Ölands södra udde utgör tillsammans med Falsterbo i sydvästra Skåne två av de viktigaste lokalerna för räkning och fångst av flyttande fåglar i Sverige. Under hösten passerar stora mängder tättingar och vadare Ölands södra udde, och stationen har bedrivit fångst sedan 1946. Ringmärkningen och vadarräkningen ingår i Naturvårdsverkets nationella miljöövervakningsprogram.
Den huvudsakliga fångsten av tättingar bedrivs med så kallat slöjnät samt ett par stora fällor (Helgolandsfällor). Förutom dagar med dåligt väder bedrivs nätfångst och nät och fällor vittjas två gånger i timmen från gryning till skymning. Från de sista dagarna av juni till minst mitten av september bedrivs även fångst av vadarfåglar med speciella fångstburar som placeras i tången på udden.
Utförare är Ottenby fågelstation, som drivs av Sveriges Ornitologiska förening. För ytterligare information, kontakta projektledaren Åke Lindström vid Lunds universitet: ake.lindstrom@biol.lu.se.
Rapportering från delprogrammet
Stationens långa tidsserie utgör ett mycket bra underlag för analyser av fenologi, dvs hur naturen förändras över tid. Flyttfåglarnas ankomsttid på våren är i dag ca fem dagar tidigare jämfört med 1979, sannolikt som en respons på förändringar i klimatet.
Data från programmet fungerar även som ett komplement till delprogrammet Svensk Fågeltaxering och tillsammans utgör programmen ett bra verktyg för att följa förändringar i populationsstatus för ett stort antal arter.
Den dagliga fångsten presenteras på Ottenbys webbplats. Även sträckande fåglar räknas regelbundet på Ottenby, dessa data presenteras på Artportalen. Ringmärkningsdata skickas till Naturhistoriska riksmuseets ringmärkningscentral.