Nils-programmet
NILS-programmet (Nationell Inventering av Landskapet i Sverige) startade år 2003 och är det första svenska övervakningen som omfattar alla landmiljöer, det vill säga jordbruksmark, skogsmark, våtmarker, stränder, fjäll och bebyggda områden.
Detta har skett genom stickprov på drygt 600 permanenta rutor (25 km² stora) över hela landet. Rutorna har sedan 2003 besöks i fält i ett rullande omdrev med fem års intervall mellan återkartering av varje ruta. De har också karterats med hjälp av infraröda flygbilder. En första återinventering i fält inleddes 2008, en andra 2014 (efter ett års inventeringsuppehåll 2013). Huvudsyftet är att följa hur förändringar i det svenska landskapet påverkar den biologiska mångfalden.
Under 2019 tog inventeringen en ny paus (utom i fjällområdet), och en genomgripande översyn av inriktning och design genomfördes, med syfte att strömlinjeforma programmet för att bättre fånga upp tillståndet i naturtyper (definierade enligt Art- och habitatdirektivet, men även andra) med relativt liten areal. Under 2020 har utlägget av ett nytt stickprov påbörjats, i lövskogar och gräsmarker.
Utförare är Institutionen för skoglig resurshushållning, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Rapportering från delprogrammet
Data är ännu inte tillgängliga via nätet, men kommer snart att vara tillgängliga genom datavärdskap vid SLU. Kontakta tills vidare programchef via NILS' webbsidor, där också publicerade rapporter kan laddas ned.