväl den miljömässiga som de sociala och ekonomiska dimensionerna av hållbar utveckling ska främjas.
Mer information om stödet:
Stort behov av teknisk utveckling och innovationer
En ny generation av avancerad svensk miljöteknik behöver utvecklas. Den snabba urbaniseringen globalt innebär stora behov av innovationer för hållbara lösningar inom områden som vatten, luft, avfall, energi och transporter. Spetstekniker och avancerade systemlösningar kan göra det möjligt att nå miljömålen snabbare och effektivare, vilket kan ge betydligt bättre livskvalité i städerna.
Resultaten från detta uppdrag ska till exempel kunna användas för att göra investeringar via andra program, till exempel Klimatklivet eller olika EU-program.
Uppdraget ska koordineras med andra relevanta pågående program och insatser.
Flera myndigheter deltar
Uppdraget genomföras i samverkan med Boverket och Energimyndigheten samt i dialog med Tillväxtverket, Trafikverket, Vinnova, Kemikalieinspektionen och Formas.
Tidigare erfarenheter tas till vara
Energimyndigheten, Vinnova, Boverket och Naturvårdsverket har i tidigare uppdrag visat att utvecklingen av avancerade spetstekniker och nya systemlösningar är centrala för en hållbar stadsutveckling. Dessa erfarenheter tas nu tillvara.
Uppdraget
Redovisning
Naturvårdsverket ska med hjälp av underlag från Boverket och Energimyndigheten lämna delrapporter för åren 2017-2019. Delrapporterna redovisas årligen senast den 15 mars.
En slutrapport med redovisning av uppdragets genomförande och resultat lämnas till Näringsdepartementet senast 15 mars 2020.
Delrapporter till regeringen:
Kontaktperson
Müge Apaydin Jönsson, muge.apaydin-jonsson@naturvardsverket.se