Delprogrammet som pågått sedan 2015 syftar till att förbättra kunskapsunderlaget för sjöfåglar som häckar längs med Östersjökusten, i synnerhet alfågel och ejder som under flera år visat på svikande populationssiffror.
Inventerar sjöfåglar
Programmet inventerar sjöfåglar på öar längs med Sveriges kust, och levererar data som förutom att beskriva populationstrender för de arter som ingår också används till miljömålsuppföljning och internationell rapportering, till exempel i enlighet med EU:s fågeldirektiv och havsmiljödirektivet.
Grundprogrammet består av inventering av 200 fasta inventeringsrutor per år, där varje ruta är två gånger två kilometer stor och är fördelade över Sveriges kust baserat på förekomst av öar och skär med förekomst av häckande sjöfåglar. Inventeringarna koordineras och utförs i vissa fall av länsstyrelsen i respektive kustlän.
Så går inventeringen till
Inventeringarna genomförs mellan den 20 maj och den 25 juni, datumen är något olika för norra respektive södra Sverige. Inventeringarna görs med båt och endast vid ett tillfälle. De arter som räknas är främst sjöfåglar såsom änder, gäss, svanar och måsfåglar, men även havsörn och ett antal tättingarter. Även förekomst av mink registreras.
Rapportering från delprogrammet
2018 inventerades samtliga rutor, och årligt index har beräknats på 47 arter. Av dessa är det sex arter som minskat sedan räkningarna började, och en art som konstant ökat under samma period.
Under 2018 räknades liksom 2017 antalet ungar av ejder för att få ett mått på reproduktionsframgång. Räkningarna visade att det under 2018 gick bättre för ejdern i Skåne och Blekinge än längs öst- och västkusten.
Under 2018 räknades även i Stockholms län ungar av ett antal andra arter förutom ejder, som en del i ett pilotprojekt att följa reproduktion.
Mer information
För ytterligare information, kontakta programmets projektledare vid Lunds universitet, Martin Green martin.green@biol.lu.se eller Fredrik Haas fredrik.haas@biol.lu.se.